Aile hekimleri, baktıkları ailelerden para almayacak

Haber Giriş : 11 Kasım 2004 05:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Genel Sağlık Sigortası ile herkesin eşit, adil ve hakkaniyetli sağlık hizmeti alacağını söyledi. 2005 yılından itibaren Yeşil Kartlılar'ın serbest eczanelerden ilaç alabileceğini belirten Akdağ, pilot il olarak seçilen Düzce'de çalışmalarını başlanan Aile Hekimliği uygulamasının, 2005 yılında yaygınlaştırılacağını kaydetti. Akdağ, "Vatandaşlarımızı seçtikleri aile hekimlerine para ödemeyecek" dedi.

Bakan Akdağ, Hekimevi'nde sağlık muhabirlerine iftar yemeği verdi. Yemek sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdağ, önemli açıklamalarda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Genel Sağlık Sigortası'nın uygulama konulmasıyla vatandaşlardan 'ek prim kesileceğine' ilişkin iddiaları değerlendiren Akdağ, böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin toplantılar yaptıklarını ifade eden Akdağ, "Türkiye'de geçerli mevzuata bakarsanız memur, işçi ve emeklilerin dışında yoksullarında Yeşil Kart adı altında sağlık güvencesi var. Yeşil Kart uygulaması çok hayırlı bir sistem oldu. Biz Yeşil Kart mevzuatında önemli değişiklikler yaptık. 2005 başından itibaren Yeşil Kartlılar memur ve emekliler gibi serbest eczanelerden ilaç alabilecek. Genel Sağlık Sigortası uygulandığı zaman yoksulların pirim bedeli Hazine tarafından yoksulların sandığına aktarılacak" diye konuştu.

Türkiye'de 13 milyon Yeşil Kartlı'nın bulunduğunu hatırlatan Akdağ, Yeşil Kartlar'ın sağlık karnesine dönüştürülmeye başlandığını kaydetti. 1.5 yıl içerisinde 5 milyon Yeşil Kart'ın sağlık karnesine dönüştürüldüğünü ifade eden Akdağ, "Genel Sağlık Sigortası için finansman miktarı açıklamak şu an için çok zor. Bu uygulamayla herkes eşit, adil ve hakkaniyetli sağlık hizmeti alacak" şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine karşı çıktığına ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Akdağ, şunları söyledi:
"Bakan Başesgioğlu'ndan devire karşı çıktığı yönünde bir söz duymadım. Bir hükümet çok önemli bir dönüşüm programını yaparken hükümet üyeleri konunun detaylarını tartışacaktır. SSK hastanelerinin devrine ilişkin yasa taslağı Bakanlar Kurulu'ndan sonra Sağlık Komisyonu'ndan da geçerek Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderildi. Tasarı Bakanlar Kurulu'nun ortak görüşü ve bakanların imzasıyla geçti."

Pilot il olarak seçilen Düzce'de uygulamaya konulan Aile Hekimliği Projesi hakkında merak edilen konulara da değinen Akdağ, aile hekimi olarak öncelikle kamuda çalışan hekimlere öncelik tanıyacaklarını, yeterli olmaması durumunda ise özel hekimlerle de sözleşme imzalayabileceklerini söyledi. Akdağ, proje ile her ailenin bir aile hekimi ve vatandaşların 'hekim seçme' özgürlüğü olacağını vurgulayarak, "Aile hekimliği hizmeti alabilmek için sağlık karnesine gerek yok. Aile hekimlerine ödemeleri Maliye Bakanlığı yapacak. Vatandaşlarımız seçtikleri aile hekimlerine ceplerinden para ödemeyecek. Biz bu konuda bir yandan personelimizi eğitirken, bir yandan da hastanelerimizde alt yapı çalışmalarını tamamlıyoruz" dedi.

Aile hekimliğinin birinci basamak sağlık hizmetlerini aksatacağı yönündeki eleştirileri de cevaplayan Akdağ, "Bu iddialar dünyayı çok iyi bilmemenin bir sonucudur. Aile hekimliği birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek için uygulanıyor" diye konuştu.

Her aile hekiminin sınırlı sayıda aileye sağlık hizmeti vereceğini anlatan Akdağ, bu konuda doktor başına düşen kişi sayısını esas alacaklarını bildirdi. Vatandaşların aile hekimlerini seçmesinin rekabeti artıracağı yönündeki eleştirilere katılmadığını belirten Akdağ, "Doktorlar arasında en iyi hizmet verme yarışının olması vatandaşların lehinedir. Biz sağlığın piyasalaştırılmaması için mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.

Akdağ, hastanelerin ortak kullanımı projesinden sonra SSK'ya şişirilmiş fatura gönderdikleri yönündeki iddialara ise "Basına yansıyan rakamlar çok yanlış. Biz SSK'ya 70 trilyon lira değil 8 aylık hizmet için 600 trilyon lira fatura tahakkuk ettirdik. Bu 600 trilyon 25 milyon SSK'lı hasta için öngörüldü. Bu rakam çok abartılı değil, yani bir SSK'lı hasta için 30 milyon liralık bir ödeme talebi var. Fatura şişirme iddialarıyla ben de karşılaşıyorum. Bunlar kesinlikle abartılı iddialardır. Faturalarla ilgili kurum yöneticilerimize ciddi hükümler getirdik. Bu konuda ceza-i işlemler bile içeren hükümler var" şeklinde karşılık verdi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber