MGK 21-24 Aralık'ta Ankara'da terör tatbikatı yapacak!

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumları terörist eylemlere ne kadar hazır?

21 - 24 Aralık tarihleri arasında Ankara, CUMHURİYET TARİHİMİZİN EN KAPSAMLI terör tatbikatını yapacak

MGK koordinesinde Milli Kriz Yönetimi Güven 2004 adıyla, 11 Eylül saldırılarının benzerinin yaşanma olasılığına karşı; Esenboğa Hava Limanı, gar, AŞTİ, metro ve Ankaray ile Kızılay'da tatbikat gerçekleştirilecek. Resmi kurumların tamamının katılacağı tatbikat, ?Dış tehditten kaynaklanan kriz yönetiminin milli esaslarını tespit etmek? amacıyla düzenleniyor. Tatbikatta sivil polisler, ?terörist? kılığına bürünerek ellerindeki silah ve bombalarla uçak, tren ve otobüs kaçırıp metroyu işgal edecek. Terörist eylemlere karşı kamu kurumlarının ne derece hazırlıklı olduğu belirlenecek.

?Türkiye'de de yaşanması muhtemel olayların? listesi MGK Genel Sekreterliği, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarınca tespit edildi. Liste üzerine başkent polisi tatbikat senaryoları üzerinde çalışmaya başladı. 15 bin polisin görev alacağı tatbikatta polisler gerçek ve bayıltıcı mermiler kullanacak. Terörist kılığındaki polislerce kaçırılacak uçak, tren, otobüs ve metroya özel harekat timleri, havadan ve karadan ?nokta? operasyon düzenleyecek. Terörist rolündeki polisler, ellerindeki silah ve bombalarla birlikte uçak, tren, otobüs ve metroyu kaçıracak. Tatbikatların gerçeğe uygun olması için polisler vatandaşlara kimliklerini açıklamayacak. Tatbikatlar MGK Genel Sekreterliği'nden yönetilecek.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, teröristlerin hedefleri arasında yer alabilecek tehdit algılamalarına ilişkin listeyi 15 kuruma gizli bir yazı ile göndererek her an hazır olmalarını istedi. Habersiz başlayacak tatbikatlarda, kimyasal ve biyolojik bombalarla yapılabilecek kitlesel eylem ihtimaline karşı; Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'ne bağlı NBC timleri de alarma geçirilecek. Tatbikatta büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait itfaiye, doğalgaz ve ASKİ ekipleri, TEDAŞ'a bağlı ekipler ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı ambulanslar ?aktif? görev yapacak. Ankara'daki tüm hastaneler de alarma geçirilecek. Aynı anda metroda tatbikat yapılacak. Yolcularıyla birlikte kaçırılacak banliyö treni, şehirlerarası, belediye ya da halk otobüsüne havadan ve karadan operasyon gerçekleştirilecek. Özel Harekat ve Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı timler; uçak, tren, otobüs ve metroyu kaçıracak teröristleri ölü ya da yaralı ele geçirip rehineleri kurtaracak.

Tatbikat yazısı, Ulaştırma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TRT, Anadolu Ajansı, Türk Telekom, Türk Hava Yolları, Kızılay, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü, Başkent Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü'ne de gönderildi.

Polisin Gölbaşı'ndaki hava filosunun da görev alacağı tatbikatta Emniyet'in Skorsky ve yeni alınan MD 600 tipi helikopterleri, kaçırılacak tren, metro ya da şehirlerarası yolcu otobüsünü havadan takip ederek, operasyon yapacak ?özel timleri? nakledecek. Özel tim mensupları, gerektiğinde helikopterle kaçırılacak tren ya da otobüsün üstüne inerek ?nokta? operasyona imza atacak. Gerçek ve bayıltıcı mermilerin kullanılacağı operasyonları Özel Harekat ve Terörle Mücadele Şubesi timleri gerçekleştirecek.

Eylemlere hazırlıklar ölçülecek

11 Eylül eylemine hazırlık tatbikatlarıyla, başta emniyet güçleri olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşların yaşanabilecek büyük çaplı terörist ya da kitlesel eylemlere karşı hazırlıklı olup-olmadığı ortaya çıkacak. Tatbikatta başarısız olan kurum ve kuruluşlar uyarılacak, eksikler belirlenecek. EGO ve TEDAŞ'a bağlı ekipler, çıkabilecek yangın ve patlamalara karşı; gerektiğinde şehrin elektrik ve doğalgaz şebekesini kesecek. Tatbikatta, milli alarm sistemi gözden geçirilecek, kriz anında seferberlik ve savaş hali hazırlıkları ele alınacak. Tatbikatın ana hedefi, oluşacak bir tehditte devletin tek bir elden krize müdahalesi olarak açıklanıyor. Buna göre MGK Genel Sekreterliği koordinasyonunda kriz bölgesine ilişkin politik, askerî, ekonomik ve idari kararlar doğrudan alınacak. Tatbikat, olay anında seferberlik ve savaş hali gibi durumların organizasyonu ile mülteci ve göçmen hareketlerinin tahmini ve planlanmasını içeriyor. Toplantı, ekonomik hususları da içeriyor. Kriz yönetiminin ekonomi başlıklı bölümüne Maliye, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Tarım bakanlıkları temsilci gönderecek. Tatbikatın salonları muhtemel casusluk faaliyetlerine karşı böcek taramasından geçirilecek.

nethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber