Vodafone: Numara taşınabilirlikte gerçek bir yarış başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2008 16:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Vodafone Türkiye teknikten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Köksaldı, numara taşınabilirlikte operatörünü değiştiren abone oranında genel trendin yüzde 5 ila 20 arasında olduğunu belirterek, ?Bunun bize yansıması yüzde 5 de, 10 da olabilir, 15 de olabilir. Aynı beklenti diğer operatörler için de geçerli. Dolayısıyla burada gerçek bir yarış başlıyor? dedi.

Köksaldı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vodafone'nin numara taşınabilirliğe hazır olduğunu belirterek, şu anda operatörler arası testlerin devam ettiğini, uygulamanın sektörde ciddi anlamda etki yapacağını ve bu etkinin gerçek anlamda abonelerin kalite ile hizmeti algılamalarına bağlı olduğunu söyledi.

Birçok abonenin, bulunduğu operatörden başka operatöre, oradan diğerine geçebileceğini ve hangisinin daha iyi olacağına bu şekilde karar vereceğini belirten Köksaldı, sonunda kendileri açısından kaliteli, çeşitli ve fiyatı uygun olanda karar kılacaklarını, ancak yine de daha uygun fiyatlı ve daha kaliteliyi bulurlarsa yine operatör değiştirebileceklerini anlattı.

Numara taşınabilirlik uygulamasının ister istemez fiyatlara, servise, hizmete ve kaliteye yansıyacağının altını çizen Köksaldı, şöyle devam etti:

?Fiyatlarda mutlaka düşme olacaktır. Bu, her halükarda kimin abonesi olursa olsun müşterinin lehine bir durum. Numara taşınabilirlikte operatörünü değiştiren abone oranında genel trend yüzde 5 ila 20 arasında. Bunlar büyük rakamlar... Bunun bize yansıması yüzde 5 de, 10 da olabilir, 15 de olabilir. Operatör hareketliliği konusunda bir öngörü yapmak, net olarak bir oran ortaya koymak kolay değil. Çünkü aynı beklenti diğer operatörler için de geçerli. Dolayısıyla burada gerçek bir yarış başlıyor. Bu yarış, ucu gözüken bir yarış değil. Sürekli devam eden bir yarış olacak.?

?KAYNAK VERİMLİLİĞİ İÇİN 4G İLE UYUMLU 3G ÖNEMLİ?

Hüseyin Köksaldı, sektörde Türkiye'ye en yakın teknolojinin şu anda 3G olduğuna işaret ederek, Vodafone'un bu alanda ne kadar yatırım yapması gerekiyorsa yapacağını söyledi.

3G konusunda planlarının hazır olduğunu, daha önce iptal edilen ihalenin yeniden yapılmasını ve lisans almayı beklediklerini dile getiren Köksaldı, lisanssız altyapıyı kurmanın kanunen yasak olması nedeniyle lisansı alır almaz saha çalışmasına başlayacaklarını kaydetti.

Vodafone'un 3G'ye yapacağı yatırımın vatandaşların 3G'yi ne kadar çekici bulacaklarına bağlı olduğunu belirten Köksaldı, talep olmayan bir yere yatırım yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

2G'den 3G'ye geçmenin yumuşak bir geçiş olduğunu ifade eden Köksaldı, şöyle konuştu:

?Ancak 2G'den 4G'ye geçiş bir devrimdir, yüksek bir atlamadır. 4G'de henüz altyapıyla ilgili cihazlar oturmadı. Bunların oturması 2010'u bulacak. Fakat burada cep telefonları önemli bir konu. Bunlar biraz geriden geliyor. 4G'de kullanılacak cep telefonların prototipleri bile daha belli değil. Bu bağlamda ister istemez arada boşluk olacak. 2009 ile 2010 ve 2011 arasında Türkiye'de mobil geniş bantta bir boşluk olacak. O boşluğun 3G ile doldurulması düşünülüyor. 3G'deki cihazlar hemen hemen belli boyuta ulaştı. Altyapıyla terminal cihazları şu anda uyumlu, birbirini destekliyor. Türkiye'de 3G'nin tam zamanıdır. Ancak 3G'ye kurduğunuz altyapının 4G geldikten sonra da atmamak şartıyla kullanılması, ülke kaynaklarının verimliliği açısından önemli. Bizim Vodafone olarak buradaki bütün planlarımız, 4G ile uyumlu bir 3G altyapısının kurulması yönünde...?

?TOPLAM YATIRIM TUTARI 6 MİLYAR DOLARI AŞACAK?

Yatırımlara ilişkin bilgi de veren Köksaldı, yoğun şebeke ve sistem yatırımına devam ettiklerini, bu kapsamda Motorola ile 2006 yılı Aralık ayında iki yılı kapsayacak büyük bir altyapı ve mükemmelleştirme projesine imza attıklarını, toplamda 2 yıl sürecek projenin 2008 Ekim ayı bitiminde sona ermesinin hedeflendiğini aktardı.

Sabit sermayeye ilave harcamaları kapsayan söz konusu proje kapsamında şu ana kadar baz istasyonlarına 900 milyon dolar civarında yatırım yapıldığını belirten Köksaldı, proje sona erdiğinde toplamda 1,5 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşmesinin planlandığını, böylelikle Vodafone'un Türkiye pazarına girdiğinden bu yana toplam yatırım tutarının 6 milyar doları aşmış olacağını ifade etti.

2006 ortasından bugüne kadar kapasitede yüzde 150'lere, baz istasyonlarında yüzde 80'lere ulaşan bir büyüme elde ettiklerine dikkati çeken Köksaldı, şöyle konuştu:

?Tabii rakiplerimiz de yatırım yapıyor. Yatırımda durmak yok. Belli zaman sonra altyapıda kuracağınız sistemlerin belli bir doyum noktası olabiliyor. O zaman rekabette hizmet kalitesi ve altyapı üzerinden verilen servislerin değişikliği ön plana çıkacak. Bugünden itibaren artık rekabette söz, fiyat önemli bir faktör ama bunu bir kenara bırakırsak, verilen hizmetin kalitesi ve verilen servisin çeşitliliği... Kim teknolojiyi daha iyi takip eder, en iyi hizmeti verirse o bir adım öne geçecek.?

?10 BİNİN ÜZERİNDE BAZ İSTASYONU?

Hüseyin Köksaldı, 10 binin üzerinde baz istasyonuna sahip olduklarını, nüfus açısından kapsama alanında yüzde 98,6, coğrafi alan kapsamasında ise yaklaşık yüzde 87'ye ulaştıklarını kaydetti.

Nüfusu binin üzerinde olan yerlerin hemen hemen hepsinin Vodafone tarafından kapsandığını, kalan birkaç yerin de ekim ayına kadar biteceğini aktaran Köksaldı, 500 ila bin arasında nüfusu bulunan kapsayamadıkları yerleri ise yılsonuna kadar bitirmeyi planladıklarını, 500'ün altında nüfusu olan yerlerde de erişimin artırılması için projeler geliştirdiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber