Hakim ve savcı adayları kura çekti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2008 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Yargı ve yargılama özel bir çaba ve bilgi gerektiriyor. Bir devletin yargı teşkilatı o devletin yolunu açar da kapatır da devlete yüz metre koşu da yaptırır, engelli koşu da'' dedi.

Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen, 6. Dönem 450 adli yargı hakim ve savcı adayının kura çekme törenine katıldı.

Törene, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Kublay Özkan, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni ve üst düzey yargı mensupları ile hakim, savcı adaylarının aileleri katıldı.

Şahin, törende yaptığı konuşmada, göreve yeni başlayacak hakim ve savcılarla yargı camiasının daha da güçleneceğini belirtti.

Adalet hizmetlerinin tam anlamıyla yerine getirilmesi için istihdam sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Şahin, şu anda 4300 civarında hakim ve savcı açığı bulunduğunu, Adalet Bakanlığı'nın öncelikli görevleri arasında bu boş kadroları doldurmanın bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de hakim başına ortalama bin, savcı başına da bin 200 civarında dosya düştüğünü, Avrupa Birliği ülkelerinde bu sayının 200 olduğunu anlatan Şahin, kaliteli yargı hizmeti sunulması için bu açığın iyi yetişmiş hakim ve savcılarla kapatılması, hukuk sistemi ve mevzuatın çağın gelişmelerine ayak uyduracak şekilde yenilenmesi gerektiğini söyledi.

''Toplumun düzen, huzur ve ortak güven kazanması hukukun ciddiyetle uygulanmasından geçiyor'' diyen Şahin, kura çekecek hakim ve savcı adaylarına ''Sizler adalet ve hak taleplerine, hukuk ışığında cevap vereceksiniz. Mesleğiniz bir anlamda adaletin elidir, vicdanıdır'' diye seslendi.

Hakim ve savcıların toplumun vicdanını tatmin etmekle görevli olduğunu ve yetkilerini kullanmaktan hiçbir gücün onları alıkoymaması gerektiğini belirten Şahin, hakim ve savcıların yetkilerini kullanırken kendilerini de kontrol etmek zorunda olduklarını, yargının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerini asla unutmamaları gerektiğini ifade etti.

-''TEK DÜŞÜNCENİZ ADALET OLMALI''-

Hakimlik mesleğinin fiziki imkanlarının son dönemde çok iyi noktaya geldiğini de bildiren Şahin, şöyle konuştu:

''Son 6 yılda 150 noktada adalet sarayı projesi başlattık, 100'e yakın adalet sarayını hizmete açtık. Adalet hizmetlerinin daha iyi yürütülmesi için gereken her türlü imkana sahip adalet sarayları, ülkemizi adaletin sarayı haline getiriyor.

Yargı ve yargılama özel bir çaba ve bilgi gerektiriyor. Bir devletin yargı teşkilatı o devletin yolunu açar da kapatır da devlete yüz metre koşu da yaptırır, engelli koşu da. Cumhuriyetimiz, demokrasimiz için, Türk demokrasisini örnek hale getirmek için tüm gücümüzle çalışmaya mecburuz. Milletimiz, halkımız daha iyi, daha çok adalet bekliyor. 'Adalet yerini bulmadı' düşüncesinin oluşmasına bütün gücünüzle karşı çıkarak engel olacaksınız. Halkın yargıya olan güvenini korumak en önemli göreviniz. Fikir ve ifade özgürlüklerine özel önem verilmelidir. Ülkemizi düşüncenin, ifadenin kısıtlandığı bir ülke görüntüsünden çıkarmak her bireyin üzerine düşen görevdir. Türk demokrasisi, hukuk ve hukuk uygulayıcılarıyla yükselecektir.''

Bakan Şahin, göreve başlayacak hakim ve savcılara seslenerek, ''Tek düşünceniz adalet olmalıdır. Görev yapacağınız yerlerle ilgili farklı düşüncelere kapılmayın, doğudan batıya, kuzeyden güneye her yer bizim toprağımızdır'' dedi.

Dönem birincisi Mehmet Özkan da yaptığı konuşmada, Ulu Önder Atatürk'ün çizdiği hedef doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.

Dönem birinci ve ikincisine plaketlerinin verilmesinin ardından kura çekimine geçildi.

Hakim ve savcı adaylarının ve ailelerinin kura çekimi sırasında heyecanlı oldukları görüldü.

Adli yargı hakim ve savcı adaylarından 231'i Cumhuriyet savcısı, 231'i hakim olarak kura çekerek mesleğe ilk adımlarını attılar.

-İSTANBUL 10. NOTERİ HAKKINDAKİ SORUŞTURMA-

Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Hasan Yeni de törende gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni, Almanya'daki Deniz Feneri davasında ceza alan Mehmet Gürhan'ın, ''yurt dışında tutuklu bulunduğu dönemde'' Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman'a ''genel vekaletname'' verdiği iddiaları üzerine, vekaletnamenin düzenlendiği İstanbul 10. Noterliği hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlattı.

Soruşturmayı İstanbul Noter Odası'nın yürüttüğünü ve hazırlayacakları raporu TNB Disiplin Kuruluna sunacaklarını ifade eden Yeni, disiplin kurulunun sorumlular hakkında Türk Ceza Kanunu açısından bir suç tespit etmesi halinde Cumhuriyet savcılığına gerekli ihbarı yapacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber