Memur Sen, YPK kararı için resmi başvuru yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ekim 2008 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayı : MSK00.052/16-03/

Konu : YPK Kararı

TC:

BAŞBAKANLIĞA

(Devlet Personel Başkanlığı)

İlgi : 14/10/2008 tarihli ve 27024 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 26/09/2008 tarihli ve

2008/T-16 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı.

Bilindiği gibi, KİT'lerde 2008 yılı itibarıyla uygulanacak ücretler Yüksek Planlama Kurulu'nun ilgi Kararıyla belirlenmiştir. Söz konusu Karar, gerek en düşük ve en yüksek temel ücret tutarları gerek ek ödemeden yararlananların kapsamı ve belirlenen ek ödeme oranları, gerekse yüksek öğrenimli olmalarına bağlı olarak unvanlarının yer aldığı grubun bir üstünde yer alan grubun temel ücretinden yararlananlar açısından mağduriyet oluşturacak hüküm ve eksiklikler içermektedir. Daha açık ve somut bir ifadeyle, özellikle 399 sayılı KHK eki II sayılı Cetvel kapsamında bulunanlar açısından 2008 yılı ücretlerinin 2007 yılı ücretlerinden düşük olması ve diğer statüdeki kamu personelinin yararlandırıldığı ek ödemeden yararlanamamak gibi kabul edilemez sonuçlar ortaya çıkmıştır.

İlgi Kararın ortaya çıkardığı ve kapsamdaki personelin büyük bölümü açısından geçerli olan mağduriyetler aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu kapsamda;

A) Unvanları dördüncü ve beşinci grupta sayılan yükseköğrenimli personelin mağduriyeti; Yüksek Planlama Kurulu'nun ücretlerin belirlenmesine ilişkin geçmiş yıllara ait kararlarında ve son olarak da 2007 yılında uygulanacak ücretlere ilişkin 2007/T-17 sayılı kararında, yüksek öğrenim görmüş olanlardan unvanları dördüncü grupta sayılanların üçüncü grup, unvanları beşinci grupta sayılanların dördüncü grup kapsamında değerlendirilmesi sağlanmıştır. Bu kapsamda bulunanların avans olarak ödenmekte olan 2008 yılı ücretleri, yüksek öğrenimli olmak yönüyle bir üst grup temel ücretleri esas alınarak belirlemiş ve ödenmiştir. Ancak, bu uygulamanın dayanağını oluşturan ve Karar eki EK-1 Sözleşmeli Personel Pozisyonlarına Ait Temel Ücretler tablosunun Grup 3 başlıklı bölümünün sonunda yer verilen ?Unvanları dördüncü grupta sayılanların yüksek öğrenimlileri? ve Grup 4 başlıklı bölümünün sonunda yer verilen ?Unvanları dördüncü grupta sayılanların yüksek öğrenimlileri? ibarelerine ilgi karar içeriğinde yer verilmemiştir. Bu nedenle, 2007 yılı ücretleri bir üst grup esas alınarak ödenen unvanları dördüncü ve beşinci grupta yer alan yükseköğrenimli personelin, 2008 yılı ücretleri 2007 yılı ücretlerinin gerisinde kalmıştır. Diğer bir ifadeyle, yüksek öğrenimli dördüncü ve beşinci grupta personelinin ücretlerinde, artış yerine gerek reel gerekse nominal bir azalma meydana gelmiştir.

Somut olarak ifade etmek gerekirse, 2007 yılı ücretlere ilişkin YPK kararı itibarıyla unvanı dördüncü grupta sayılan ancak yüksek öğrenimli olmasına bağlı olarak üçüncü grubun temel ücretinden yararlanma hakkına sahip olan personelin 2007 yılı temel ücreti en düşük 1.036 en yüksek 1.528 YTL iken aynı personelin 2008 yılı temel ücreti en düşük 1.038 en yüksek 1.435 YTL olmuş diğer bir ifadeyle en düşük temel ücret yönüyle 2 YTL artış olurken en yüksek temel ücret yönüyle 93 YTL'lik bir azalma söz konusu olmuştur. Sözleşme ücretleri dikkate alındığında reel kaybın daha fazla olduğu/olacağı da tartışmasızdır.

B) 2008 yılı ücretlerine ilişkin YPK kararının ek ödemeye ilişkin altıncı maddesinden kaynaklanan mağduriyet; KİT'lerde görev yapan ve 399 sayılı KHK'nin II Sayılı Cetvelinde yer verilen kamu çalışanlarına ?eşit işe eşit ücret? ilkesi doğrultusunda yapılacak ek ödemeye ilişkin oranlar, ilgi kararın 6 ncı maddesinde belirlenmiştir. Altıncı maddedeki düzenlemeyle, ek ödeme uygulamasıyla ulaşılmak istenen sonucun aksine kararın kapsamında yer alan personelin bütünü ve aynı grup içerisinde yer alanlar arasında ek ödeme oranları yönüyle farklılık oluşmasına bağlı olarak iş huzurunu bozucu nitelikte bir uygulama alanı oluşmuştur.

Söz konusu maddede yer verilen personel ve ek ödeme oranları incelendiğinde;

Kapsam içerisindeki personelin azımsanmayacak bir bölümünün ek ödemeden yararlanamamasına, aynı grup içerisinde bulunan unvanların ek ödeme tutarlarının farklı olmasına ve hiyerarşik yapıyla örtüşmeyecek şekilde amir konumunda olanların maiyetindeki personelden daha düşük ücret almasına neden olunduğu görülecektir.

Bu çerçevede,

1) Birinci grupta yer verilen unvanlardan grup başmühendisi, başmühendis, mühendis, başmimar, veteriner, şehir plancısı, başeksper, eksper, teknik amir, teknik uzman unvanlarında görev yapanların ek ödeme oranı 68 puan olarak belirlenirken ?ek ödeme oranı 34 puan olarak öngörülen tekniker hariç olmak üzere- bu grupta yer alan diğer unvanlarda görev yapanlar için (yararlanmakta oldukları denge tazminatına denk gelecek ve ek ödeme kapsamında ilave bir ödeme yapılmayacak şekilde) 28 puanlık ek ödeme oranları belirlenmek suretiyle grup içerisinde ayırım yapıldığı ve gerek ücrette adalet anlayışına gerekse hiyerarşik yapıya aykırı bir sonucun oluşmasına neden olunmuştur.

2) İkinci grupta yer alan unvanlardan sadece diyetisyen için 34, makinist (TCDD) ve teknik ressam için 33 puanlık ek ödeme oranı belirlenirken gruptaki diğer unvanlar için (yararlanmakta oldukları denge tazminatına denk gelecek ve ek ödeme kapsamında ilave bir ödeme yapılmayacak şekilde) 28 puanlık ek ödeme oranı belirlenmiştir. Diğer bir ifadeyle, ikinci grup içerisinde yer alan unvanlarda görev yapan personelin neredeyse tamamının ücretlerinde, münhasıran ek ödemeye dayalı bir artış sağlanmamıştır. Oysa, benzer unvanlarla, farklı personel kanunlarına tabi olarak görev yapan kamu personelin, Bakanlar Kurulu Kararıyla denge tazminatı olarak ödenmekte olan miktarın üzerinde ek ödeme alması sağlanmıştır.

3) Üçüncü grupta yer alan unvanlardan, teknisyen, laborant ve makinist için 33 puanlık ek ödeme oranı belirlenirken diğer unvanlar için ise (yararlanmakta oldukları denge tazminatına denk gelecek ve ek ödeme kapsamında ilave bir ödeme yapılmayacak şekilde) 28 puanlık ek ödeme oranı belirlenmiştir. Diğer bir ifadeyle gerek grup içinde gerekse diğer gruplar yönüyle bir ayırım oluşturulmuştur.

4) 4 üncü ve 5 inci grupta yer alanlar için ise, sağlık teknisyen yardımcıları hariç olmak üzere sadece yararlanmakta oldukları denge tazminatına denk gelecek ve ek ödeme kapsamında ilave bir ödeme yapılmayacak şekilde) 28 puanlık ek ödeme oranı belirlenerek bir anlamda ek ödemeye münhasır bir ücret artışından yararlanmama durumu söz konusu olmuştur.

Bu bakımdan, ?eşit işe eşit ücret? ilkesi kapsamında uygulama uygulamaya konulan ek ödeme uygulaması KİT'lerde görev yapan ve 399 sayılı KHK'nin II sayılı cetvelinde yer alanlar yönüyle kazanım oluşturan bir düzenleme olmaktan ziyade gruplar arasında ve grup içerisinde ücret dengesizliği oluşturan bir uygulama haline gelmiştir.

Sonuç olarak, yukarıda ayrıntılı olarak ifade ettiğimiz mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla 2008 yılı ücretlerinin belirlenmesine ilişkin Yüksek Planlama Kurulu'nun ilgi kararında;

a) Unvanları dördüncü ve beşinci grupta sayılan yükseköğrenimli personelin, daha önceki yıllarda olduğu gibi bir üst grubun temel ücretinden yararlanmasını sağlamak amacıyla, Sözleşmeli Personel Pozisyonlarına Ait Temel Ücretler başlıklı (Ek-1) tablonun Grup 3 başlıklı bölümünün sonunda yer alan ?Veznedar? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Unvanları 4 üncü grupta sayılanların yükseköğrenimlileri? , Grup 4 başlıklı bölümünün sonunda yer verilen ?Tren Teşkil Memuru? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Unvanları 3 üncü grupta sayılanların yükseköğrenimlileri? ifadelerinin eklenmesi,

b) Ek ödemeyle ilgili mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla,

1) Aynı grupta yer alan personelin, aynı oranda ek ödemeden yararlanması,

2) En düşük ek ödeme oranının, ek ödeme oranları Bakanlar Kurulu'nca belirlenen aynı unvanlı personel için öngörülen orandan daha düşük olmaması

kapsamında değişiklik yapılmasını talep etmek zarureti doğmuştur.

Bilgilerinize ve gereğini arz ederiz.

H.Bayram TOMBUL Ahmet GÜNDOĞDU

Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Genel Başkan

DAĞITIM :

-Başbakanlığa

- Devlet Personel Başkanlığına

- Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına

- Hazine Müsteşarlığına

-Maliye Bakanlığına

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber