İş bulmada en etkili yöntem 'dayanışma'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2008 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, işçilerin yaklaşık yüzde 70'i akraba ve arkadaşları dolayısıyla iş buluyor.

Sendikanın araştırma dairesi tarafından 78 fabrikada 806 işçinin katılımıyla gerçekleştirilen "Üye Kimlik Araştırması"nda, çeşitli yönleriyle metal sektöründe çalışan işçilerin profili çıkarıldı.

Araştırmaya göre, iş bulurken en çok arkadaş ve akraba faktörü etkili oluyor. Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 40,7'si arkadaşları, yüzde 28,5'i akrabaları aracılığıyla iş bulmuş. İşçilerin yüzde 7,5'i duyuru ile iş bulurken, babasının çalıştığı iş yerinde çalışan işçilerin oranı yüzde 5,5 düzeyinde. İŞKUR üzerinden iş bulan işçilerin oranı ise yüzde 3,3 oranında kalıyor.

Arkadaşları aracılığıyla iş bulanlar arasında Güneydoğu kökenlilerin oranı yüzde 58,8'i buluyor, bu kesimi yüzde 44,7 ile Karadeniz kökenliler izliyor. Akrabaları yardımıyla iş bulanların en fazla olduğu kesim ise yüzde 36,9 ile Akdeniz, babasının çalıştığı iş yerinde çalışanların en fazla olduğu grup ise yüzde 18,2 ile Balkan kökenli işçiler.

İşçilerin yarısına yakını 6 yıl ve daha fazla süredir aynı işte çalışıyor. Yüzde 62,7'lik oranla kıdemli işçilerin en fazla çalıştığı iş yerleri İstanbul Anadolu yakasında bulunuyor.

En önemli sorun emeklilik yaşının yükseltilmesi

Araştırmaya göre, daha önce taşeron bir firmada çalışan işçilerin oranı yüzde 33 düzeyinde. Çalışmayanların oranı ise yüzde 67.

Taşeron firmada çalışan işçilerin yüzde 46,8'lik kesimi, 1 yıl ve daha az süre ile istihdam olanağı bulurken 1 yıl ve üzeri sürede taşeron firmada çalışanların oranı yüzde 53,2. İşçilerin yüzde 26,4'lük kesiminin ise 2 yılı aşan sürelerde taşeronda çalışma deneyimi bulunuyor.

Taşerondan ana firmaya geçiş yüzde 47,1'lik oranda iş değişikliği ile mümkün olurken, sendika yoluyla taşeronun son bulması yüzde 21 düzeyinde.

İşçilerin çalışma yaşamında gördükleri en önemli sorun, yüzde 27,6 ile emeklilik yaşının yükseltilmesi. İş güvencesi yüzde 23,2 ile ikinci sırada, ücret düşüklüğü ise yüzde 22,40 ile üçüncü sırada geliyor.

Araştırmaya göre, işçilerin en fazla duyarlılık gösterdikleri konuların başında kıdem tazminatı geliyor. İşçilerin büyük çoğunluğu kıdem tazminatının kaldırılmasını "grev nedeni" olarak görüyor. "Kıdem tazminatının kaldırılması grev nedenidir" fikrine katılanların oranı yüzde 83,9'u buluyor.

İşçilerin 4'te 3'ü esneklik uygulamalarının işçiye zarar verdiğini düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber