Mesleki eğitim öğrencisi yine kitapsız

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ekim 2008 00:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

10.sınıf mesleki eğitim öğrencilerinin kitaplarının dağpıtımına ilişkin açıklama, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 10/11/2006 tarih 2006/90 sayılı "Modüler Program Uygulamaları Hakkında Açıklamalar" genelgesininson pragrafında şu şekilde yer almıştır.

"Proje kapsamında Bakanlığımız ve sosyal ortakların katılımı ile hazırlanan 42 alana ait 10'uncu sınıf modülleri, uygulamanın ilk yılı olması ve modüllerin ilk defa yaygın olarak Eğitim öğretimde kullanılacak olması nedeniyle internet ortamında yayımlanmıştır. Basım, Yayım ve dağıtım hakkı Millî Eğitim Bakanlığına ait olan bu modüllerin okul Müdürlüklerince, internetten indirilmesi, öğrenci sayısı ve modülü okutacak öğretmen sayısı kadar çoğaltılarak dağıtılması gerekmektedir. Çoğaltma işlemi, okul-aile birliği, çevre imkânları, sponsorluk hizmetleri ve benzeri imkânlardan yararlanılarak gerçekleştirilecektir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."

2007 yılında yapılan açıklama ise şu şekildedir: (2007/73 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün "Modüler Eğitim ve Öğretim Programları" konulu genelgesi- 28/09/2007 günlü)

"Proje kapsamında sosyal ortakların katılımı ile hazırlanan 42 alana ait 10'uncu ve 11'inci sınıf Modülleri internet ortamında yayımlanmaktadır. Modüllerin basım, yayın ve dağıtımı Milli Eğitim Bakanlığına aittir. 2007-2008 eğitim öğretim yılında öncelikle 10'uncu sınıfta okutulacak modüllerin öğrenci sayısına göre çoğaltılması için okullara ödenek gönderilmiştir." (Madde 7)

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının "Harcama izni" konulu 24/09/2007 gün ve 4417 sayılı yazılarının ilk paragrafı ise şu şekildedir:

Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere modüllerin basımı için alınması gereken kırtasiye malzemeleri alınamamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı bu soruna çözüm aramış ve şu çözümü bulmuştur: Çoğaltma giderleri kırtasiye malzemeleri kodundan değil "baskı ve cilt giderleri" kodundan karşılanacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının "Tasarruf Tedbirleri" konulu 04/10/2007 gün ve 4581 sayılı yazılarının son paragrafı şu şekildedir:

"modüllerin eğitim öğretim yılında kullanılmak üzere çoğaltılması konusunda kullanılacak ödeneklerin ise "03.2.1.05 baskı ve cilt giderleri" ekonomik kodundan harcama yapılmak suretiyle kullanılabileceği düşünülmektedir."

Diğer çözümler ise; 2006/90 nolu genelgesinde yer almaktadır: Çözüm şu şekildedir: "...Çoğaltma işlemi, okul-aile birliği, çevre imkânları, sponsorluk hizmetleri ve benzeri imkânlardan yararlanılarak gerçekleştirilecektir."

Bir diğer çözüm ise Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünün "Modül Kitapçıklarının Çoğaltılıp Dağıtılması" konulu 02/10/2007 gün ve 4093 sayılı yazısında yer almıştır: İlgili bölüm şu şeikildedir:

"Okul müdürlüklerince gönderilen ödeneğin takibinin yapılarak Bakanlığımız Web sayfasında yayımlanan modüller dikkate alınmak suretiyle öğrenci sayısına göre bir plan dahilinde derslere ait modül kitapçıklarının orjinaline uygun ölçü ve renkte çoğaltılıp öğrencilere dağıtılması amacıyla kullanılması, ödeneğin yetersiz kalması durumunda okul aile birliği ve mahalli imkânlarından yararlanılması gerekmektedir." Hükmü ve

Buna göre;

1.Okul-aile birliği imkânları,
2.Çevre imkânları,
3.Sponsorluk hizmetleri,
4.Mahalli imkânlar,
5.Benzeri imkânlar
Diğer çözümleri oluşturmaktadır.

Gönderilen ödenekleri incelediğimizde Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünün "Modül Kitapçıklarının Çoğaltılıp Dağıtılması" konulu 02/10/2007 gün ve 4093 sayılı yazı ekinde bulunan ödenek listesinden ADANA Ceyhan Ticaret Meslek Lisesine 2007 yılında 2.037,00 YTL ödenek gönderildiği, 2008 yılında ise aynı okula 2.218,00 YTL ödenek gönderildiği, Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünün Modüllerin Çoğaltılması İçin Gönderilecek Ödeneklere İlişkin Duyurunun ekindeki ödenek listesinden anlaşılmaktadır.

Bu ödenekle ne yapılacaktır?

Megep internet sitesinde bulunan modüller indirilerek çoğaltılacaktır.

Çoğaltılırken;

1.öğrenci sayısına göre
2.bir plan dâhilinde
3.orjinaline uygun ölçü ve renkte olmasına

Dikkat edilecektir. Burada nasıl bir plan yapılacağı anlaşılamamıştır.

Bu durum tüm mesleki ve teknik eğitim yapan okullarda aynıdır. Bakanlık zaten "ödeneğin yetersiz kalması durumunda" diyerek gönderilen ödeneğin yetmeyeceğini peşinen kabul etmiştir. Sadece bir sınıfta onlarca derse ait yüzlerce modül bulunmaktadır. Gönderilen ödeneklerle öğrenci sayısına göre orjinaline uygun ölçü ve renkte modül çoğaltımının yapılması imkansızdır.

Diğer okullarda öğrencilere ücretsiz kitap dağıtımı yapılırken mesleki eğitim de bu yılda öğrenciler kitapsız kalmıştır, modüllerin basım ve satımı yapan onlarca kişi ve kuruluş türemiş yeni bir iş sahası doğmuştur.

Sayın Başbakanımızın olaya el atarak bu işe çözüm bulması gerekmektedir. Maliye Bakanlığı tasarruf tedbirlerini bahane ederek ödenekleri durdurmuş Milli Eğitim Bakanlığı ise çaresizlik içinde sorunu Okul müdürlerine havale etmiştir.

Modül Çoğaltım işini Bakanlık tek elden yapmalıdır. Okullardan alınan listelere göre modüller çoğaltılmalı, gerekirse sponsor bulunmalı veya reklam alınmalıdır. Bu iş okul müdürlerine havale edilerek, görmezlikten gelinip çözülemez.

Modül yazımı bitince zaten kitap bastırılacak veya her modül her okulda okutulmuyor modülleri zümre öğretmenler kurulu seçiyor şeklinde açıklamalar yapılabilir. Fakat modül seçimi yapılan dersler çok kısıtlı ve yok sayılabilecek kadar azdır. Ayrıca 2007 yılında yaşanan sorun 2008 yılında devam etmekte ne zaman biteceği de belli değildir. Çünkü halen yazımı devam eden modüller bulunmakta, modüller tekrar gözden geçirilerek güncellenmektedir. Bu iş ve işlemlerin daha 2 ila 3 yıl süreceği tahmin edilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber