MEB'den 'iş garantili' laboratuvar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2008 20:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Bu sene mesleki ve teknik eğitimde patlama diyebileceğimiz bir kayıt dönemi yaşadık. Büyükşehirlerdeki birçok okulumuzda kapasitemiz yetmediği için ikili öğretime geçtik. Belli yerlerdeki genel liselerimizi peyderpey meslek okullarına dönüştürüyoruz'' dedi.

TOFAŞ'ın katkılarıyla oluşturulan ve mezunlarına iş ayrıcalığı sağlanan İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Samsun, Antalya, Eskişehir ile Diyarbakır'daki toplam 10 adet Fiat Eğitim Laboratuvarı, Güvercinlik Endüstri Meslek Lisesinde düzenlenen sembolik törenle hizmete açıldı.

Açılıştan önce düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelik, 2006 yılında Koç Holding ile ''Meslek Lisesi Memleket Meselesi'' projesi başlatıldığını anımsatarak, projenin 8 bin meslek lisesi öğrencisine burs verilmesini öngördüğünü kaydetti. Koç Topluluğunun, eğitime ciddi destekte bulunduğunu söyleyen Çelik, ''Bu desteklerinden dolayı Koç Topluluğuna teşekkür ediyorum. Soy ismi sadece Koç olanları değil, mesleki ve teknik eğitimin koçlarını da tebrik ediyorum'' dedi.

''TOFAŞ'ın, Türkiye'de bir başarı öyküsü olduğunu'' kaydeden Çelik, Koç Topluluğunun Türkiye'deki taşıt üretiminin yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini ifade etti. Çelik, ''Ürettiğimiz 1 milyon 200 bin aracın büyük bir kısmının ihraç edildiğini göz önüne alırsanız, ihracatımızın son 12 ayda 133 milyar dolara ulaşmasında da şüphesiz ki bu sektörün ve bu Topluluğun önemli bir payı vardır'' diye konuştu.

Otomotiv sektörünün gittikçe büyüdüğünü belirten Çelik, daha fazla üretim yapabilmek için nitelikli elemana ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. TOFAŞ'ın kendi ihtiyaç duyduğu ara elemanı yetiştirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile diğer firmalara ve kuruluşlara örnek olacak iş birliği gerçekleştirdiğini söyleyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu senenin başında 11 adet Fiat Laboratuvarı kurma sözü verdiler. Bu amaçla bir protokol imzaladık. İlkini İstanbul Şişli Endüstri Meslek Lisesinde açtık. Bugün burada sembolik bir açılış yapıyoruz. Türkiye'deki 10 laboratuvarın aynı anda açılışını yapıyoruz. Bu laboratuvarlar, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Bursa'da, Kocaeli'de, Antalya'da, Diyarbakır'da, ülkemizin dört bir tarafına yayılmış vaziyette. Bu önemli bir destektir. Endüstri meslek liselerinde donanımın çok ciddi şekilde yenilenmesi gerekiyor. Bunu peyderpey yapıyoruz. Ancak sadece kamu kaynaklarıyla bu yenilemenin yapılması büyük zaman alır. Koç Topluluğu gibi diğerleri de buna ciddi destek olurlarsa daha kısa sürede tamamlanır.''

-''KAYITLARDA PATLAMA OLDU''-

Meslek liselerindeki okullaşma oranlarına ve hedeflere de değinen Çelik, ''bu yıl mesleki ve teknik eğitime kayıtlarda sevindirici gelişmeler'' olduğunu kaydetti.

Çelik, şöyle konuştu:

''Bu sene mesleki ve teknik eğitimde patlama diyebileceğimiz bir kayıt dönemi yaşadık. Büyükşehirlerdeki birçok okulumuzda kapasitemiz yetmediği için ikili öğretime geçtik. Şimdi belli yerlerdeki genel liselerimizi peyderpey meslek okullarına dönüştürüyoruz. Hükümetimizin 2012'de mesleki ve teknik eğitimde hedef olarak koyduğu oran yüzde 50'dir. Bütün genel ortaöğretim içinde mesleki ve teknik eğitimin payı yüzde 50 olmalı diye bir hedef koyduk önümüze ama inanıyorum ki biz bu gidişatla hedefimizi 2012'den önce yakalayacağız. Sanayileşmenin iyi olduğu illerimizde yüzde 50 çoktan aşılmıştır.''

Mesleki ve teknik eğitimdeki temel problemin, birçok yerde öğrencilerin mezuniyetten sonra alanlarıyla ilgili istihdam imkanı bulamamaları olduğunu söyleyen Çelik, ''Ama şu anda ülkemizin her tarafında bir sanayileşme hamlesi var. Ben bu problemin de önümüzdeki süreçte aşılacağına inanıyorum. Biz mesleki ve teknik eğitimi yüzde 28'lik bir oranla aldık, şu anda yüzde 40'a yaklaştık'' diye konuştu.

Çelik, artık meslek lisesi mezunlarının üniversite mezunlarından daha iyi iş bulabildiklerini söyledi.

Yükseköğretimdeki okullaşma oranlarına da değinen Çelik, Türkiye'de 130 üniversitenin eğitim-öğretim yaptığına işaret etti. ''Bu sayı belki 1-2 yıl içerisinde 150'ye ulaşabilir'' diyen Çelik, Türkiye'nin, yükseköğretimde okullaşma oranı açısından OECD ülkeleri arasında en son sırada bulunduğunu belirtti. Çelik, yeni kurulan üniversiteler ''tam kapasite'' olduğu zaman Türkiye'nin de okullaşma oranı açısından önemli bir noktaya geleceğini ifade etti.

Çelik, son zamanlarda eğitim ve teknik eğitim fakültesi açılmasına izin vermediklerini belirterek, ''Ama iktisadi idari bilimler, güzel sanatlar gibi piyasada iş bulma şansı olan bölümlere ağırlık veriyoruz'' dedi.

Herkesin üniversite bitirmek zorunda olmadığını belirten Çelik, Türkiye'de ara eleman ihtiyacı bulunduğunu vurguladı. Zaman zaman ekonomik dalgalanmalar olabileceğini kaydeden Çelik, mesleki ve teknik eğitimin gündemdeki yerini her zaman koruyacağını ifade etti.

-''MESLEK LİSESİ TERCİHİ ARTTI''

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da bu yılın başında Milli Eğitim Bakanı Çelik'in katılımıyla protokol imzaladıklarını anımsatarak, protokolle ''Meslek Lisesi Memleket Meselesi'' projesi kapsamında 10 Fiat laboratuvarının açılacağını duyurduklarını ifade etti. Koç, bugün de bu laboratuvarlardan ilkini açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Koç Topluluğu olarak sosyal sorumluluğu, kurumsal sorumluluklarının çok önemli bir parçası olarak gördüklerini belirten Koç, Vehbi Koç Vakfının 40 yıldır çok önemli projelere imza attığını kaydetti.

'Ülkem varsa ben de varım' şiarıyla ülkenin her köşesine nüfuz etmeye özen gösterdiklerini anlatan Koç, bu anlayışla 2006 yılında Vehbi Koç Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığının iş birliğiyle ''Mesleki Teknik Eğitimi Özendirme Programı'' çerçevesinde eğitime destek amacıyla ''Meslek Lisesi Memleket Meselesi'' projesini başlattıklarını söyledi.

Mustafa Koç, projeyle mesleki teknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmayı, bu konuda önder olarak devlet ile iş dünyası arasında iş birliğinin tohumlarını atmayı, kaliteli iş gücünün yetiştirilmesinde katkıda bulunarak gençleri meslek eğitimine özendirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

7 yıl sürecek proje kapsamında 81 ilde, 250 okulda, 8 bin meslek lisesi öğrencisine staj destekli eğitim bursu ve koçluk sağlayarak hem eğitime hem de istihdama destek olmayı hedeflediklerini ifade eden Koç, proje ile meslek öğrencilerine eğitim bursu verdiklerini, staj olanağı sağlayarak bilgi ve becerilerini artırdıklarını, koçluk sunarak kariyer girişimlerine destek olduklarını ve başarılı olanlara istihdam önceliği sunduklarını kaydetti.

Projenin başlamasıyla meslek liselerinin tercih edilme oranında artışlar yaşandığını gözlemlediklerini belirten Koç, bundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Koç, açılışını gerçekleştirecekleri laboratuvarın, ileri teknolojisi, teknik ekipmanları ve boya atölyesi ile en zengin ve en kapsamlı laboratuvar olma özelliğini taşıdığını ifade etti.

Mustafa Koç, Fiat laboratuvarlarında öğrenim gören öğrencilerden başarılı olanların önce stajyer olarak Fiat servislerinde istihdam edilebileceğini, mezun öğrencilerden dereceye girenlerin de Fiat teknisyeni olabileceklerini kaydetti.

TOFAŞ CEO'su Ali Pandır da açılan laboratuvarlarda yetişecek elemanlarla yetkili servisleri için ihtiyaç duyulan nitelikli personelin istihdam edilmesi konusunda önemli adım attıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Fiat Eğitim Laboratuvarının açılışı yapıldı. Çelik ve Koç, laboratuvarı gezerek, öğrencilerle sohbet etti.

Mekanik ve kaporta bölümleriyle birlikte toplam 700 metrekarelik alan üzerine kurulan laboratuvarda, 54 öğrenciye eğitim imkanı sağlanacak. Laboratuvarda, benzinli ve dizel motorlar, elektrik/elektronik, oto/kaporta boyacılığı, temel kaynak ve tesviyecilik, bilgisayar, ölçme teknikleri, hidrolik pnömatik, termodinamik, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi konularda eğitim verilecek.

Öğrenciler, teorik ve pratik eğitimlerinin yanı sıra Fiat markası ve teknolojilerini öğrenerek, iş imkanlarından yararlanma ayrıcalığına sahip olacak.

Öte yandan, Mustafa Koç, gazetecilerin küresel finansal krize yönelik sorularını yanıtsız bıraktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber