Doktora sembolik cezayı 657 sağlıyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 13 Ekim 2008 20:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, ?mevzuattaki yetersizlik' nedeniyle hata yapan hekimlere sadece sembolik cezalar veriyor. Hastanın ölümüne bile neden olsa hekimin alacağı en büyük iki ceza kınama ve aylıktan kesme

ANKARA- Sağlık Bakanlığı, hastaların, kötü muamele, yanlış teşhis tedavi ve ihmalkârlık gibi nedenlerle yaralanmasına, sakat kalmasına veya ölmesine neden olan hekimlere ?yetersiz sağlık mevzuatı nedeniyle' sembolik cezalar veriyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ?hastalara kötü muamele veya muayene, görevi ihmal, yanlış teşhis ve tedavi gibi nedenlerle hastaların yaralanmasına veya ölmesine neden olduğu' gerekçesiyle sağlık personellerine toplam 1.5 yılda 277 soruşturma açıldığını ve bu soruşturma neticesinde kusurlu bulunan 275 hekim ve sağlık personeline adli, idari ve disiplin cezası verildiğini belirttiler. Ancak, yetersiz sağlık mevzuatı nedeniyle, ölümle sonuçlanan skandallarda bile hekime verilen cezalar kınama ve birkaç yüz YTL'lik aylık kesintisinden öteye gitmedi. Yanlış teşhis, tedavi, kötü muamele ve ihmalkârlık nedeniyle 2007 ve 2008'in ilk altı ayındaortaya çıkan sağlık skandalları ve verilen cezalardan bazıları şöyle:

Aylığı kesilenler

Oksijen yerine azot: Kırşehir Kaman Devlet Hastanesi'nde 6 Kasım 2007'de hastanenin iki nolu ameliyathanesinde merkezi tıbbi gaz sistemi bağlantı prizlerinden oksijen prizinden azot protoksit, azot protoksit prizinden de oksijen gelmesi sesebiyle gebe T.B.'nin sezaryen ameliyatı esnasında, hayatını riske ettikleri gerekçesiyle 2'si operatör doktor, 3'ü doktor 10 kişiye aylıktan kesme cezası verildi.

Zincirleme hata: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bel fıtığı ameliyatı olmak üzere yatan R.A.'ya MR filmleri başkasınınkiyle karıştırılınca yanlışlıkla boyun fıtığı ameliyatı yapıldı. Ameliyat sırasında, filmlerin karıştırıldığını anlayan operatör doktor, bu kez boynu kapatıp, tekrar narkoz vererek hastaya bel fıtığı ameliyatı yaptı. R.A. uyandıktan sonra boynundaki kesiği farketti ve ısrarlı soruları sonucunda yanlış ameliyat yapıldığını öğrendi. Hasta, ameliyat sonrasında kolunun tutmadığını dile getirirken, yanlış ameliyatı yapan operatör doktora kınama ve aylıktan kesme cezası aldı.

?Öldü' deyip öldürdüler: Trabzon Vakfıkebir Devlet Hastanesi'nde 8 Ekim 2007'de Ç.A.'nın 5.5 aylık bebek dünyaya getirdiği bebek ?öldü' denilerek, karton kutu içinde babaanneye teslim edildi. Ancak yakınları bebeğin canlı olduğunu fark etti. Bebek, doktorlara haber verilmesine rağmen ?birazdan ölür' denilerek yaklaşık 10 saat kuvöze konulmadı. Daha sonra Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevine götürülen bebek burada sekiz saat kuvözde yaşadıktan sonra öldü. Bebeği öldü sanarak kuvöze koymayan, yaşadığını anladıktan sonra da yaklaşık 10 saat kuvöze koymayarak ölümüne neden olan 10 kişiden uzman iki doktora aylıktan kesme, bir uzman doktora ise kınama cezası verildi.

Hastanede tek başına doğurdu: Yozgat Bozok Kadın Doğumevi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ikiz bebek bekleyen anne adayı G.T., hastanede tek başına doğum yaparken kan kaybından öldü. G.T.?nin sağlık durumuyla ilgili sıkıntıları nöbetçi hemşire ve ebe tarafından 8 kez telefonla kendisine bildirilmesine hastaneye gelmeyerek görevini ihmal eden operatör doktora aylıktan kesme, aynı soruşturmada ihmalleri olan üç kişiye de kınama cezası uygun görüldü

Kınama alanlar

Yanlışlık öldürdü: Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde ihmal, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucunda gözde şaşılık ameliyatı yapılmak üzere hastane ameliyathanesine alınan A. B. isimli hastaya oksijen gazı yerine azot protoksit gazı verildi. Hastanın ölümüne neden olan bu hata nedeniyle biri uzman doktor, üç kişiye kınama cezası verildi

Oksijensizlikten sakat kaldı: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Y. T. isimli hasta, 28 Temmuz 2006 tarihinde geniz eti ve her iki kulağa ventilasyon tüpü takma ameliyatı sırasında anestezi verilirken entübasyon tüpünün yerinden çıkması üzerine oksijensiz kaldı. Oksijensiz kaldığı için sakat kalmasına neden olduğu gerekçesiyle bir hekim kınama cezasına çarptırıldı

Yanlışlıkla ses tellerini kestiler: Çanakkale Devlet Hastanesi'nde 20 Kasım 2007 tarihinde Ş. A. isimli hastanın hata sonucunda ses tellerinin kesilmesine ve hastanın nefes almakta zorlanmasına neden olan Operatör Doktor, mesleğinde dikkat ve özeni göstermeyerek görevinde ihmalkar davrandığı gerekçesiyle kınama aldı

Bebeği ısıtıcıyla yaktılar: Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde M. E. A. isimli yeni doğan bebeğin elektirikli ısıtıcısıyla yanması nedeniyle iki operatör doktora kınama verildi.

?Kazara' ayağını kestiler: Ordu'nun Fatsa ilçesindeki Devlet Hastanesi'nde uyguladıkları tıbbi müdahale sırasında hizmet kusuru işleyerek hasta Y. E. K.'nın ayağının kesilmesine neden oldukları gerekçesiyle iki operatör doktora kınama cezası uygun görüldü.

Doktor gelmeyince gözünü kaybetti: Z. K. isimli hasta, 24 Aralık 2006 tarihinde gece yarısı ani görme kaybı şikâyetiyle Akşehir Devlet Hastanesi'nin acil servisine müracaat etti. Z. K. için konsültasyona davet edilen uzman doktor gelmedi. Uzman doktorun icaba gelmeyerek hastanın sol gözünü kaybetmesine neden olması gerekçesiyle kınama aldı.

Önce yanlışlıkla kısırlaştırıp sonra öldürdüler: Şanlıurfa Viranşehir Devlet Hastanesi'nde P. K.'e doğum sonrası başlayan kanama esnasında tıbbi kontrolü yapılmayan 10 ünite kanı uygulandı ve rızası dışında kısırlaştırma işlemi yapıldı. Talihsiz kadın, gerekli müdahaleler zamanında yapılmadığı için canından oldu. Ölümle sonuçlanan bu ihmalkârlığın cezası da bir operatöre kınama verilmesi oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber