Öğrenci ile profesörün ortak derdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2008 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye ilk adımın maliyeti 3 bin YTL'yi aşarken, öğretim üyeleri de düşük maaş mağduru. Türk profesör yıllık 31 bin dolar maaşıyla, 64 bin dolar alan Amerikalı asistana yetişemiyor

ANKARA - Üniversitelerin büyük bölümü bugün törenle açılırken, okul masrafları öğrenci ailelerini yıkacak kadar çok, öğretim üyesi maaşı ise profesörleri Avrupalı asistanlara özendirecek kadar düşük.

Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, ailesinin yaşadığı şehrin dışında öğrenimini sürdüren ve devlet yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin aylık temel harcaması 715 YTL olarak hesaplanıyor. Yurtta kalan öğrencinin bu harcamasına, harç ücreti, yurt, yol, yemek, sosyal faaliyet, ders araç gereçleri, fotokopi ve kitap da eklenince masrafları, 2 bin 131 YTL ila 2 bin 954 YTL arasında değişiyor. Öğrenci tek başına eve çıkacaksa rakam 3 bin 704 YTL'ye yükseliyor.

Mühendislik-mimarlık fakültesini kazanan bir öğrenci evi iki arkadaşıyla paylaşacaksa; harç, kitap, ders araç-gereç, fotokopi, gıda, giyim, ulaşım, sosyal faaliyet ile birlikte masrafı 2 bin 469 YTL, Tıp fakültesinde okuyan bir öğrencinin toplam masrafı ise 2 bin 737 YTL olarak hesaplanıyor.

İkinci öğretim daha pahalı

Öğrenci ikinci öğretimde okuyorsa, maliyet daha da yükseliyor. Mühendislik -mimarlık fakültesinde okuyan ikinci öğretim öğrencisinin masrafı en az 3 bin 466 YTL, en fazla 4 bin 516 YTL olarak tahmin ediliyor.

Akademisyenlerin durumunun da incelendiği araştırmaya göre, ABD'de profesörlerin maaşı ortalama yıllık 76 bin 293 dolar ile 129 bin 527 dolar arasında değişirken, Türkiye'de 31 bin 387 dolar. ABD'de bir asistan yılda 39 bin 834 ila 63 bin 174 dolar arasında değişen ücret alırken, Türkiye'de 4. derecede bir araştırma görevlisi yılda 14 bin 363 dolar kazanıyor. Türkiye'de en üst derecede çalışan bir profesör yıllık 22 bin 319 avro, AB ülkelerindeki profesörler ise 42 bin avro ile 120 bin avro arasında değişen ücretler alıyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, üniversite okumanın oldukça masraflı bir iş olduğunu belirterek, şunları söyledi:

?Harç, yol, yemek, giyim, barınma, kitap masrafları derken, öğrencileri uzun bir liste beklemektedir. Bugün elektriğe, doğalgaza yapılan zamlar, hayatın giderek pahalandığı göz önüne alındığında kıt kanaat geçinen ailelerin çocuklarını ne tür şartlarda okuttuğunu anlamak zor olmayacaktır. Üniversite çalışanları da dünyadaki meslektaşlarına kıyasla düşük ücret almaktadır. Bunlar göz önüne alındığında hem üniversite öğrencilerini, hem de üniversite çalışanlarını ekonomik yönden zor bir yıl beklemektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber