Anayasa Komisyonu başkanı Kuzu'dan Anayasa Mahkemesi'ne eleştiri

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2008 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BURHAN KUZU:

- "İKTİDAR MUHALEFET BİR ÇÖZÜM BULURSA OLUR, YOKSA PARLAMENTONUN YETKİSİ KİLİTLENMİŞTİR"

- "TÜRKİYE, 1970 ORTAMINA YENİDEN DÖNDÜRÜLMÜŞTÜR"

- "MAHKEME 'BEN YAPTIM, OLDU' MANTIĞINDADIR, ARTIK HER ŞEY ONLARIN KEYFİNE BAĞLI"

DEVLET ARIK

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüyle ilgili gerekçeli kararını eleştirerek, "İktidar muhalefet bir çözüm bulursa olur, yoksa parlamentonun yetkisi kilitlenmiştir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişikliğe gidilmesi için çalışma yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, başörtüsüyle ilgili gerekçeli karara tepki gösterdi. Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüyle ilgili gerekçeli kararının 1970 yılındaki yanlış içtihadına dönüş olduğunu belirten Kuzu, "O dönem mahkeme çok eleştiri almıştı. Bunun üzerine 'Anayasa Mahkemesi şekil bakımdan Anayasa değişikliği denetler' şeklinde değişiklik yapıldı. Anayasa Mahkemesi bu değişikliğe rağmen yeniden eski haline

dönüşünce 1980'de Anayasa'da nelere bakacağı tek tek sıralandı. Anayasa Mahkemesi, 1974, 1987 ve 2007 kararlarında 'ben Anayasa değişikliğini şekil yönünden incelerim' diyor. Ne oldu da bir senede 1970'e dönüverdiniz?" diye sordu.

Bu kararda başörtü konusunun ikinci planda olduğunu işaret eden Kuzu, kararı şu sözlerle değerlendirdi:

"Parlamentonun yetkisi çok ciddi anlamda sınırlandırılmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin izin verdiği ölçüde değişiklik yapılabilecek. 'Ben yaptım, oldu' mantığıdır. Bu bir fiili durumdur. İktidar muhalefet bir çözüm bulursa olur, yoksa parlamentonun yetkisi kilitlenmiştir. Esasa girseydi de ancak bu kadar bakacaktı. Dünyanın hiçbir ülkesinde mahkemeler tarafından Anayasa değişikliğinin denetimi yoktur. Değişmez maddeler arasında yer alan hukuk devleti, laik devlet, sosyal devlet, insan haklarına dayalı

devlet var. Bu dört ilke ile Anayasa'da yapılacak bir değişikliğin uzaktan yakından alakası olmayan bir madde bulamazsınız. Hangi değişikliği yapsanız bu dördün biriyle ilgilidir. Anayasa Mahkemesi bu dört ilkeden bakınca tüm değişiklikleri rahatlıkla iptal edebilir. Sınırı da yok. Tamamen kendi takdirine ve keyfine bağlı."

Kuzu, 'Bu süreçte Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesiyle ilgili bir düzenleme düşünüyor musunuz? sorusu üzerine de, "Artık Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili de değişikliği iptal eder. Onu da hukuk ilkesi yönünden inceler ve iptal edebilir" yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber