Her savcı darbecilere dava açabilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Kasım 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 12 Eylül 1980 darbesinin lideri Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu'yu haklı buldu.

Şikâyet başvurusunu dün karara bağlayan mahkeme, her savcının darbe suçlularının yargılanması amacıyla iddianame hazırlama özgürlüğüne sahip olduğunu vurguladı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesi ve etkili soruşturma hakkıyla ilgili 13. maddesinin ihlal edildiğini belirten AİHM, Türkiye'nin Kayasu'ya 41 bin Euro tazminat ödemesine hükmetti. Türk yargıç Işıl Karakaş'ın da aralarında bulunduğu 7 hakimin oybirliğiyle aldığı kararda, savcılıktan atılan Kayasu'ya 'kararı temyiz etme hakkı' bile tanınmadığı belirtildi. Bir savcıya bu şekilde ceza vermenin 'yıldırıcı' sonuçlarına dikkat çekildi. Kayasu, 12 Eylül 2000 tarihinde 'darbe suçunun zamanaşımına uğramaması' için iddianame hazırlamıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 12 Eylül 1980 darbesinin lideri Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu'yu haklı buldu. Şikâyet başvurusunu dün karara bağlayan mahkeme, her savcının darbe suçlularının yargılanması amacıyla iddianame hazırlama özgürlüğüne sahip olduğunu vurguladı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesi ve etkili soruşturma hakkıyla ilgili 13. maddesinin ihlal edildiğini belirten AİHM, Türkiye'nin Sacit Kayasu'ya 41 bin Euro tazminat ödemesine hükmetti. Türk yargıç Işıl Karakaş'ın da aralarında bulunduğu 7 hâkimin oybirliğiyle aldığı kararda, savcılıktan atılan Kayasu'ya 'kararı temyiz etme hakkı' bile tanınmadığı belirtildi.

Gerekçeli kararda, Kayasu'nun hazırladığı iddianamenin eleştirel ve iğneleyici ifadeler içerdiği, ancak metinde hakaret olarak yorumlanabilecek hiçbir kelimenin yer almadığı kaydedildi. AİHM, meslekten ihraç edilen Kayasu'ya yönelik yaptırımın 'orantısız' olduğunu vurgularken, eski savcının 'askerî kuvvetleri tahkir ve tezyif' maddesinden yargılanmasını da eleştirdi. Strasbourg Mahkemesi, bir savcıya bu şekilde ceza vermenin 'yıldırıcı' sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.

İhraç sebebiyle avukatlık dahi yapamayan Kayasu, 12 Eylül 2000 tarihinde 'darbe suçunun zamanaşımına uğramaması için Kenan Evren'in yargılanması talebiyle iddianame hazırlamıştı. Kayasu, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından askerî kuvvetleri tahkir ve tezyif suçundan mahkum edilmişti. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da, 27 Ocak 2003 tarihinde Kayasu'ya meslekten men cezası vermişti.

Yeniden görev verilirse Evren soruşturmasını tamamlarım

Kararı değerlendiren Kayasu duygularını şöyle dile getirdi: "8 yıldır devam eden davayı kazandım, çok mutluyum. Göreve dönebilmem için AİHM'de açtığım bir de ihraç davam var. Bu verilen karar hem benim hem de Türkiye için çok önemli. AİHM'nin kararında hâkim ve savcıların engellenemeyeceği ve baskı altına alınamayacağı yönünde bir yorumu var. İhraç davasının da lehime sonuçlanacağını düşünüyorum. Devlet bu kararların ardından beni davet edip 'yeniden savcılık yap' derse ilk olarak Kenan Evren soruşturmasını kaldığı yerden devam ettireceğim. Bugüne kadar hiçbir işi yarım bırakmadım. Bende yarım yok. Bu karar Türk hukuku açısından çok önemli, ilk defa hâkim ve savcılar hakkında böyle bir karar çıkıyor." Bülent Ceyhan, İstanbul

Emre Demir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber