Harcamalara sınır geldi, yeşil kart almak artık daha zor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Kasım 2008 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet, 3 milyar Yeni Türk Lirası'na ulaşan yeşil kart harcamalarını frenlemek için kolları sıvadı. 9,5 milyona yaklaşan yeşil kartlılar üzerinde yapılan incelemelerde lüks otomobil Mercedes sahibi olan yeşil kartlıların tespit edilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı, bir genelge yayımladı.

Bakanlık bundan böyle yeşil kart dağıtılırken 'seçici davranma' talimatı verdi. Buna göre zenginlerin de yeşil kart almasına imkan tanıyan 'hiçbir soruşturma ve araştırmaya gerek kalmaksızın yeşil kart verilir.' düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı. Söz konusu düzenlemenin sona ermesiyle yeşil kart almak zorlaştırıldı.

1992 yılından bu yana yoksulların ücretsiz ilaç alması ve tedavi olması için kullanılan yeşil kart harcamaları 2002'de 815 milyon YTL iken 2006'da 2 milyar 403 milyon YTL'ye fırladı. Bu yıl 3 milyar YTL'yi aşması beklenen harcamalar devleti önlem almaya itti. 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası ile tedavi hizmetlerinde getirilen yenilikleri içeren genelgeye göre yeşil kart almak zorlaşıyor. Bundan böyle yeşil kart verilirken hak sahipleri üzerinde yapılan incelemeler artacak. Devlet ince eleyip sık dokumak için "Özel kanunlarla sağlık hizmetlerinden faydalanması öngörülen vatandaşlara, talepleri halinde, hiçbir soruşturma veya araştırmaya gerek kalmaksızın yeşil kart verilir." ibaresini yürürlükten kaldırdı. Haksız kullanımların ve suistimallerin önüne geçmesi beklenen uygulama, 2009'da 33 milyar yeni liraya çıkması beklenen sağlık harcamalarını frenlemeyi amaçlıyor. Bu harcamaların içinde 3 milyar YTL'ye ulaşan yeşil kart giderlerinin azaltılması hedefleniyor.

Genelgede yeşil kart uygulamasının en geç üç yıl içinde sona ereceğine işaret ediliyor. Kart verilirken dikkate alınan gelir hesaplamasında da bir değişiklik yapıldı. Daha önce net asgari ücretin (542 YTL) üçte birinden az geliri olana yeşil kart verilirken, bundan böyle 638 YTL brüt ücretin üçte biri baz alınacak. Buna göre aylık geliri 212 YTL'den az olanlara yeşil kart verilecek. Yabancı ülkelerde Türk asıllı ve yabancı uyruklu öğretmenlerin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi yardımları yeşil kart verilerek karşılanacak. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu imzasıyla yayımlanan genelge Sosyal Güvenlik Kurumu, İçişleri Bakanlığı ve 81 il valiliğine gönderildi. Bundan sonra yeşil kart verilirken talimatlara uyma zorunluluğu getirildi.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber