Mutluluğun Resmi Bu mu Abidin?

Haber Giriş : 02 Ekim 2008 00:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ŞAHİN BAYAR -

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler için ?cehalet? kılavuzu hazırladı: Felsefe dersinde Abidin Dino'nun çizdiği Mutluluğun Resmi tablosunu tartıştırın. Erciyes Üniversitesi'ne hazırlatılan ?Orta Öğretim Felsefe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu?nda, yandaki resim (EKTE) ?Abidin Dino'nun tablosu? olarak yer alıyor. Milli Eğitim kılavuzu öğretmenlere ?Sanat Felsefesi dersinde Abidin Dino'nun bu resmini tahtaya yansıtın ve öğrencilere yorumlatın? diye yol gösteriyor. Bir afiş ressamının popülist illüstrasyonunu ?mutluluğun resmi? sanan kılavuzun öğrettiği tek şey, hazırlayanların sanattan da, felsefeden de anlamadığı...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ?Orta Öğretim Felsefe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu?nda bir skandala imza atıldı. Bakanlık, ünlü ressam Abidin Dino'ya ait olduğunu ileri sürdüğü ve adını da ?Mutluluğun Resmi? koyduğu bir resmi kılavuza koyarak, bunun derslerde öğrencilere gösterilmesini istedi. Oysa Abidin Dino'nun Nazım Hikmet'le arasında şiirlere de konu olan böyle bir tablosu hiç olmadı. Bakanlığın kılavuza koyduğu resim ise Amerikalı Dianne Dengel'e ait. Bakanlık yetkilileri Taraf'ın soruları üzerine konuyu araştıracaklarını söyledi.

ÖĞRETMENLERİN KILAVUZU ? Milli Eğitim Bakanlığı'nın bünyesindeki Talim Terbiye Kurulu, her yıl okullara derslerde işlenecek konuların içeriğini ve amaçlarını belirleyen bir kılavuz gönderiyor. Öğretmenler de bu kılavuza bağlı kalarak yıl boyunca öğrencilerine okutulacak ders programında bunu baz alıyor. Talim Terbiye Kurulu, orta öğretimdeki Felsefe dersi için de böyle bir kılavuz hazırladı.

MUTLULUĞUN RESMİ ? Prof. Dr. Ersoy Taşdemir'in başında olduğu ve büyük bir bölümü Erciyes Üniversitesi'nde görevli bir komisyon tarafından hazırlanan kılavuzda buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak ?Sanat Felsefesi? bölümüne gelindiğine iş değişiyor. Bu bölümde öğretmenlerden Abidin Dino'nun çizdiği ?Mutluluğun Resmi? tablosunun tahtaya yansıtılması isteniyor, ardından da tabloyu öğrencilere yorumlatılması öneriliyor. Bir de Abidin Dino'ya ait olduğu ileri sürülen ve üzerinde ?Mutluluğun Resmi? yazılan bir resim okullarda gösterilmek üzere kılavuza eklenmiş.

DİNO ÇİZEMEDİ ? Ancak ünlü ressamın böyle bir tablosu hiçbir zaman olmadı. İnternette dolaşan ve Dino'ya ait olduğu iddia edilen resim aslında ABD'li Dianne Dengel'e ait ve http://www.diannedengel.com/prints.asp adresinde bu resme rahatlıkla ulaşılıyor.

NASIL GİRDİ BİLMİYORUM ? Kılavuzu hazırlayan komisyonun başında bulunan Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr Ersoy Taşdemir, o resmin kılavuza nasıl girdiğini bilmediğini söyledi. Taraf'ın soruları üzerine Taşdemir, ?Arkadaşlara konuyu soracağım. Olayı araştıracağım, eğer bir yanlış varsa düzeltiriz, yanlışı savunmayız? dedi.

NOT ALDIM, ARAŞTIRACAĞIZ ? Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Vahap Özpolat ise kılavuzun henüz taslak aşamasında olduğunu savunarak, ?Taslağı Erciyes Üniversitesi'nden bir grup akademisyen hazırladı. Henüz okullara gönderilmedi? diye konuştu. Özpolat şöyle konuştu: ?Duyarlılığınız için teşekkür ederim. Uyarınızı dikkate alıp konuyu araştıracağız. Ben kılavuzun sadece ?Kazanımlar ve Etkinlikler' bölümü üzerinde durdum. Şimdi not alıyorum, bu resmi üniversitelerin sanat tarihi bölümlerine soracağız.'

Taraf

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber