Ergenekon davası duruşmasına yarına kadar ara verildi

Haber Giriş : 27 Ekim 2008 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon davası duruşmasına yarına kadar ara verildi

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon" davası duruşmasına, yarın saat 09.0'a kadar ara verdi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşmada, mahkeme heyeti, duruşmanın yarın saat 09.00'da başlayacağını ve saat 13.30'a kadar devam edeceğini bildirdi.


Ergenekon davasında görüntülü sunum durduruldu

- İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in, Ergenekon davasına ilişkin iddianameyi okuduğu sırada kullandığı görüntülü sunum, yapılan itirazlar nedeniyle durduruldu.

Savcı Pekgüzel, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Ergenekon davasına ilişkin iddianameyi okurken "power point" olarak bilinen görüntülü sunumdan yararlandı.

Sunum, zaman zaman salonda bulunan 3 LCD ekrandan birine, zaman zaman da tüm ekranlara aktarıldı.

Söz konusu sunumda bahsi geçen sanığın fotoğraflarına, bağlantılı olduğu kişilere, ele geçirilen eşyadan bahsedilirken de silah, CD, bilgisayar, el bombaları, tüfek ve cep telefonu resimleri ekrana yansıtıldı.

Okunan bölüme ilişkin çeşitli şemaların da yer aldığı sunumda, dosyada bulunan fotoğraflar ve bazı haber kupürlerine de yer verildi.

İddianamenin okunması sırasında görüntülü sunumun kullanılmasına tepki gösteren tutuklu sanık Behiç Gürcihan, sunumun psikolojik bir harekat olduğunu öne sürerek, "Aynı hak bana da tanınacak mı? Bu savcının fotoğrafını Amerikan bayrağının yanına koyarak savunma yapmama izin verilecek mi?" dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün ise kendisine de aynı şekilde savunma hakkı tanınacağını söyleyerek, Gürcihan'ı yatıştırmaya çalıştı.

Bu sırada söz alan Doğu Perinçek'in avukatlarından Hasan Basri Özbay, sunumu eleştirerek, "Burası bir televizyon kanalının haber bülteni değildir. Oklarla filan gösteriliyor. Lütfen sunumu durduralım" dedi.

Bunun üzerine Başkan Şengün, talepler üzerine sunumun durdurulduğunu bildirdi.

Savcı Pekgüzel, iddianamenin birinci bölümünün bir kısmını bu karar üzerine görüntüsüz olarak okudu. İkinci bölümün okunmasına ise Savcı Nihat Taşkın devam ediyor.


Ergenekon davasında, itirazlara rağmen 2455 sayfalık iddianamenin okunmasına başlandı.

1 SAATTE İDDİANAMENİN 46 SAYFASI OKUNDU

Yasemin Güneri bildiriyor- 2455 sayfalık iddianamenin 46 sayfası bir saatte okundu. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Pekgüzel'in okuduğu iddianamenin 46 sayfası bitti. Pekgüzel yorulduğundan iddianamenin ikinci bölümünü okumak için yanında bulunan Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın'a devretti. Taşkın ikinci bölümü okumaya başlarken Mahkeme Başkanı Köksal Şengün duruşmayı kayda alan CD'lerin bittiğini, bu nedenle duruşmaya kısa bir ara verildiğini belirtti. Duruşmaya CD'lerin yenilenmesinin ardından kaldığı yerden devam edilecek.

Ergenekon sanıkları: "İddianame okunmasın"

Ergenekon davasında bugün görülen 3. duruşmaya verilen öğle yemeğinin ardından yeniden başlandı. Tutuklu sanıklardan Nusret Senem, tutuklular olarak oy birliğiyle iddianamenin okunmaması yönünde görüş birliğine vardıklarını söyledi.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, diğer tutuklu ve sanıklara Senem'in beyanına katılıp katılmadıklarını sordu. Sanıkların tamamı okunmaması yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının da görüşünü aldıktan sonra iddianamenin okunup okunmayacağına karar verecek.

-YETKİSİZLİK TALEPLERİNE RED KARARI-

Öğleden sonra yapılan duruşmada Mahkeme Başkanı Şengün, iddia makamında bulunan savcı Mehmet Ali Pekgüzel'e sanıkların taleplerine ilişkin görüşünü sordu. Savcı Pekgüzel, yetkisizlik kararı verilmesi yönündeki taleplerin reddine, soruşturmayı yürüten savcıların duruşma salonunda ve iddia makamında bulunmasına yönelik yapılan itirazların da reddine karar verilmesini istedi.

Savcı Pekgüzel, soruşturma, ?Mahkemelerden alınan kararlarla yürütülmüştür. Dosyadan evrak çıkarılması taleplerinin de reddine karar verilmeli? dedi. Mahkeme Başkanı Şengün, taleplerin tek tek değerlendirildiğini vaki taleplerin yetki konusunda daha önce karar verildiğini, bu konuda yeni bir karar verilmesine yer olmadığına oy birliğiyle karar verildiğini belirtti.


Ergenekon davasında kritik an

- Tutuksuz sanıkların kimliksiz tespitinin ardından, mahkeme heyeti 2 bin 455 sayfalık iddianamenin okunup okunmayacağına karar verecek.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, iddianamenin kendilerine ve sanıklara tebliğ edildiğini, önlerinde bulunan bilgisayarda yer aldığını, iddia makamı tarafından basın yayın organlarına servis edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

?Duruşmanın üçüncü günündeyiz. Hala işin esasına giremedik. İddianamenin okunmadan sanık ifadelerine geçilmesini talep ediyoruz. İddianame zaten psikolojik savaş argümanı gibi?

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün da, ?Mahkeme iddianameyi okumakla yükümlü. Beyanınızı alır, ona göre işlem yaparız. Birazdan duruşmaya ara vereceğiz. Kendi aranızda konuşup anlaşın. Ara sonrası bana kararınızı bildirin? diye konuştu. Mahkeme verilecek ara sonrası iddianamenin okunup okunmayacağına kararı verecek.

-ERGENEKON SAVCILARINA BİR SUÇ DURUYUSU DAHA-

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığından başta Savcı Zekeriya Öz olmak üzere 3 savcı hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. Tutuksuz sanık Güler Kömürcü'nün avukatı Metin Çetinbaş, savcılar hakkında suç duyurusunda bulunmanın olağan bir şey olmadığını, adil yargılama hakkına göre iddianameyi hazırlayan savcıların duruşmada yer almamasını talep etti.

Avukat Çetinbaş, haklarında suç duyurusunda bulundukları savcılardan mütalaa alınmasının hukuka aykırı olduğunu da iddia etti. Av. Çetinbaş, iddianame ve ekinde bulunan yasak delillerin okunmamasını da talep ederek, ?Yasak delillerle ilgili şimdiden bir karar vermenizi talep ediyoruz? diye konuştu. Avukat Çetinbaş ?Sanıklar hakkında AKP hükümeti medyasında yapılan yayınlarla ilgili savcılar ne yapmıştır. Sanıklar lehine ifade verenlerin ifadeleri neden alınmamıştır. Savcılar neredeyse, ?cumhuriyeti bile Ergenekon kurdurmuştur' deme noktasına gelmişlerdir? dedi. Av. Çetinbaş, Ergenekon soruşturmasına itiraz edenlerin nasıl tavsiye edildiğinin de araştırılmasını talep ederek, ?Ortaya çıkacak olan tablodan AKP ve Başbakan Erdoğan memnun olmayacaktır? diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Şengün, Çetinbaş'ın yaptığı uzun konuşmanın ardından tepki göstererek, ?İddianameden önce yapılması gerekenleri biliyorsunuz. Lütfen iddianame okunmadan iddianamenin içeriğine itiraz etmeyiniz? dedi.

-TUTUKLU SANIKLAR DURUŞMA YÜZÜNDEN DUŞ ALAMIYOR-

Duruşma sırasında tutuklu sanık Oktay Yıldırım söz alarak, duruşmaların arka arkaya yapılması nedeniyle ziyaretçi, telefon ve banyo yapma haklarının ellerinden alındığını belirterek şunları söyledi:

?16 aydır tutukluyum. Duruşmalar nedeniyle telefon hakkım, ziyaretçi hakkım ve banyo hakkımı kullanamıyorum. Bu hakkımızı hafta sonu kullanmamız için cezaevi yönetimine yazıyla bildirmenizi talep ediyoruz. Savcılar beni Türk milletine karşı suç işlemekle itham ederek buraya getirdi. Bizi basın önünde mahkum edenler, savunmamızı da görsünler. Buraya yeteri kadar basın mensubunun alınmasını da istiyorum.?


Ergenekon duruşmasının bugünkü oturumu başladı

?Ergenekon? davasının 3. duruşmasının görüleceği Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne basın mensupları, avukatlar ve ziyaretçilerin alınmasına başlandı.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında yer aldığı 46'sı tutuklu 86 sanıklı davanın 3. duruşması, saat 10.00'da Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde başlayacak.

Jandarma, bu nedenle yerleşke önünde yaşanabilecek yoğunluk ve olası protesto gösterilerine karşı önlemler aldı. Dava dolayısıyla çok sayıda basın mensubu ve canlı yayın araçları da yerleşke önünde konuşlandı.

Duruşmayı izlemek isteyen basın mensupları, avukatlar ve ziyaretçilerin duruşma salonunun bulunduğu yerleşkeye alınmasına başlandı.

Yerleşkenin nizamiye kapısından girdikten sonra ?ziyaretçi giriş? bölümünde kayıt işlemlerini yaptırıp elektronik eşyalarını görevlilere teslim eden gazeteciler, ardından duruşma salonunun bulunduğu bölüme alınıyor.

AA- ANKA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber