Botaş'tan zam açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2008 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ Genel Müdürlüğü'nden (BOTAŞ) yapılan açıklamada, ?kamudan alacakların tahsil edilememesi nedeniyle kurumun doğal gaz fiyatlarını artırdığı? yönündeki haber ve yorumların ?tamamen gerçek dışı ve kamuoyuna yanıltmaya yönelik olduğunu? belirtildi.

BOTAŞ'tan, basında yer alan söz konusu haber ve yorumlar nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, doğal gazın uluslararası anlaşmalar çerçevesinde temin edildiği hatırlatılırken, doğal gaz satış fiyatını oluşturan unsurlardan biri olan güncel alım fiyatlarının, uluslararası ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarına endeksli formüllerle belirlendiği kaydedildi.

Bu bağlamda güncel alım fiyatlarının geçmiş 6-9 aylık ham petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalamasına göre hesaplandığı belirtilen açıklamada, dolayısıyla ham petrol ve petrol ürünlerindeki fiyat artışı veya azalışının doğal gaz alım fiyatlarına gecikmeli olarak etki ettiği vurgulandı.

Geçmiş yıllara bakıldığında, doğal gaz fiyatlarında değişen alım maliyetlerine bağlı olarak satış fiyatlarında benzer artışların yapıldığının görüleceği kaydedilen açıklamada, bir kamu kuruluşu olan BOTAŞ'ın, doğal gazı tüketicilere makul fiyat seviyelerinde sunmaya çalıştığı belirtildi.

Yüksek Planlama Kurulunun 14 Şubat 2008 tarihli kararı ile yeni bir uygulama olarak enerji KİT'lerinde 1 Temmuz 2008'den itibaren Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasına geçilmesinin kararlaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, şöyle devam edildi:

?BOTAŞ da bu tarihten itibaren satış fiyatlarını bu karar uyarınca belirlemekte ve uygulamaktadır. Söz konusu YPK kararında, BOTAŞ'ın doğal gaz satış fiyatının hesaplanmasında, sadece dolar kuru ve alım fiyat değişimine endeksli bir formül yapısının olduğu görülecektir. Dolayısıyla basın organlarında yer aldığı gibi, BOTAŞ'ın kamudan alacaklarını tahsil edemediği için bu fiyat artışlarını yaptığı şeklindeki haber ve yorumlar, tamamen gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber