'KOAH' dünyada 4. ölüm nedeni

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 12:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ankara - Türk Toraks Derneği Dünya KOAH Günü Koordinatörü Prof. Dr. Ali Kocabaş, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) ölümcül seyreden ancak önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "DSÖ verilerine göre KOAH, koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık ve akut solunum yolu enfeksiyonundan sonra, HIV/AIDS'le birlikte dördüncü ölüm nedeni olarak tahmin edilmektedir. DSÖ, 2000 yılında KOAH nedeniyle tüm dünyada 2.27 milyon kişinin öldüğünü hesaplamıştır" dedi.

Kocabaş, yaptığı açıklamada, KOAH'a karşı Küresel Girişim (GOLD) tarafından, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH'a karşı duyarlılığı artırmak amacıyla son 6 yıldır Kasım ayının 3. Çarşamba günü tüm dünyada Dünya KOAH Günü etkinlikleri düzenlendiğini söyledi. Kocabaş, bu yılki sloganın "Nefesiniz Daralıyorsa Çaresiz Değilsiniz" olarak belirlendiğini kaydetti.

KOAH'ın, uzun süre zararlı gaz, toz ve dumanlarla, özellikle sigara dumanı ile karşılaşma sonucu ortaya çıktığını belirten Kocabaş, KOAH'ın ilerleyen bir akciğer hastalığı olduğunu ve özellikle nefes borusunda daralmaya bağlı nefes darlığına neden olduğunu söyledi.

Kocabaş, tütün ve tütün mamullerinin tüketiminin KOAH için önemli risk faktörü olduğunu belirterek, pasif içiciliğin de KOAH'a neden olabileceğini söyledi.

KOAH'ın hem erkeklerde hem de kadınlarda görüldüğünü, 2000'de ABD'de KOAH'tan ölen kadın sayısının ilk kez erkekleri geçtiğini ifade eden Kocabaş, "Bu, 1940'tan bu yana ABD'de sigara içen kadın sayısının arttığını yansıtıyor olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kocabaş, KOAH'a ilişkin bulguların, yaşlanmanın doğal bir parçası olarak görüldüğü için hekime başvurulmadığı, bu nedenle de genellikle orta düzeye ulaşıldığında tanı konulduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber