Memur olarak çalışanlar, sözleşmeli öğretmen alımına başvuramayacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ekim 2008 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önümüzdeki ay içinde MEB 13 bin sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi yapacağını ilan etti. Konuya ilişkin olarak memur arkadaşlardan gelen sorulara verilen yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

1.Bu atama döneminde Kurumlar arası nakil için kontenjan ayrılacak mı?

13 bin kadro olarak açıklanan görevlendirmelerin tamamı sözleşmeli statüdedir. Kurumlar arası naklen atama kontenjanı sadece memur kadroları için söz konusu olabilmektedir. Zira sadece memur kadrosundan memur kadrosuna nakil mümkündür. Memur kadrsundan sözleşmeli pozisyona nakil diye bir müessese bulunmamaktadır. Bu nedenle 13 sözleşmeli öğretmen alımında kurumlar arası naklen atama söz konusu olmayacaktır.

2.MEB bu atamaları da 2008-2 kılavuzuna göre yapacağım diyor ve kılavuzda da Kurumlar arası nakil ve kadrolu öğretmenlik şartları da var, o zaman her tür atama çeşidinden alım yapıyor anlamına gelmez mi?

-Atamaların 2008-2 kılavuzuna göre yapılacağını belirtilmesi, sadece istenen belgelere ve yapılacak iş/işlemlere ilişkindir. 2008-2 atama kılavuzunda da kontenjanlar bulunmakta, başvuru tarihleri tarihleri bulunmaktadır. Dikkat edilirse, bunlara da uyulmayacaktır. Kılavuzda nakil için yer alan hususlar bu nedenle uygulanmayacaktır.

3.Kılavuzun sözleşmeli öğretmenlik için aranan şartlarında, "aday memur iken görevinden ayrılanlar" cümlesine göre aday memur istifa edip ertesi gün başvuru yapabilir mi?

-Kılavuzun 4.2 nolu bölümünde "İlk defa sözleşmeli öğretmenliğe görevlendirilecekler ile aday Devlet memuru iken görevinden ayrılanlar KPSSP10 puanı" ile başvuru yapacağı belirtilmektedir. 657 sayılı Kanuna göre istifa eden memur istifa ediş şekline bağlı olmak şartıyla en az 6 ay süreyle yeniden bir memur kadrosuna atanamamaktadır. Bu sınırlama memur kadrolarına yönelik olmasına rağmen MEB uygulamada bu sınırlamayı sözleşmeli öğretmenlik kadrolarına yapacakları atamada da işletmektedir. Bunun hukuka uygun bir yanı bulunmamaktadır.

4.Kadrolu memurlar sözleşmeli öğretmenliğe başvurabilir mi?

Yukarıda 3 nolu bentte de ifade edildiği üzere MEB'in uygulaması hukuka uygun değildir. Muhtemelen bu atama döneminde de kadrolu memur olarak çalışanların KPSS puanı ile sözleşmeli öğretmen kadrolarına başvuruları kabul edilmeyecektir. Ancak daha önce, 2007 yılında da, benzer bir düzenleme yapan Personel Genel Müdürlüğünün işlemi Danıştay'dan dönmüştü. Danıştay memurun, sözleşmeli öğretmen pozisyonlarına başvurmasını engelleyen genelge hükmünü iptal etmişti. Detaylar için tıklayınız. MEB'in bu atama döneminde de benzer bir yanlışı yapıp yapmayacağı atama sürecinde belli olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber