Market kartı olan tüketici, alışveriş sepetini daha ucuza dolduruyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Kasım 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi ve banka kartlarının yanı sıra tüketiciye yüzde 50'ye varan oranda indirimli alışveriş imkanı sunan müşteri kartları da hızla yaygınlaşıyor.

Türkiye'de 41,5 milyon kredi kartı, 58,8 milyon banka kartının dışında market ve mağazalara ait, maliyeti genelde 1 YTL olan kartların sayısı da milyonları aştı. Sadece Koç Grubu'na ait Paro kart çatısı altında 7 milyon üye bulunuyor. Önce marketlerin başlattığı, ardından diğer sektörlere yayılan üye kartları, tüketiciye büyük indirim imkanı sunarken bunun yol açtığı maliyet üretici ve perakendeci arasında paylaşılıyor. İstisnai durumlarda ise marketler 'zarar bütçesi'nden karşılıyor.

Müşteri üye kartı bulunan marketlerden Kiler'in Genel Müdürü Nihat Özdemir, 'Kazanç Kart' sayısının 2,5 milyonu bulduğunu kaydediyor. Bu kartlara çeşitli indirimler ve yüzde 1 oranında chip para verdiklerini anlatan Özdemir, müşterilerde devamlılık sağlamak amacıyla bu uygulamaya ağırlık verdiklerini, bir indirimdeki ürünün maliyetini üretici firma ile görüşerek paylaştıklarını dile getirdi. Dört yıldır müşterilerine kart veren şirket chip para uygulamasına ise 8 aydır devam ediyor. Kart sahipleri çağrı merkezlerini arayarak ürün ve fiyatlarla ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyor. Konya merkezli, Anadolu'nun yaygın perakende zincirlerinden Adese de müşterilerine indirim kartı veriyor. 900 bin civarında kartlı müşterinin yüzde 60'ı aktif olarak alışveriş yapıyor. Kartla alışveriş yapıldığında binde 5 oranında puan toplanıyor. Adese Genel Müdürü Ramazan Keser, bazı ürünlerde üye kartlarına yüzde 50'ye varan oranda indirim yapıldığını belirterek, "Bu indirimlerin maliyetini tedarikçi ile paylaşıyoruz. Bazı istisnai durumlarda ise zarar bütçesinden karşılanıyor." diye konuştu. Kazançlı İstanbul Marketleri (KİM) de üyelerine 'Kimcard' veriyor. Kartla hem markette hem de anlaşmalı yerlerde indirim imkanı tanınıyor. Kartlarla toplanan puanlarla da çeşitli hediyeler kazanma imkanı var. Erzincan'ın en büyük marketlerinden Ergan Alışveriş Merkezi ise kartlı müşterilerine yüzde 2,5 oranında para puan kazandırırken, bazı memur sendikaları ile yaptığı özel anlaşma ile bu oranı yüzde 5'e kadar çıkarabiliyor.

En kapsamlı müşteri üye programı Koç Grubu şirketlerinden Paro. Paro; Arçelik, Aygaz, Beko, Divan, Koçtaş, Migros, Opet, Setur, Fiat ve Ford müşteri kartları ile kredi kartı özelliği olmayan Fenerbahçe Taraftar kartlarını kapsıyor. Ayrıca, Paro özellikli Worldcard'lar da var. Üyelerine paropuan kazandırıyor. Üye işyerleri ile birlikte yılda 400'e yakın kampanya düzenleniyor. İlk olarak 2003'te tanıtılan ve Haziran 2006'da yeni iş modeliyle birlikte lanse edilen program, bugüne kadar 190 milyon işlem adedine ve 11,8 milyar YTL'lik parolu kart kullanılan işlem hacmine ulaştı. Şu an 15 üye işyeri ve 7.500'ü aşkın satış/servis noktası ile faaliyet gösteren program, 6,9 milyon aktif üyesine, Haziran 2006'dan bu yana yaklaşık 136 milyon YTL paropuan kazandırdı. 13 farklı sektörde hizmet veren Paro, dakikada 116 YTL paropuan kazandırıyor. Kazandırılan paropuanların yaklaşık yüzde 80'i tüketiciler tarafından harcanıyor. Programın üye işyerlerine geçen yıl sağladığı ilave ciro 247 milyon YTL. 2008'in ilk altı ayında ise bu değer 134,95 milyon YTL oldu. Aktif kart sayısında sekiz aylık artış ise 700 bin.

Migros kartı, banka kartı oluyor

Türkiye'nin en büyük perakende zinciri Migros, üye kart sistemini uygulayanlardan. Migros Club Kart üye sayısı 4 milyon. Koç Grubu'ndan ayrıldıktan sonra bu alanda büyümeye devam eden şirket, üye kartlarını geliştirip başka yerlerde de alışveriş yapılabilecek özelliğe kavuşması için bankalarla görüşmeye devam ediyor. CarrefourSa da üye kart sistemini uygulamaya başladı. Şirketin kendi markasıyla üretilen ürünler Plus kartla yüzde 5 indirimli alınabiliyor. Şirket aynı zamanda bu kartları mini anahtarlık olarak da geliştirdi. Metro Cash&Carry de üyelerine Metro Club Kart'la çeşitli indirimler ve avantajlar sağlıyor. Fortis ve Yapı Kredi Bankası işbirliği ile sunulan kartlarla özel taksit imkanı sunan Metro Club kartlı müşteri sayısı yaklaşık 700 bin civarında.

Abdulhamit Yıldız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber