En ucuz ilacı SSK üretiyor

Haber Giriş : 13 Kasım 2004 05:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petrol-İş Sendikası'nın yaptığı araştırma ilaç fiyatlarındaki vurgunu ortaya koydu. Yerli ve yabancı firmaların ürettiği ilaçların, SSK İlaç Fabrikası'nda üretilen eşdeğer ilaçlara göre pahalılık oranı yüzde 20 ile yüzde 646 oranında değişiyor.

Petrol-İş, İstanbul-Şişli'de kurulu SSK İlaç Fabrikası'nda üretilen 20 çeşit ilaçla yerli ve yabancı firmaların ürettiği 95 çeşit eşdeğer ilacın fiyatlarını karşılaştırdı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 1 Ağustos 2004 tarihinde onayladığı fiyatlar üzerinden yapılan karşılaştırma, ilaçta nasıl haksız kazançlar sağlandığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, B kompleks vitaminler arasında yer alan SSK'nın Vitabeks kapsül ilacında adet birim fiyatı 48 bin lira düzeyinde bulunuyor. Oysa Münir Şahin firması SSK'nın ürettiğine eşdeğer Bevitol 20 TB'yi (tablet) SSK'ya göre yüzde 646 oranında daha pahalı bir fiyattan, 358 bin liradan satıyor. Santa Farma firmasının ise aynı türden Benoral 30 TB adlı ilacı birim fiyat üzerinden SSK'ya göre yüzde 353 daha pahalıya piyasaya sürdüğü belirlendi.

Bileşiminde etkili madde olarak asetil salisilik asit bulunan ağrı kesicilerden SSK tarafından üretilen İşapsin 500 mg tablet ilacın birim fiyatı 19 bin lira düzeyinde bulunuyor. Ancak Atabay firması ise eşdeğer ilaç olan Ataspin B 0.5'in adedini 87 bin liradan piyasaya sürüyor. İlsan İltas firması da eşdeğer ilaç olan Asabrin TB'nin tanesini 111 bin liradan yani SSK'ya göre yüzde 484 daha pahalıya satıyor.

SSK'nın ürettiği ağrıkesicilerden Seskamol 20 TB tabletin birim fiyatı 22 bin lira düzeyinde bulunuyor, ancak Bilim İlaç tarafından üretilen Volpan TB yüzde 132 daha yüksek olarak 51 bin liraya, Toprak İlaç'ın ürettiği Termacet 500 mg TB ise yüzde 257 daha yüksek fiyatla 78 bin 500 liradan satılıyor.

Bileşiminde etkili madde olarak sulfametakzasol ve trimetoprim bulunun ve SSK tarafından üretilen Sulfaprim Fort tablet adlı antibiyotiğin adet birim fiyatı 92 bin liradan satılıyor, ancak diğer firmalarda eşdeğer ilaçların birim fiyatları SSK'dakinin çok üzerinde bulunuyor. SSK'da üretilen antibiyotiğe eşdeğer ilacın birim fiyatı; İ.E Ulugay firmasında yüzde 351, Koz İlaç'ta yüzde 391, Genesis İlaç'ta yüzde 433, Roche'da yüzde 628 daha pahalı.

Antibiyotiklerle aynı kategoride yer alan ve etkili maddesi 400 mg sulfametakzasol ve 80 mg trimetoprim olan Sulfaprim adlı ilacı SSK 46 bin lira birim fiyattan satarken, Glaxo Smithklin eşdeğer ilaç olan Septrin TB'yi yüzde 428, İ. Ethem Ulugay firması da Kemoprim TB adlı ilacı yüzde 407 oranında daha yüksek fiyattan satıyor. SEPTRIN'in birim fiyatı 242 bin 667 lira, Kemoprim'in birim fiyatı ise 233 bin lira düzeyinde bulunuyor.

Petrol-İş'in araştırmasına göre özel firmaların ürettiği ülser ilaçları SSK'da üretilenlere göre yüzde 195 ile yüzde 511 arasında değişen oranlarda daha pahalı satılıyor. Bileşiminde etkili madde olarak famotidin bulunan ülser ilaçlarından SSK'nın ürettiği Seskatidin 40 mg TB ilacın birim fiyatı 49 bin 630 lira düzeyinde bulunuyor.
Atabay tarafından üretilen SSK'dakinin eşdeğeri Gastrofam 40 mg TB'nin birim fiyatı 146 bin 333 liraya, Mustafa Nevzat İlaç tarafından üretilen Nevofam 40 mg TB 133 bin liraya, Biofarma tarafından üretilen Famoser 40 mg TB 155 bin 667 liraya, Deva tarafından üretilen Neotab 40 mg TB 230 bin liraya, Eczacıbaşı tarafından üretilen Gastrosidin 40 mg TB 272 bin 667 liraya, İlsan-İltaş tarafından üretilen Famodin 40 mg TB adlı ilacın birim fiyatı da 303 bin 333 liraya geliyor. Buna göre, Famodin adlı ilaç, SSK tarafından üretilen eşdeğer ilaca göre piyasada yüzde 511 daha pahalıya satılıyor.

Araştırmada, SSK İlaç Fabrikası'nın ürünlerini sadece SSK'nın poliklinik eczanelerine verdiğine işaret edilirken, SSK'lıların da Emekli Sandığı mensupları gibi serbest ecsanelerden ilaç almaya başlamasıyla, ilaç maliyetinin 2.5 milyar dolara yükseleceğine dikkat çekildi.

Serbest eczanelerden ilaç alımının başlatılmasıyla SSK'nın poliklinik eczanelerinin kapanacağı ve eczacı kadrolarının da dağılacağı kaydedilen araştırmada, "İstanbul-Şişli-Bomonti'de kurulu SSK İlaç Fabrikası ise üretimini sürdürüyor. Ancak SSK İlaç Fabrikası'nın geleceği de belirsizliğini koruyor" denildi.
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, SSK İlaç Fabrikası'nın ilaç giderlerine katkısının binde 4 civarında olmasına karşın SSK'ya gerçek ölçülebilir katkısının yüzde 10 düzeyinde olduğuna işaret ederek, "Çok küçük pazar payına rağmen SSK İlaç Fabrikası halen fiyat ve kalite açısından piyasaların düzenlenmesine ve dengelenmesine katkı koymaktadır. Onun için, bu fabrika yaşatılmalıdır" dedi.

Fabrikanın teknolojisinin eski ve emek yoğun olduğunu, yerinin üretim için uygun olmadığını ve teknik personel yetersizliği bulunduğunu ifade eden Öztaşkın, "Ulaşım sorunları olmayan, yeni bir yerde, yeni bir teknolojiyle kurulacak fabrikada SSK'da en çok tüketilen antibiyotikler, hormonlar, serumlar ve radyolojik tetkik araçları da üretilmelidir" dedi.

Serbest eczanelerden ilaç sağlanmasının sigortalıların lehine gibi görünse de Kurum'un ilaç giderlerini artıracağını söleyen Öztaşkın, "Kurum toptan ve pazarlık yolu ile sağladığı avantajlardan mahrum olarak, piyasa fiyatlarıyla, depocu ve eczacı karı ilave edilmiş olarak ödemelerde bulunacaktır. Bu durum ise sigorta kaynaklarını kurutmak, özel ilaç firmalarının üretim ve dağıtım çarklarına teslim olmak demektir" dedi.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da Petrol-İş'in araştırmasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, SSK İlaç Fabrikasının ürettiği ilaçların orijinalleri veya başka ilaç üreten firmaların ilaç fiyatları ile bir maliyet analizi karşılaştırması yapma imkanı verdiğini belirterek, bu konunun ilaç sektörünü rahatsız ettiğini, ilaç sanayicilerinin ve lobilerin SSK ilaç fabrikasını kapattırmak istediklerini söyledi.

Okuyan, "Bu ilaç fabrikası inanılmaz baskılarla kapatılmak istendi. Benim bakanlığım döneminde bunu ben yaşadım. Hem de hükümetin içerisindeki bir bakan arkadaşımız -Sağlık Bakanı Osman Durmuş- bu ilaç fabrikasını hijyenik şartlara uygun üretim yapılmadığı gerekçesiyle kapatmak istedi" dedi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber