Şirin: Yargıyı halka şikayet etmek hata

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2008 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Yargıtay Birinci Başkanvekili Osman Şirin, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştayın halka şikayet edildiğini belirterek, "Yargıyı eleştirmek, yargıyı şikayet etmek, yargıyı, 'eksiktir, yanlıştır, hatalıdır' diyerek halkın gözünden düşürmek, 'bu ciğeri zayıflatayım da beyin ve kalp olarak daha sağlıklı yaşayayım' demektir ki bu hatadır" dedi.

Yaş haddinden 5 Kasımda emekliye ayrılacak olan Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Şirin, Ulu Önder Atatürk zamanında yüzde 5'lerden aşağı düşmeyen, savaş yıllarında bile oranı zayıflatılmayan milli bütçe payıyla faaliyetlerini yürüten yargı hizmetinin, son birkaç yıldır yüzde 1'lerin üzerine çıkmadığını, bugün binde 0.7'ye indiğini söyledi.

Bu sözlerinin "akçeli beyan" olarak algılanabileceğini belirten Şirin, "Bu akçeli beyan sorunun çözümüdür, milli bütçedeki yargı payının artırılmasıdır" dedi.

Yargının dosya yükü konusunda da bilgi veren Şirin, Almanya örneğini vererek, Almanya'da yıllık karara bağlanan dosya sayısının 5 bin civarında olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın 518 bini bulduğunu anlattı.

AB'ye göre Türkiye'deki yargı hizmetinin 35 bin yargıçla yürütülmesi gerektiğini, ancak Türk yargısının 9 bin 500 yargıçla görev yapmaya çalıştığını anlatan Şirin, "Gereğini yapmak yasama ve yürütmenin görevidir" dedi.

"Konuşan yargıca 'siyasileştin' deniyor"

Yargı personelinin "bu şartlarda harikalar yarattığını" ifade eden Şirin, "Yargıç, savcı kendini anlatmaya kalkıştı mı bir yandan itirazlar başlıyor, 'siyasileştin' diye, bir yandan 'niye bu yargıç bu kadar çok konuşuyor' deniyor" diye konuştu.

Şirin, yargının tıkanma noktasına çoktan geldiğini ancak özverili yargıçlar ve savcılarla ayakta durduğunu belirterek, "Ancak Anayasa, Yargıtay, Danıştay halka şikayet ediliyor" dedi.

Osman Şirin, yasama, yürütme ve yargının kalp, beyin ve akciğer olarak düşünülebileceğini belirterek, bunların birbirine hasım olduğunun düşünülemeyeceğini vurguladı. Bu üç kurumun birbirini anlamak zorunda olduğunu ifade eden Şirin, "Yargıyı eleştirmek, yargıyı şikayet etmek, yargıyı, 'eksiktir, yanlıştır, hatalıdır' diyerek halkın gözünden düşürmek, 'bu ciğeri zayıflatayım da beyin ve kalp olarak daha sağlıklı yaşayayım' demektir ki bu hatadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber