5 Eylül 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 05 Eylül 2008 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN ŞEHİT AİLELERİNE İFTAR

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son bir yıl içinde şehit olan güvenlik güçlerinin aileleri ve gaziler ile Çankaya Köşkü'ndeki iftar yemeğinde bir araya geliyor. (Saat: 19.23)

-TBMM BAŞKANI TOPTAN'IN BASIN TOPLANTISI

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, son siyasi gelişmeleri değerlendireceği basın toplantısı düzenliyor. (Saat 11.00)

-BAŞBAKAN ERDOĞAN GÜRCİSTAN BAŞBAKANI GURGENİDZE GÖRÜŞMESİ

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze ile İstanbul'daki çalışma ofisinde bir araya geliyor. (Saat: 15.00)

-BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KABULÜ

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı William Burns'u kabul ediyor. (Saat: 11.15)

-5. TÜRK-KIRGIZ KARMA EKONOMİK KOMİSYON TOPLANTISI

-Türk-Kırgız, Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu 5.Dönem Toplantısı yapılıyor. Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Kırgız Cumhuriyeti Maliye Bakanı Tajikan Kalimbetova başkanlık ediyor.

-Toplantı sonrasında Karma Ekonomik Komisyonu Protokolü imza töreni düzenleniyor. (Saat: 9.00/18.00)

-2008 BİTKİSEL ÜRETİM TAHMİNİ AÇIKLANIYOR

-TÜİK, 2008 yılı bitkisel üretimine ilişkin birinci tahminini açıklıyor. (Saat: 10.00)

-EĞİTİM-SEN'İN BASIN TOPLANTISI

-Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ?2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu? raporunu düzenlenecek basın toplantısı ile açıklıyor. (Saat: 11.00)

-EĞİTİM-BİR-SEN'İN BASIN TOPLANTISI

-Eğitim-Bir-Sen, 2008-2009 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla ?eğitimi ve çalışanları bekleyen sorunlar? konusunda basın toplantısı düzenliyor. (Saat: 10.00)

-SES'İN BASIN AÇIKLAMASI

-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, son dönemde Dr. Zekai Tahir Burak Doğumevi Hastanesi'nde yaşananlarla ilgili olarak basın açıklaması yapıyor. (Saat: 12.30)

-CHP'Lİ TOMANBAY PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ, DSP'YE KATILACAK

-CHP'nin 32'nci Olağan Kurultayı öncesinde Demokratik Değişim Hareketi adıyla muhalefet çalışması başlatan CHP eski Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tomanbay, CHP'den istifa etti. İstifa dilekçesinde CHP yönetimini eleştiren Tomanbay'ın, önümüzdeki hafta DSP'ye katılacağı öğrenildi.

-Tomanbay, ?Türkiyemizin birliği ve dirliği için yeni bir anlayışa gereksinim vardır. CHP'nin bugünkü yöneticileri bu anlayışı benimseyecek ve yaşama geçirecek durumda değildir. Bu nedenle 1969 yılında gençlik kollarına üye olarak katıldığım ve birçok kademesinde başkan, üye ve milletvekili olarak onurla çalıştığım Partimden üzülerek istifa ediyorum? dedi.

-ZORUNLU DİN DERSLERİ ANKARA'DA PROTESTO EDİLECEK

-Alevi örgütlerinin ilk olarak İstanbul Taksim'de başlattığı zorunlu din derslerine karşı protesto eylemleri, yarın Ankara'da yapılacak. Alevi örgütleri, Hükümeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay'ın verdiği kararlar doğrultusunda, zorunlu din dersi eğitimini kaldırmasını isteyecek. AİHM, Ekim 2007'de zorunlu din dersleri ile ilgili olarak ?insan hakları ihlali? kararı almıştı.

-KİT'LERİN NET GÖREV ZARARI 693 MİLYON YTL

-Geçen yıl 763.1 milyon YTL görev zararı devreden KİT'lerin bu yılın ilk altı ayında kesinleşen zararı 331.8 milyon YTL ile toplam görev zararı 1 milyar 94.9 milyon YTL oldu. Bu dönemde yapılan 402 milyon YTL'lik ödeme sonrası, izleyen döneme net 692.9 milyon YTL görev zararı devretti.

-TÜKETİCİ BORÇLARINDA ENFLASYONUN ÜÇ KATI ARTIŞ

-TÜFE bazında enflasyonun yüzde 6.35 çıktığı yılın ilk sekiz ayında, yurttaşların mevduat ve katılım bankaları ile tüketici finansman şirketlerinden kullandıkları bireysel krediler ve kredi kartı borçlarının toplam tutarı yüzde 22.3 oranında büyüme kaydetti. Söz konusu borç stokunda reel bazda yüzde 15 artış yaşandı.

-Konut kredilerinin reel olarak yüzde 13.4 arttığı, taşıt kredilerinin ise yüzde 6 gerilediği anılan dönemde, en yüksek reel artış yüzde 21.9'la ihtiyaç kredilerinde yaşandı.

-PARA ARZI 408.9 MİLYAR YTL'YE GERİLEDİ

-En geniş tanımlı para arzı M3, 15-22 Ağustos haftasında 169 milyon YTL azalarak 408 milyar 973 milyon YTL'ye geriledi.

-15 MİLYON PAZARTESİ DERS BAŞI YAPIYOR

-2008-2009 eğitim öğretim yılı 8 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Toplam 14 milyon 115 bin öğrenci ile 600 binden fazla öğretmen ile yaklaşık 15 milyon kişi pazartesi günü ders başı yapacak.

-Eğitim-öğretim yılı açılış töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katılımıyla Gaziantep'te yapılacak.

-ANADOLU VE FEN LİSELERİNE ÖĞRETMEN ATAMADA SORUN

-Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liselerine öğretmen başvuruları 1 Eylül'de başlarken, aday öğretmenlerin sevinçleri kısa sürdü. Başvurular 2 Eylül'de ancak başlatılabilirken, 2005/73 Sayılı Genelge ile atanıp yargı kararı ile atamalarının geri alınmasına karar verilen öğretmenlerden seçme sınavına girenler, ?Anadolu Lisesinin kadrolu öğretmenisiniz? cevabıyla karşılaştıkları için başvurularını sistem kabul etmedi.

-Bu okullara öğretmen olabilmek için başvuruda bulunan öğretmenlerin haklarının yendiği gerekçesiyle Türk Eğitim-Sen Milli Eğitim Bakanlığı'na bir yazı yazarak, mağduriyetlerin giderilmesini istedi.

-EĞİTİM-SEN'DEN MEB'E DAVA

-Eğitim-Sen, 2005 yılında müdür yardımcılığı sınavını ilk değerlendirmede kazanıp, ikinci değerlendirmede puanı yükselenlerin Ağustos 2008'de değerlendirme kapsamından çıkarılmalarına ilişkin Bakanlık emrine dava açtı.

-MEB'DEN MÜFETTİŞ YARDIMCISI SINAVI

-Milli Eğitim Bakanlığı, müfettiş yardımcısı alımı yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı 26 Ekim 2008'de yapılacak.

-ARTIK DİŞÇİDEN KORKAN ÇOCUK KALMAYACAK

-Diş hekimlerinin uyguladığı yeni yöntemlerden biri olan ?sedasyon? yöntemi ile çocukların diş hekimi korkusu tarihe karışıyor. Uzman Diş Hekimi Nükhet Berk, hastanın anestezi uzmanınca tamamen ya da yarı uyutulduğu ?sedasyon? yöntemini çocuklar için sıklıkla kullandıklarını belirterek ?Bu şekilde çocuğun diş hekiminden hiçbir korkusu bilinçaltına yerleşmemiş oluyor. İnsanların küçük yaşlarda geçirdikleri diş hekimi travması ömür boyu onların diş hekimine gitmesine engel oluyor? dedi.

-GALILEO'NUN DÜNYANIN EVRENDEKİ ADRESİNİ DEĞİŞTİREN KİTABI 375 YIL SONRA TÜRKÇEDE

-Galileo Galilei'nin Engizisyonda yargılanma ve gözlerini kaybetme pahasına 16 yıllık çalışmayla ortaya çıkardığı, basımı Katolik Kilisesi tarafından yüzyıllarca yasaklanan ve Türkçe çevirmeni Reşit Aşçıoğlu'nun deyimiyle ?Dünyanın evrendeki adresini değiştiren kitap? 375 yıl aradan sonra Türkçeye kazandırıldı.

-İş Bankası Kültür Yayınları Galileo Galilei'nin ?İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog? isimli kitabını ilk kez orijinal dili olan İtalyancadan tam metin olarak basarak piyasaya sundu.

-İş Bankası Kültür Yayınları editörü ve aynı zamanda Galileo'nun Diyaloglar kitabının da editörlüğünü yapan Ruken Kızıler, Galileo'nun modern bilimin başyapıtı olarak kabul edilen bu eserinin Türkçeye tam metin olarak ve orijinal dili olan İtalyancadan çevrilmesini çok önemli bir adım olarak gördüklerini söyledi.

İYİ GÜNLER DİLERİZ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber