Soğukta kalın değil, kat kat giyinin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Kasım 2008 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Akademi Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Hüseyin Karakaya, soğuğun etkisiyle vücut direncinin kırıldığına işaret ederek, kış aylarında bir tek kalın giysi yerine, daha ince ama üst üste elbiseler giyinilmesi gerektiğini söylüyor.

Toplumda kışın kalın giyinmenin alışkanlık olduğunu dile getiren Dr. Karakaya, "Yaşlılar 'üşüyorum' diyerek kalın giysiler giyiniyor. Bu giysiler ise sıcak ortamda terlemeye sebep oluyor. Terli olarak dışarıya çıkıldığında ise soğuk havayla karşılaşan vücut ıslak olduğu için tekrar üşüyor. Bunun üzerine üşüme bahane edilerek bir kat daha elbise giyiliyor.'' diyor. Üşüme sonucu vücut direncinin düştüğünü ifade eden Dr. Karakaya, "Yüz felci buna en iyi örnek. Soğuktan korunmak için yüzümüze örttüğümüz atkı nedeniyle ağzımızdan çıkan buhar yüzümüzde nem oluşturuyor. Soğukta ise bu nem yüzümüzün üşümesine hatta yüz felcine neden oluyor.'' uyarısında bulunuyor.

Bebeklerin başları çabuk üşür

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Münire Çakır da soğuk havalarda çocuk bünyesinin daha kolay etkilendiğine dikkat çekiyor. Çocukların ve bebeklerin vücudunun oda sıcaklığında olması gerekiyor. Özellikle sobalı evlerde oturan vatandaşların çocuklarının daha sık rahatsızlandığını ifade eden Dr. Çakır, şunları söylüyor: "Soba yanan odadan başka bir odaya geçen çocuğun vücudu adeta şoklanıyor. Vücudu terli olan çocuklar için böyle bir durum hastalığa davetiye çıkartıyor." Bebeklerin özellikle başlarının soğuktan korunması gerektiğini ifade eden Münire Çakır, "Yetişkinlerin baş büyüklüğünün vücuda oranı 7'de 1 iken bebeklerinki 3'te 1'dir. Bu yüzden bebekler kafalarını çok daha çabuk üşütebiliyor.'' diyor.

Kazım Pıynar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber