Türk Eğitim-Sen, MEB Personel Genel Müdürü ile görüştü

Haber Giriş : 09 Ekim 2008 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın'ı ziyaret ederek, beklentilere ilişkin bir raporu da Yalçın'a sundu.

Sunulan raporda, Yönetici Atama Yönetmeliği konusundaki yıllardır süren belirsizliğin bir an önce giderilmesi istenirken, maaşta yapılan iyileştirmeler konusuna da yapılan adaletsizliğin giderilmesi istendi. Raporda, eğitim çalışanlarının temsilcisi olan sendikaların karar alma ve uygulama sürecine dahil edilmesi ve katkılarının alınmasının MEB'in işleyişini kolaylaştıracağı ve verimi artıracağı da belirtildi.

-?MAĞDURİYETLER GİDERİLSİN?-

Raporda, 2005/73 Sayılı genelge ile Anadolu ve Fen Liselerine atanan öğretmenlerin, yaklaşık üç yıl bu okullarda çalıştıktan sonra mahkeme kararı sonu kararnamelerinin iptal edildiğine dikkat çekilirken, bu okullara öğretmen alımı sınavları sonunda mağduriyetlerin devam ettiği kaydedildi. Raporda, ?Sınav sonrasında her hangi bir Anadolu Lisesine atanamayanlar il emrine verilmemeli, yerine, bu öğretmenlerimiz kendi okullarında norm fazlası öğretmen olarak bırakılmalıdır. Bu öğretmenler kendi normlarıyla ilişkilendirilene kadar bu okullarda muhafaza edilmelidir? önerisinde bulunuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 27 Aralık 2007 tarihli ?Sıraların çalıştırılması? konulu işleminin Danıştay tarafından durdurulduğu anımsatılan raporda, MEB'in konuyla ilgili bir işlem bugüne kadar gerçekleştirmediğine dikkat çekildi. Raporda, yargı kararı doğrultusunda işlem tesis edilmesi ve 2008 sıralarının da çalıştırılması için gerekli çalışmaların başlatılması istendi.

-EK ÖDEMEDE ADALETSİZLİK GİDERİLSİN-

Ek ödeme almayan çalışanlar için iyileştirme çalışmalarının yapıldığını, bunlar içinde Bakanlık Merkez ve Taşra teşkilatlarında çalışan şeflerin olmadığına işaret edilen raporda, ?Şef olarak görev yapanlar ek ödemelerden dolayı mağdur olan kesimdir. Aldıkları maaş bellidir. Bu çalışanların iş yükleri ve sorumlulukları da fazladır. Dolayısıyla ek ödemeden yararlanamayan şeflerin de bu anlamda mağduriyetleri giderilmeli, iyileştirme çalışmaları içinde şefler mutlaka bulunmalıdır. Şu anki tablo dikkate alındığında şef olarak görev almanın bir anlamı kalmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı problemi çözmek için acil girişimler yapmalıdır? talebinde bulunuldu.

-YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ -

Raporda, 2002 yılından bu yana Yönetici Atama Yönetmeliği'nin yargı tarafından iptal edilmesi sonucunda, okul ve kurumların yönetici boşluğunun geçici olarak görevlendirilen binlerce yöneticiyle yürütüldüğüne değinilirken, söz konusu durumdan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir an önce kurtulması gerektiği vurgulandı. Raporda, Yönetici Atama Yönetmeliği'nin günün şartlarına göre, 2009 yılı Ocak ayı itibariyle yöneticilerin göreve başlayacağı şekilde sendikaların talepleri doğrultusunda çıkarılması gerektiği kaydedildi.

Öğretim yılı başında Öğretmenlere ödenen eğitim ödeneğinin diğer eğitim çalışanlarına ödenmemesi konusuna da değinilen raporda, söz konusu ödeneğin Anayasa'nın eşitlik ilkesine göre tüm eğitim çalışanlarına verilmesi gerektiği bildirildi.

-?SENDİKALARIN BİLGİ EDİNMESİNE İZİN VERİN?-

Raporda, sendikal çalışmaların sağlıklı yürütülmesi için üye bilgilerine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekilirken, ?Eğitim çalışanlarının il içi ve il dışı atamalarının sendikamıza bildirilmesi için İLSİS'e erişim bilgilerinin sendikalara açılması gerekmektedir. Sendika şubelerimizin Bilgi Edinme Kanunu doğrultusunda her türlü bilgiye sahip olmaları için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli kolaylığın gösterilmesi doğrultusunda düzenleme yapılmalıdır? talebinde bulunuldu.

-?KADROLU VE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN AYNI HAKLARA SAHİP DEĞİL?-

Kadrolu öğretmenlerle, sözleşmeli öğretmenlerin aynı haklara sahip olduğunun söylendiğine işaret edilen raporda, ?Bunlar arasında ciddi farklılıklar vardır. Öncelikli talebimiz tüm sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir. Bu çalışmalar yapılana kadar sözleşmeli öğretmenlerin sosyal, özlük ve atamalarında karşılaşılan sorunları giderilmelidir? önerisinde bulunuldu.

Maaş, ek ders ücretleri ve özellikle tedavi yol giderlerinin zamanında ödenmediği kaydedilirken, zamanında ödenmesi için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Görevde yükselme yönetmeliğinin de bir an önce çıkarılması gerektiğine işaret edilen raporda, şu taleplerde bulunuldu:

?Eş durumu tayinlerinde aile bütünlüğünün korunmasına özen gösterilmelidir. Eğitim Çalışanlarını ilgilendiren tüm komisyonlarda sendika temsilcisi bulunmalıdır. Maaş ve ek derslerin hesaplanma yöntemi 2007/19 sayılı Genelge öncesindeki gibi yapılmalıdır. Hizmetli, memur ve diğer personelin görev tanımları yapılmalı, atamaları bir esasa bağlanmalıdır. Kurum İdari Kurulu kararları hayata geçirilmelidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber