Kamu yatırımları önümüzdeki yıl 37 milyar YTL'ye çıkacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2008 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel krizin Türkiye'deki reel sektöre olası etkilerini dikkate alan hükümet 2009 yılında kamu yatırımlarına ağırlık verecek. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, geçen yıl 30, 5 milyar YTL olan toplam kamu yatırımlarının 2009 yılında 37,5 milyar YTL'ye çıkarıldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ekren, Başbakanlık yeni binada hükümetin 2009 yılı ekonomik programı hakkında değerlendirme toplantısı düzenledi. 2009 yılında yüzde 4 büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Ekren, kamu yatırımlarının mali disiplini bozmadan yapılacağını ifade etti. Sektörel dağılımlara bakıldığında 23,3 milyar YTL olacak kamu sabit sermaye yatırımlarının tarım, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık ve sosyal sektörler alanında ağırlık verileceğine dikkat çekti. İyi kurgulanmış kamu yatırımının özel sektörün yatırım yapabilme arzu ve isteğini arttıracağını ifade eden Ekren, "Yabancı yatırımcılar için cazip hale getirilecek. Sadece ekonomik kalkınma değil, Türkiye'nin bütün bölgelerinin kalkındırılması amacı taşıyoruz. 2008 toplam kamu yatırımı 30,5 milyar YTL iken 2009 yılında 37, 5 milyar YTL'ye çıktı. Genişletilmiş kamu yatırımlarının artış oranı yüzde 22,9." dedi.

2009 yılında yeniden şekillenen bakanlık ve kamu kurumlarının esnek olacağına işaret eden Bakan, sektör içi aktarmalarla Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi ve Konya Ovası Projesi için aktarmaların sınırsız hale getirildiğine işaret etti. Yeni dönemde ekonomi politikaları için 6 önemli eksende toplandığına işaret eden Ekren, "Rekabetin arttırılması, istihdamın artırılması, beşeri sermayenin güçlendirilmesi, bölgesel gelişme, kamu hizmetlerinde kalitenin arttırılması, Avrupa Birliği ve ekonomik ilişkiler." olarak açıkladı.

Reel sektör için 233 tedbir alındığına dikkat çeken Ekren, bunların 140'ının rekabet gücünü arttırmak amaçlı olduğunu dile getirdi. Önemüzdeki dönemde kamu özel sektör işbirliğinin ön planda olacağına dikkat çekti.

İstanbul finans merkezi olacak

Bakan Ekren, yapısal reformlar için bireysel ve kurumsal tasarrufları arttıracaklarını belirtti. Önemli yapısal önceliklerden bir tanesinin İstanbul'un finans merkezi yapma projesi olduğunu ifade eden Ekren, "Dünya Bankası ve IMF toplantılarının 2009'da İstanbul'da yapılıyor. O tarihte bu proje Türkiye ve küresel topluma açıklanacak." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber