Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki istifaların nedeni?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2008 10:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi'nden, son 6 ayda 15 öğretim üyesi ayrılarak başka illere gitti.

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ercan Kırimi, ayrılmaların temel sebebinin hastanedeki kötü yönetim olduğunu savunurken, Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan ise, sorunun sadece yönetimden kaynaklanmadığını, batı illerinde daha iyi maddi imkânlar sebebiyle öğretim üyelerinin istifa ettiğini söylüyor.

Doç. Dr. Ercan Kırimi, yanlış yönetimden dolayı oluşan huzursuzluk sebebiyle son 6 ayda 15 öğretim üyesinin istifa ederek, başka yerlere gittiğini vurguladı. Yaşanan istifalarla öğretim üyesi sayısının 10 yıl öncesine döndüğünü ifade eden Kırimi, Van'da uzun yıllardan beri sağlık hizmeti sunmuş ve belli bir deneyimi olan bu öğretim üyelerinin gitmesinden dolayı camia olarak üzgün olduklarını söyledi.

Üniversite yönetiminin yaşanan istifalarının iyi tahlil etmesi gerektiğini kaydeden Kırimi, "Bu arkadaşlarımızın Van'dan neden gittiğinin muhasebesini yapmak lazım. Kars Tıp Fakültesi'nde toplam 8 öğretim üyesi var. Ama bizim üniversitemizden, son 6 ayda 15 öğretim üyesi ayrıldı. Ve bu sayı daha da artacak. Yani son 6 ayda Van, 2 tane Kars Tıp Fakültesi kadar öğretim üyesi kaybı yaşadı. Öğretim üyelerinin istifasıyla bazı anabilim dalları hizmet veremez duruma geldi." dedi.

Kanser hastasına bakacak doktoru kalmadı

Kırimi, daha önce kanser tedavisi yapan Onkoloji Anabilim Dalı'nda 1 profesör ile 2 doçentin bulunduğunu hatırlatarak, bu 3 öğretim üyesinin istifa etmesiyle Araştırma Hastanesi'nde kanser tedavisi yapacak öğretim üyesi doktorun kalmadığına dikkat çekti.

Kırimi, ayrılan öğretim üyelerinin kanser hastalarının tedavilerini etkin biçimde yaptığını dile getirerek, şimdi kanser hastaları için bir çile başladığını kaydetti.

Kırimi şunları söyledi: "Kanser hastaları en ufak bir problemde, maalesef Ankara'ya sevk almak zorunda kalıyor. Halbuki bunların çoğu Van'da tedavi edilebilirdi. Yine son günlerde ayrılacağını duyduğumuz, iç hastalıklarından bir öğretim üyemizin gitmesiyle Van'da erişkin kan hastalıkları ile ilgili öğretim üyemiz de kalmayacak. Yine erişkin böbrek hastalıkları ile ilgili doktor da kalmadı. Geçmişte 8-9 öğretim üyesinin bulunduğu dahiliye anabilim dalında sadece 3 öğretim üyesi kaldı. Psikiyatri, göğüs cerrahi ve göğüs hastalıkları gibi anabilim dalarında tek öğretim üyesi kaldı. 14 bilim dalımızda ise yalnızca 2'şer tane öğretim üyesi bulunuyor ve bunların da çoğu doçent veya yardımcı doçent. Bu durum hem üniversite için, hem hastane, hem öğretim üyeleri daha önemlisi bölge halkı için çok üzüntü verici bir durum. Giden öğretim üyelerinin yerine neden öğretim üyesi alınmıyor? Burası da muamma. Son yıllarda alınan öğretim üyesinin çoğunluğu halk sağlığı ana bilim dalını oluşturuyor. Yeni öğretim üyelerinin çoğunluğu yeni yardımcı doçent olmuş. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor artık. En büyük görev üniversite yönetimine ve rektöre düşüyor."

Rektör Ceylan, istifaların sebebi parasal

Rektör Hasan Ceylan ise, Tıp Fakültesi'nde son yıllarda yaşanan öğretim üyesi istifasının sebebini parasal olarak değerlendirdi.

Sorunun sadece yönetimden kaynaklanmadığını savunan Ceylan, "Arkadaşlar burada 5 bin YTL maaş alırken gittiği yerde 12-15 bin YTL arasında alıyor. Ben bunu yadırgamıyorum. Hastanede elbette sıkıntı var. Zaten binalar hastane olarak yapılmamış. Binaların her tarafından içeriye kapı açılıyor. Gayri nizami bir yer. Hiç bir zaman hastane için elverişli değil. Ne temizlik, ne hocanın olduğu yeri, ne de muayenehaneyi görmemiz mümkün oluyor. Rastgele bir yer orası. Küçük idari bir takım problemler de olabilir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber