Çocuklar 'hileli sigorta'ya takıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2008 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası nedeniyle çocuklarının erken yaşta emekli olması için ''hileli sigorta'' yaptıran aileler ve buna zemin hazırlayan iş yerleri teker teker denetime takılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğüne, bu yıl içinde başvuruda bulunan ve yaşı 15'in altında olan 12 bin 857 sigortalı için denetim çalışmaları başladı.

Temmuz ayında tamamlanan 12 bin 857 başvurudan bugüne kadar 89'u denetlendi, denetlenenler arasından 72'si iptal edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Celal Kapan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, geçen yıl 700 civarında olan çocuk sigortalı başvurusunun, yasadan dolayı bu yıl oldukça arttığına dikkati çekti.

''Yasadan dolayı sayı oldukça katlandı'' diyen Kapan, yıl içinde sigortalı yapılan 12 bin 857 çocuk sigortalı başvurularının değerlendirildiğini bildirdi.

Kapan, şunları kaydetti:

''Bu yıl içinde başvuruda bulunan 12 bin 857 çocuk sigortalının 89'u denetlendi, 72'si iptal edildi. İptal edilen dosyalarla ilgili kayıt geçersizliği cezası veriliyor. Çünkü kişi, bunun üzerinden sağlık yardımından yararlanmamış. İptal olduğu zaman sadece brüt asgari ücret tutarında, yani yaklaşık 650 YTL para cezası doğuyor. Yani çok büyük bir cezamız yok. Savcılık bunları, yani kurum zararı olmayan sahtecilikleri kabul etmiyor. Bu bildirimin sonucunda sağlık yardımından yararlanma gibi ya da kişi yaşlıdır, emekli olmuştur, bundan kurum zararı doğmuşsa, belli bir süre emekli maaşı bağlanmışsa, savcılık o zaman dava açıyor.''

-YENİ KONTROL MEMURLARI ALINACAK-

Celal Kapan, 12 bin küsur dosyanın denetlenmesinin uzun zaman alacağını dile getirerek, ''Şef hariç şu an 26 kontrol memurumuz var. 20 kişi aktif çalışsa, sırf bu dosyalar için adam başı yaklaşık 650 adet denetim düşer'' diye konuştu.

İşlerinin sadece çocuk sigortalıları denetlemek olmadığını vurgulayan Kapan, bu dosyalarla uğraşan kontrol memurlarının diğer işlerine zaman ayıramadığı görüşünü aktardı.

Kapan, dışardan sınavla memur alınacağını da bildirerek, ''aralık ayına yetişir mi bilmiyorum ama İzmir'e 24 tane kontrol memuru kadrosu tahsis edildi'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber