Mercimek, yüzde 300 zamlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2008 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Mersin Ticaret Borsası (MTB), son bir yılda kilo fiyatı 3 katı artış göstererek 3 YTL'yi aşan kırmızı mercimek için ''acil eylem planı'' gerçekleştirilmesi önerisinde bulundu. MTB Başkanı Abdullah Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeşil mercimek ve kuru fasulyede yaşanan istikrarsızlık ve dışa bağımlılığın kırmızı mercimekte de bir süredir hissedildiğini, yönetim kurulu olarak bu konuda rapor hazırlayarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığına sunulmak üzere ''tavsiye kararı'' aldıklarını bildirdi.

Geçen yıl borsada kilosu 85 YKr olan kırmızı mercimeğin kilo fiyatının bir yılda 3 katı artış göstererek 3 YTL'yi aştığını hatırlatan Özdemir, acil eylem planı önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Özdemir, öncelikle, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kırmızı mercimek stokunu artırıp, tohumluğu üretim yapma taahhüdü veren üreticilere uygun fiyatla vermesini istediklerini belirterek, ''Ancak, bu arada TİGEM'in bu satışlardan kaynaklanan görev zararları Hazine tarafından karşılanmalı'' dedi.

Çiftçinin gelecekle ilgili endişesini de ortadan kaldırmak amacıyla ürün için de memnuniyet yaratacak bir rakamla alımı garantisi verilmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

''Ceylanpınar Üretme Çiftliği, tamamen mercimek üretimine tahsis edilmeli, buradan elde edilecek ürün, daha sonraki dönemler için tohumluk olarak ayrılmalı. Güneydoğu Anadolu dışında da üretim bölgeleri oluşturulmalı, çiftçi mercimek üretimi yapmaya teşvik edilmeli, muhtemel bir kuraklık veya benzeri bir afet için tarım sigortası gibi risk dağıtıcı önlemler alınmalı.''

Kırmızı mercimekte ekim sezonuna girildiğini ve üretim açısından bir dönem noktasında bulunulduğunu ifade eden Özdemir, ''Bu dönem içinde bahsettiğimiz önlemlerin alınması halinde, gelecek yılı fazlaca bir ithalata ihtiyaç duymadan atlatabileceğimiz gibi, daha sonraki yıllarda tekrar ihracatçı konumuna gelme şansına kavuşabiliriz. Aksi takdirde kırmızı mercimek ithalatçısı oluruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber