Kamuda, VHKİ Furyası

Kamu kurum ve kuruluşlarında son dönemde artan oranda yeni bir düzenleme söz konusudur. Bu düzenleme de şu şekildedir: Kurumlar memur kadrolarında çalışan personelini VHKİ kadrosuna geçirmektedir. Bunun en büyük nedeni, küçük de olsa sağlanan ücret artışıdır. Ancak, iş öyle bir noktaya gelmiştirki artık şoför kadrolarında çalışan personele dahi VHKİ kadrosunun verileceği kurum idari kurullarında tutanak altına alınabilmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Kasım 2008 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Personele VHKİ kadrosu dağıtmak, ilk olarak Sağlık Bakanlığında başlamıştır. Toplam 11.270 sağlık çalışanına VHKİ kadrosu verileceği ifade edilmiştir. Bu uygulama şuan aşama aşama tüm kurumlara yaygınlaştırılmaktadır. Kamu kurumları, bunun için boş kadro değişikliği toplantılarında memur kadrolarını iptal etmekte, VHKİ kadrosu almaktadır.

Dün girmiş olduğumuz haberde de görüleceği üzere Adalet Bakanlığı, zabıt katiplerine, yıllara yayılan bir zaman dilimi içinde VHKİ kadrosu verilmesini oluımlu karşılamıştır. Benzer bir örnek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde yaşanmıştır. Genel Müdürlük kurum idare kurulu toplantılarında şartları taşıyan şoför kadrolarını VHKİ'ye geçireceğini zapta bağlamıştır.

Burada bir kaç hususu önemle belirtmek gerekmektedir.

1- Kurumun hizmet ihtiyacında çok önemli bir değişiklik yok iken bu şekilde bir değişiklik yapılıyor ise bu yanlıştır. Şoför unvanında çalışacak kişi eğer şoför kadrosunda çalışmaya devam edecek ancak VHKİ kadrosuna geçirilecek ise yapılacak uygulamanın ne derece tuhaf olacağı çok aşirkardır.

Zabıt Katibi kadrosunda çalışanların VHKİ kadrosuna geçirilmesi hususu ise gelişen ve değişen hizmet şartları bağlamında bir gerekçeye dayandırılabilir. Ama bilgisayarın olmadığı dönemlerde dahi daktilograf kadrosunda çalıştırılmayan bu personelin, günümüzde bilgisayar ile yapılan işlemlerin arttığını gerekçe göstererek VHKİ kadrosuna geçirmek pek mantıklı bir gerekçe gibi görünmemektedir.

2- VHKİ kadrosuna geçişler genel olarak personele taltif şeklinde yürütülmektedir. Zira bu kadroya atanan memurların maaşlarında 40-50 YTL'lik artış olmakta, bunlar 5. derecenin altına inebilmekte ve yeşil pasaport alabilme imkanına kavuşmaktadır. Personeli ile Maliye Bakanlığı arasında sıkışan kurumlar, bu şekildeki uygulama ile hem personelinin ve hem de personeli temsilen sivil toplum örgütlerinin gönlünü almaktadır.

Ancak sadece personelin maaşını değiştirmek için bu şekilde bir uygulamaya gidilmesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ve buna dayalı ücret sisteminin geldiği noktayı göstermesi açısından oldukça dikkate değer bir konudur.

3- Şoför veya memur kadroları ile VHKİ kadroları aynı görev grubu içinde yer almaktadır. Bu nedenle de bu kadrolardan VHKİ kadrosuna yapılacak atamalar, görevde yükselmeye tabi değildir. İşte bu durum, kurum yöneticilerinin VHKİ kadrosu dağıtımında, istediğine veya adamına göre muamamelede bulunmasına neden olmaktadır. Bir kaç istisnai uygulama dışında kamu kurumlarında bu unvan sadece idareye yakın kişilere verilmektedir.

Özetleyecek olursak, kişinin fiilen yaptığı işte bir değişiklik olmadığı sürece, sadece memurun ücretine katkı yapılmasını sağlamak amacıyla, unvan değişikliği işlemine gidilmesinin kamu yararı ile bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber