SHÇEK ek ödemedeki rahatsızlığı resmi olarak Maliye Bakanlığına bildirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Eylül 2008 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
T.C.
BAŞBAKANLIK
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü

KONU : Ek Ödeme

İLGİLİ MAKAMA

31.03.2006 tarih ve 26125 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5473 Sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile birinci maddenin ikinci paragrafında ?Birinci fıkra kapsamına giren personelden; her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlara birinci fıkraya göre ödeme yapılmaz??denilmiştir.

Bunun sonucunda, Kurumumuzda (SHÇEK) çalışan ve ders niteliğinde egzersiz görevi karşılığı ek ders ücreti alanlardan öğretmen dışındaki diğer meslek elamanları (sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, fizyoterapist, diyetisyen, özel eğitimci, odyolog, hekim, diş hekimi, eczacı, eğitim uzmanı, sağlık memuru, hemşire, çocuk eğiticisi ve din görevlisi) ile yöneticiler ek ödemeden faydalanamamıştır. Bu durum, aynı haktan eşit şartlarda yararlanan personel arasında ücret dengesizliğine yol açmıştır. Bu dengesizlik 2006 yılından beri devam etmekte ve aradaki fark gittikçede artmaktadır.

Söz konusu ücret dengesinin giderilmesinin yeni yapılacak düzenlemelerde göz önüne alınması ilgili Bakanlığa talepte bulunulmuş ama 2 yıldır herhangi bir sonuç alınamamıştır. edilmişti.

Kurumumuzdaki ücret dengesizliği, 15 Ağustos'ta uygulanmaya konulan ve 06.08.2008 tarih ve 26959 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5793 sayılı Kanun ile ?Eşit İşe Eşit Ücret Çalışması?nda da devam etmiştir.

2006 ve 2007 yıllarındaki ek ödeme düzenlemeleri ile ödenecek miktar ilk 6 ay 40 YTL iken ikinci altı ay 40+40 YTL olup, sonraki uygulama ile 136.YTL'ye yükselmiştir. 2008 yılında ?375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Karar?daki son düzenlemede ise öğretmen ile yönetici ve meslek elemanları arasındaki aylık maaş farkı en yüksek devlet memuru aylığının %51'lik oran karşılığı olan 249 YTL olmuştur.

Söz konusu ücret dengesizliği; aynı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince ek ders ücretinden yararlanan öğretmen kadrosundaki personel ile diğer meslek elemanları ve yöneticiler arasında ortaya çıktığı gibi, idarecilerin ek ödemeden yararlanamamaları sonucu aynı kuruluşta öğretmen ile öğretmen görevinde iken il müdürü, il müdür yardımcısı, kuruluş müdürü ve kuruluş müdür yardımcısı görevine atanan idareciler arasında da görülmektedir. Böylece, öğretmen kadrosunda görevli iken yönetici kadrosuna atanan idarecinin aldığı maaş, aynı kuruluşta öğretmenlik yapan personelin aldığı maaşın çok altında kalmaktadır. Bu durumun da, hiyerarşik yapının işleyişini olumsuz etkilemesi beklenmektedir.

Bu son düzenleme ile, çalışma alanı, özlük hakları ve yapılan iş açısından aralarında hiçbir fark bulunmamasına karşın aynı koşullarda ek ders alan personellerden yalnızca öğretmenlere ek ödeme hakkı verilmiş ve diğer meslek elemanlarına ve yöneticilere ek ödeme verilmemiştir.

Eşit işe eşit ücret kapsamında yapılan son düzenleme ile iyice belirginleşen SHÇEK çalışanları arasındaki ücret farklılıklarını basit bir tablo ile açıklamak gerekirse;

SHÇEK'te Görev Yapmakta Olan Çalışanlar Arasındaki Ücret Farklılıkları Tablosu
PERSONELİN UNVANI Maaş Ek Ders İkramiye Ek Ödeme (Ele Geçen)
Sözleşmeli öğretmen ve üniversite mezunu meslek elemanları (1/4) 1.700 - 400 - 2.100 YTL

Öğretmen (1/4) 1.290 370 - 250 1.910 YTL
* Üniversite mezunu meslek elemanları (1/4) 1.156 370 - - 1.526 YTL

Kuruluş Müdürü (1/4) 1.327 370 - - 1.697 YTL

İl Müdürü (1/4) 1.450 370 - - 1.820 YTL
* Üniversite mezunu meslek elemanları olarak sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcileri örnek alınmıştır.

Kurumda ek ödemeden yararlanamayan meslek elemanları ve yöneticilerin toplam sayısı 2300'dür. Ek ödemenin verilmesi ile Kurum bütçesine getireceği yük aylık en fazla 600.000 YTL. olacaktır. Söz konusu personele ek ödeme verilmesi halinde;
-SHÇEK çalışanları arasındaki ücret eşitsizliğinin giderilmesi için önemli bir adım atılmış olacak ve sözleşmeli personel ile diğer personel arasındaki ücret farkının en aza indirilmesi,
-Hiyerarşik yapıda, ücret eşitsizliğinden kaynaklanan sorunların önlenmesi,
-Sözleşmeli kuruluşlardaki personel yığılmasının önlenmesi ve
-Kurum personelinin, daha yüksek ücret ödenen diğer kamu kurumlarına geçiş talebinin azalması beklenmektedir.
Bu nedenle, yukarıda açıklanan aynı haktan eşit şartlarda yararlanan personel arasındaki ücret dengesizliğinin, 06.08.2008 tarih ve 26959 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5793 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin 4 üncü fıkrasının ??..ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlanarak görev yapan personel hariç olmak üzere....?şeklinde düzenlenmesi sonucunda giderilebileceği düşünülmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

Dr. İsmail BARIŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber