Kemik erimesine karşı D vitamini

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Ekim 2008 16:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eftal Yücel, yaşlılarda kemik yıkımına bağlı kırık riskinin yüksek olduğunu belirterek, "Bunun için 65 yaşından sonra her yıl güneş ışığının az olduğu kış mevsimine girmeden ekim ayında D vitamini içeren ilaç kullanımı uygun görülmektedir.'' dedi.

Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği (RAED) tarafından 11-15 Ekim 2008'de Antalya'da düzenlenecek olan 9. Ulusal Romatoloji Kongresi'ne de başkanlık eden Yücel, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun, kemiklerin güçsüzleşip kolay kırılmasına neden olan bir hastalık olduğunu söyledi.

Son 50 yılda kalp-damar sistemi hastalıkları, kanser ve inme tedavisinde görülen gelişmeler sayesinde dünya genelinde insan ömrünün yaklaşık 20 yıl uzadığı için yaşlı nüfusun arttığını belirten Yücel, "Bu nedenle kronik akciğer, alzheimer, parkinson, yüksek tansiyon, şeker, kemik erimesine bağlı kırıklar, duyu ve görme bozuklukları gibi yaşlılarda görülen hastalıkların görülme sıklığı da yükseldi." dedi.

Yücel, Türkiye'de ortalama yaşam süresinin erkeklerde 70, kadınlarda ise 72'ye çıktığını ifade ederek, osteoporozdan korunmak için her yaşta yeterli kalsiyum ve D vitamini alınması, ayrıca egzersiz yapılması gerektiğini söyledi. Menopoz sonrasında kemik yıkımının fazla olduğunu belirten Yücel, "50 yaş üstündeki kadınlarda hayatlarının bir döneminde kalça kırığı görülme riski ABD'de yüzde 16, İngiltere'de yüzde 15'tir. Türkiye'de ise Batı ülkelerine göre osteoporoza bağlı kalça kırığı riski çok daha azdır.'' diye konuştu.

Kortizon kullananlar risk altında

Prof. Dr. Eftal Yücel, osteoporozun genetik olma özelliği taşıdığını belirterek, anne ya da babasında erken yaşta kalça kırığı olanların, 3 aydan uzun süre ve günde 5 miligramdan fazla kortizon kullananların ya da kullanacakların, bazı hormonal hastalığı olanların, çok sigara içenlerin risk grubunda olduğunu kaydetti. Yaşlılarda risk faktörünü azaltarak daha güçlü kemik yapısının sağlanabilmesi için kalsiyum yanında D vitamini de çok önemli görülüyor.

Ev kazalarına karşı neler yapılabilir?

Osteoporoza bağlı kırıklardan korunmak için şu önerilere uymak gerekiyor.

Bebeklikten itibaren yeterli kalsiyum ve D vitamini alınmalı.

Erişkinlerde menopoz öncesinde günde 1.200 miligram, menopoz sonrasında 1.500 miligram kalsiyum içerecek kadar süt ve süt ürünleri tüketilmeli.

Fiziksel aktivite artırılmalı.

Güneş ışığından yararlanılmalı.

Sigara ve alkolden uzak durulmalı.

Doktor tarafından önerilmedikçe kesinlikle kortizonlu ilaçlar kullanılmamalı.

Özellikle evde kazalardan ve düşmelerden korunmak için önlem alınmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber