Unakıtan: Yapısal reformlara ve özelleştirmelere devam edeceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2008 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ABD'den başlayan küresel hale gelen krizden dolayı bazı ülke devletlerinin bankaları satın aldıklarını belirterek, ?Mali disipline devam edeceğiz, yapısal reformlara devam edeceğiz, özelleştirmelere devam edeceğiz? dedi.

Afyonkarahisar'da başlayan ?Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü? konulu uluslararası sempozyumda konuşan Unakıtan, bütçe açığını yüzde 1'in altına indirdiklerini ifade etti.

2008 yılının 8 ayında bütçenin fazla verdiğini hatırlatan Bakan Unakatın, hedeflerinin çok daha iyi bir neticeyle 2008 bütçesini kapatmak istediklerini söyledi.

Yaşanan küresel krize rağmen özelleştirmelere devam edeceklerini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şöyle dedi:

?Bu küresel krize, faizlerin artmasına, büyümenin düşmesine rağmen en iyi şekilde 2008 bütçesini kapatmayı düşünüyoruz. Çünkü çok konservakif bir hesaplamayla gidiyoruz. Maliye olarak hükümet olarak ayağımıza böyle 10 kere deneyip ondan sonra basıyoruz. Gerçekçi olmaya gayret ediyoruz. Tabii bütün bunlar aman ne iyi oldu şeklinde söylemiyorum. Ama eğer siz sağlam ekonomiden sağlam politikadan takip ederseniz sağlam neticelere varıyorsunuz. Ama buna da devam etmemiz lazım. Neye devam edeceğiz? 2 şey çok önemli bizim için mali disipline devam edeceğiz, yapısal reformlara devam edeceğiz özelleştirmelere devam edeceğiz.?

Küresel krizin geçici olduğunu belirten Bakan Unakatın, her ülkenin bu dalgalanmalardan kurtulmak için tedbirler alacağını söyledi.

Unakıtan, ?Ya bu küresel şeylerde devletler şimdi bankaları satın alıyor, devletleştiriyor. Sen nasıl böyle özelleştirmeden bahsedersin... Hayır arkadaş, özelleştirmeye aynen devam edeceğiz. Bunlar geçici, herkes kendi tedbirini alıyor. Bu gayet normal. Herkes kendi gemisini, bu dalgalı sularda, emin bir şekilde götürmek veya bozulan güven ortamını düzeltmek için tedbirler alacaktır. Bunları hepsini saygıyla karşılıyoruz ve dikkatle de takip ediyoruz. Biz üzerimize düşeni de yapmaya devam ediyoruz.?

VERGİ TABANI GENİŞLEYECEK, KAYIT DIŞI AZALACAK

Yeni yapılacak düzenlemelerle vergi sistemini basitleştireceklerini belirten Bakan Unakıtan, kurumlar vergisinin düşürülmesi sayesinde hedeflerinin üzerinde bir vergi topladıklarını kaydetti.

Bakan Unakıtan, ?Vergi tabanını genişleteceğiz. Kayıt dışılığı azaltacağız. Vergi oranlarını düşüreceğiz. Vergi sistemini de basitleştireceğiz, vergi oranlarını düşüreceğiz derken, bunun hesabını maliyeciler olarak çok dikkatli yapıyoruz. Mesela kurumlar vergisini düşürdük. Şimdi hedeflerimizin çok üstünde kurumlar vergisi topluyoruz. Ama bazı KDV'leri düşürdüğümüzde umduğumuzu bulamadık. Onun için bunları da çok dikkatli yapacağız? dedi.

Çıkarılan Ar-Ge kanunu sayesinde verimin artırılmasını ve kaliteli üretimin sağlanmasını hedeflediklerini belirten Bakan Unakıtan, bunun için de vatandaşı teşvik ettiklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber