Hızla artan sezaryenlere bir de buradan bakın!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2008 10:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı önderliğinde ?gereksiz' sezaryen operasyonlarına karşı kampanya başlatılırken, Diyarbakır'dan tam tersi yönde bir ses yükseldi. ?Türkiye'de yaklaşık 1.5 milyon doğum meydana geliyor. Hekimlerin sayısı normal doğuma girmeye yetmez. Bu tür doğamlura ebe ve hemşireler girer? diyen Dicle Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yalınkaya, sezaryenin ?üstünlük'lerini şöyle sıraladı:

?Sezaryen, normal doğuma oranla daha tehlikeli olsa doktor ve sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu sezaryeni tercih etmezdi. Mesela kaç doktor ya da doktorun eşi normal doğum yapmıştır. Bu araştırılmalıdır. Üstelik normal doğumlara hekimler girmez. Ebe ya da asistanlar girer. Oysa sezaryeni uzman hekim gerçekleştiriyor.?

?Sezaryene en yoğun talebi üniversite mezunu kadınlar gösteriyor. Eğitim düzeyi düşük kadınlar çok çocuk istiyor. Sezaryen bunu sınırladığı için istenmemektedir. Bunun yanı sıra sezaryen zamanın planlanması, kadının daha az acı hissetmesi, doğum sarkmaların oluşmaması gibi nedenlerden sezaryen talebi artıyor.?

?Özel hastanelerde sezaryen daha fazla olması bu hastanelerin konforunun devlet hastanelerinden daha iyi olmasından, bu hastanelerdeki otelcilik hizmetlerinin iyi olmasından kaynaklanıyor. Devlet hastanelerinde bu hizmetlerin kalitesinin artması durumunda bu hastanelerdeki sezaryen oranı da yükselecektir.?

?Normal doğumlar annede ileride rahim sarkması, idrar torbasının inmesi ve idrar kaçırması gibi çeşitli rahatsızlıklara neden oluyor. Bu rahatsızlıkları gidermek için her yıl binlerce kadın tıbbi tedavi görüyor veya ameliyat oluyor. Normal doğumdan kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisine harcanan para sezaryen doğuma harcanan miktardan çok daha fazladır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber