Kim kapattı bu internet sitelerini

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Eylül 2008 22:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Sefa KAPLAN

Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Richard Dawkins'in ve Eğitim-Sen'in internet sitelerine erişim mahkeme kararıyla engellendi.

Yaklaşık bir hafta kapalı kalan siteler daha sonra açıldı. 5651 sayılı yasaya göre, Türkiye'de internet erişimini engelleme hakkı sadece Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ait. Kurum ise söz konusu sitelere erişimin engellenmesiyle ilişkilerinin bulunmadığını açıkladı.

İNTERNET'te bir arama motoruna www.richarddawkins.net diye yazanların karşısına, bir Türk bayrağı eşliğinde, "Banned in Turkey, Türkiye'de yasaklandı" uyarısı çıkıyor. Medyanın meselenin üzerine gitmesi üzerine, söz konusu sitenin üç hafta önce Şişli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla tedbiren kapatıldığına ilişkin haberler yayımlandı. Gazetelerde ve televizyon kanallarında yer alan haberlere göre, mahkemeye başvuran "Adnan Hoca" veya "Harun Yahya" ismiyle de bilinen Adnan Oktar'dı. Site, Adnan Oktar'ın şahsı ve "Atlas of Creation, Yaradılış Atlası" kitabıyla ilgili "kişilik haklarını ihlál eder nitelikteki yazılar" yüzünden kapatılmıştı.

Türkiye'de mahkemelerin herhangi bir siteye erişimi engelleyebilecek teknik altyapıları bulunmuyor. Herhangi bir mahkeme, böyle bir karar aldığı zaman, gereğinin yapılması için bunu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na bildirmek zorunda. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da, bir alt birimi olan İnternet Daire Başkanlığı aracılığıyla söz konusu siteye ulaşımı engelliyor. Ancak Richard Dawkins'in sitesi için böyle bir süreç izlenmemiş. Aynı günlerde yine Adnan Oktar'ın başvurusu üzerine kapatıldığı belirtilen www.egitimsen.org.tr için de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na hiçbir mahkeme kararı iletilmemişti. Başvurumuz üzerine, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, www.richarddawkins.net sitesine ulaşımın engellenmesiyle kendilerinin hiçbir bağlantısı olmadığını açıkladı.

Biz kapatmadık

Kurum'dan yapılan açıklama şöyle denildi: "Sözünü ettiğiniz sitenin, kurumumuz ile ilgisi yok. Yani re'sen ya da mahkeme kararı ile Kurumumuz tarafından engellenmiş değil. Bir iki yerde haber vardı, Eğitim Sen'in sitesi kapatıldı diye. Bunun da bizimle ilgisi yok. 5651 kapsamında değilse görevli ve yetkili değiliz."

Her iki siteye erişimin engellenmesi için mahkemeler tarafından alındığı belirtilen kararlar var. Mahkemeler, söz konusu kararları gereğinin yapılması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na göndermek zorunda. Soru şu: Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na bu konuda başvuru olmadığına göre, yaklaşık bir hafta süreyle bu sitelere erişimi kim ve nasıl engelledi?

'Tanrı Yanılgısı' Türkiye'de beraat etti

OXFORD Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Richard Dawkins, sadece bilim insanı değil, aynı zamanda bir düşünür. Türkçe'ye de çevrilen "Bencil Gen" ve "Tanrı Yanılgısı" isimli kitapları, bütün dünyada haftalarca listelerden inmedi ve büyük yankı uyandırdı. Prof. Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı" isimli kitabı, Türkiye'de mahkemeye verilmiş, yayıncı hakkında da, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ettiği iddiasıyla dava açılmıştı. Mahkeme ise "kitap yasaklamanın düşünce özgürlüğünü özünden sınırlayacağını" belirterek hem yayıncının, hem de kitabın beraatine karar vermişti.

Adli mercilerin işlem yapması mümkün değil

TELEKOMÜNİKASYON İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, üç ay önce kendisiyle yaptığımız söyleşide, yasal düzenlemeyi şu sözlerle anlatmıştı:

"Bizde bir süre öncesine kadar bu konuda bir düzenleme yoktu ve bu durum şikáyet konusuydu. Çünkü, internette bir sorunla karşılaştığınız zaman nereye şikayet edeceğinizi bilemiyorsunuz. Özellikle yurtdışındaki yayınlar itibariyle adli mercilerin herhangi bir işlem yapması mümkün değil. Finlandiya'daki bir web sitesi hakkında işlem yapabilmek için suçun unsurlarını tespit etmeniz gerekli. Bu ihtiyaç görüldüğü için İnternet İhbar Merkezi kanunla düzenlendi. Kanunla gelen bir başka önemli düzenleme de, içeriğin yayından çıkartılmasını, cevap ve düzeltme hakkını kapsıyor. Kişiler veya şirketler hakkında yapılan asılsız yayınlar var. O insanlar veya kurumlar bu yayınların internetten kaldırılmasını nasıl sağlayacak? İşte kanun bunun nasıl olacağını koyuyor ortaya. Nereye ve nasıl müracaat edilecek, nasıl bir prosedür takip edilecek, bütün bunlar kanunla belirlendi. İnternet kafeler de yine kanunla düzenlendi ve denetim altına alındı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber