Kronik akciğer hastalığı, basit solunum testiyle teşhis edilebiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İZMİR- İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ali Kadri Çırak, dünyada en fazla ölüme yol açan 4. hastalık olmasına rağmen kronik obstrüktif akciğer hastalığının, basit bir fonksiyon testiyle teşhis edilebileceğini söyledi.

19 Kasım, Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü dolayısıyla açıklama yapan Başhekim Çırak, bu hastalığın en önemli sebebinin sigara dumanına maruz kalınması olduğunu belirterek, sigara içilmediğinde dünyada yılda yaklaşık 3 milyon insan ölümünün önlenebileceğini belirtti.

Başhekim Çırak, "Dünya KOAH Günü'nün amacı, bu önemli halk sağlığı problemi hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesidir. KOAH, hava yollarını tıkayarak nefes alıp vermeyi zorlaştıran bir hastalıktır. Hastalarda öksürük ve balgam çıkarmanın yanı sıra merdiven çıkmak, alışveriş, banyo yapmak, soyunup giyinmek gibi çeşitli hareketler sırasında nefes darlığı vardır. Bütün dünyada, 40 yaş üzerindeki her 10 erişkinden birinde KOAH görülüyor. Dünyada ölüme yol açan dördüncü sıradaki hastalık olmasına ve yaygınlığı her yıl artmasına rağmen hastaların ancak yüzde 10 ile 25'ine teşhis koyulabilmektedir. KOAH, sağlık ocaklarında bile yapılabilen solunum fonksiyon testiyle kolayca anlaşılabilmektedir." şeklinde konuştu.

KOAH'a önlem olarak ilk yapılması gerekenin sigaranın bırakılması olduğunu dile getiren Çırak, "Ayrıca her yıl eylül ve kasım aylarında grip aşısı yaptırılmasını öneriyoruz. Tamamen iyileşmesi mümkün olmamakla birlikte kendinizi daha iyi hissetmenize ve akciğerlerinizdeki harabiyetin yavaşlamasına yardım edecek tedaviler vardır. Teşhis ne kadar erken konulursa, tedavi de o ölçüde etkili olacaktır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber