Genelkurmay: Aktütün'de hiç hatamız yok

Haber Giriş : 27 Ekim 2008 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, düzenlediği basın toplantısında, Aktütün Olayı'na ilişkin detayları aktardı. 2.Ordu Komutanlığı'nın yaptığı incelemenin tamamlandığını açıklayan Orgeneral Koşaner, güvenlik birimlerinin görevini eksiksiz şekilde yaptığını açıkladı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, yaptığı basın toplantısında Aktütün Olayı'na ilişkin detayları aktardı. 2.Ordu Komutanlığı'nın yaptığı incelemenin tamamlandığını açıklayan Orgeneral Koşaner, güvenlik birimlerinin görevini eksiksiz şekilde yaptığını açıkladı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, 17 askerin şehit olduğu Aktütün saldırısıyla ilgili basın toplantısını Genelkurmay Başkanlığı İnönü Salonu'nda yaptı. Orgeneral Koşaner, Aktütün olayına ilişkin Bayraktepe ve diğer bölgelere kuvvet tahsisi, ateş planları, sevk ve idarenin askeri esaslara uygun şekilde yapıldığını, 2.Ordu Komutanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında herhangi bir eksiklik saptanmadığını bildirdi.

Orgeneral Koşaner, basında yer alan İHA görüntülerinin hiçbirinin Aktütün olayına ilişkin emare teşkil etmediğini ifade etti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Bayraktepe'ye yapılan saldırının terör örgütü açısından bir intihar saldırısı olduğunun altını çizerek, görevli birliklerin vazifelerini üstün bir cesaretle yerine getirdiğini söyledi. Orgeneral Koşaner, görevlilerin canları pahasına mevzilerini savunduklarını hatırlatarak, "Bayraktepe teröristlere terk edilmemiştir" dedi.

Üs Komutanlığı tarafından bölgenin takviyesinin zamanında düşünülerek birliklerin risk altında Aktütün bölgesine indirildiğini, Bayraktepe de önemli bir aksaklık yaşanmadığını anlatan Orgeneral Koşaner, bölgede tertiplenme ve diğer konuların, askeri teknik ve taktiğe uygun olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Orgeneral Koşaner, "Bayraktepe olayı gibi taktik seviyede meydana gelen olayların değerlendirilmesi ancak görev başındaki askerlerce doğru şekilde yapılabilir" diye konuştu.

Orgeneral Koşaner, terörle mücadelenin psikolojik bir savaş süreçi olarak değerlendirilmesini isteyerek, "Vuku bulan şiddetli bir terör eylemi örgütün etkinliği olarak değerlendirilemez. Bu olaylar sağduyulu ve soğukkanlı değerlendirilmelidir. Ülkeyi sarsacak boyutlara taşınması örgütün istediğidir" dedi.

Orgeneral Koşaner, soruşturma ile ilgili sorulara da cevap verdiği toplantısında şu konuların altını çizdi:

"- Aktütün saldırısında her safha askeri taktiğe uygundur. Eksik, ihmal ve istihbarat zaafiyeti yoktur.

- Basında çıkan görüntüler asılsız.

- Bayraktepe yaz başından beri tutuluyordu. Personel sayısı yeterli sayıdaydı.

- Daha fazla kuvvet daha fazla güç değildir. Personel yeterliydi.

- Bayraktepe'de gerekli gece görüş ekipmanları vardı.

- 2 ve 3 Ekim'de görüntü alındı ve ateş açıldı.

- İnsansız hava aracı, Aktütün'e yönlendirildi ve 13.58'de Aktütün üzerine ulaştı.

- Bu görüntüleri ABD'nin başkalarına verip vermediğini bilemeyiz.

- Basına sızan görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldı.

- Sızan istihbarat raporlarıyla ilgili nereden sızdığını araştırıyoruz. İstihbarat raporları sadece TSK içinde değil, MİT ve Emniyet'e de dağıtılıyor. Bu normal onlarda kendi açılarından değerlendiriyorlar. Bizde onlardan alıyoruz.

- Bölgeden gelen haber ve duyumlar sürekli olarak geliyor. Zaman zaman bunlar bizi yanılmaya yada dikkatimizi başka noktaya yönlendirmemize yönelikte olabiliyor. Önemli olan bunun teyid edilmesidir. Doğrulattıklarınız zaten istihbarat oluyor.

- İnsansız hava aracı Aktütün'de 2 saat kadar görev yaptı. Ancak daha sonra çatışma anında hava ateşi nedeniyle uzak bölgeden görüntü alınamadığı için geri çekildi.

- Görüntüler hemen yansıtılmadı. Görüntüler öncelikle ABD kaynakları tarafından elde ediliyor. Süzgeçten geçirildikten sonra Genelkurmay Karargahı'na iletiliyor. Genelkurmay'da bunu gerekli askeri birimlere aktarıyor.

- Bayraktepe kesinlikte teröristlerin eline geçmedi. Teröristler Jandarma Özel Harekat birliği tarafından etkisiz haline getirildi.

- 3 Ekim sabahı Jandarma Özel Harekat birlikleri takviye edildi. Olası bir saldırı için. Jandarma Özel Harekat timi de bayraktepe'de hazırdı.

- Bayraktepe'de lider konumundaki 6 kişiden 1'inin şehit olması ve 4'ünün de yaralanmasına rağmen Bayraktepe savunuldu.

- Terörist saldırıyı gerçekleştiren grubun tahmini olarak 150 kişi olduğunu sanıyoruz. Tek tek saymak mümkün değil.

- Bu saldırı terör örgütü açısından büyük bir başarısızlıktır. Büyük zaiyat vermişlerdir. Kendi aralarında birbirlerini suçlamışlardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber