Az yiyin, çok hareket edin, diyabete yakalnmayın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2008 22:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünyada diyabeti olan kişi sayısının giderek arttığına dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sena Yeşil, "Diyabet 21. yüzyılın en önemli hastalığı. Türkiye'deki diyabetli sayısı 5 milyona yaklaşmaktadır. Dünyada 2000 yılında 171 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 366 milyon olması beklenmektedir" dedi.

Türkiye'deki 6 milyon diyabetli hastanın yaşam kalitesini yükseltmek, diyabete bağlı organ hasarlarını azaltmak ve yüksek diyabet riski taşımasına rağmen henüz farkında olmayan toplumu diyabetle mücadelede bilinçlendirmek amacıyla başlatılan "Diyabete Siz Yön Verin" Projesi'nin İzmir toplantısı Kültürpark Gençlik Tiyatrosu Salonu'nda gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sena Yeşil'in konuşmacı olarak katıldığı halk toplantısında ücretsiz bilgilendirme ve kan şekeri ölçümü yapıldı. Türkiye'den 60 öğretim görevlisinin görev alacağı, 81 ili kapsayacak proje kapsamında, 18 toplantı ile diyabet tedavisinde görev alan sağlık ekibinin eğitimini pekiştirmek ve hasta bilgilendirme toplantıları ile toplumda bir farkındalık yaratmak amaçlanıyor. Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti, Türk Diyabet ve Obezite Vakfı, Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği ile Diyabet Hemşireliği Derneği'nin desteklediği proje kapsamında düzenlenen toplantıda halkı bilgilendiren Prof. Dr. Sena Yeşil, diyabetin 21. yüzyılın en önemli hastalığı olduğunu belirterek, yanlış beslenme ve hareketsiz yaşamın diyabeti tetikleyen başlıca nedenler olduğunu söyledi.

"REFAH ARTTIKÇA DİYABET DE ARTIYOR"

Diyabetin şişmanlığa ve hareketsiz yaşama bağlı olarak gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Sena Yeşil, "Diyabet 21. yüzyılın en önemli hastalığı. Şişmanlığa ve hareketsiz yaşama bağlı olarak artan bu hastalık, bu gidişle daha da artmaya devam edecektir. Bilimsel verilere bakıldığında diyabetin refah yaşama bağlı olarak arttığı görülmüştür. Örneğin savaş zamanlarında diyabet azalmakta. Türkiye'deki diyabetli sayısı 5 milyona yaklaşmaktadır. Dünyada 2000 yılında 171 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 366 milyon olması beklenmektedir" dedi. Diyabetin insanların kendi kendini yönetmesi gereken kronik bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yeşil, hastalığın sinsi bir özellik taşıdığını ve vücutta birçok yeri etkilediğini söyledi. Diyabetin dünyadaki en önemli körlük nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Yeşil, "Çok sinsi bir hastalıktır. Yıllarca fark edilmeden sessiz kalabilir. Diyabet kazalardan daha çok uzuv kaybına neden olur. Böbrek yetmezliği ve kalp damar hastalıklarına da sebep olarak ölüme sebebiyet verebilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Yeşil, diyabetin en sık görülen belirtilerini ise; sık ve bol miktarda idrara çıkma, aşırı acıkma hissi, kilo kaybı, aşırı susama, yorgunluk, sık ve olağan olmayan enfeksiyonlar, bulanık görme, deride kuruma, kaşıntı olarak sıraladı.

"PAHALI BİR HASTALIK"

Diyabeti pahalı bir hastalık olarak nitelendiren Yeşil, bu hastalıkta alınması gereken 'bedava' önlemlerin bulunduğunu belirterek, "Hastalığı önleme tedbirleri mutlaka alınmalı. Az yemek yiyip, çok hareket etmek bedava önleme yöntemi. Diyabete yatkın kişilerde haftada 3 gün egzersiz ve disiplinli bir diyetle yüzde 58 oranında hastalık önlenebilir" diye konuştu. Az ve sık yemek yemenin de önemine değinen Prof. Dr. Yeşil, diyabet hastalarının uzun süre aç kalmasının vücutta komplikasyonlar oluşturabileceğine dikkat çekti. Hastalıkla mücadele edilebilmesi için, bunu önce hastanın istemesi gerektiğini dile getiren Yeşil, diyabet hastalarının herhangi bir şikayetleri olmasa da 6 ayda bir hekime gözükmesi gerektiğini kaydetti.

"SPOR ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMELİ"

Hastalıkla mücadelede sporun bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Yeşil, "Türk toplumunun ne yazık ki tek yaptığı spor futbol maçı izlemektir. Ama tabi ki bu bir spor değildir. Hangi yaşta olursa olsun herkesin spor yapmayı alışkanlık haline getirmesi gerekiyor. Hiçbir şey yapamıyorsanız, otobüsten bir durak önce inin. Merdiven çıkın" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber