Rektör ve ekibi kendi kendilerini ödüllendirmiş

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hamza Erdoğan-Türkiye

ANKARA- Konya polisinin gerçekleştirdiği Okyanus Operasyonu kapsamında rüşvet-ihale çetesinin lideri olmak suçundan gözaltına alınan Prof. Dr. Mustafa Süleyman Okudan'ın rektörü olduğu Selçuk Üniversitesi'nde birçok suiistimalin yaşandığı ortaya çıktı. Buna göre, üniversite yönetimi ve bazı öğretim üyeleri, ödül adı altında her ay düzenli olarak para almış. Ayrıca akademik ve idari personel ile bazı öğrenciler adına özel hayat sigortası yaptırılmış. Bir milyon YTL'yi aşan harcamalar ise üniversite bünyesinde kurulan vakıf üzerinden aktarılmış.

Kamuoyundan gelen şikâyetler sonucu TBMM'nin talebi üzerine geçen yıl harekete geçen Sayıştay denetçileri, Selçuk Üniversitesi'nde incelemelerde bulundu. Yaklaşık bir yıl süren ve 2001- 2005 yılları arasındaki dönemi kapsayan incelemeler sonunda, yönetiminin Selçuk Üniversitesini Yaşatma ve Geliştirme Vakfı üzerinden yaptığı çok sayıda usulsüz ve keyfi uygulama ortaya çıkarıldı.

YASALARA AYKIRI UYGULAMA

Selçuk Üniversitesi'ni Yaşatma ve Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu kararları ve muhasebe kayıtları üzerinde yapılan incelemelerde; idari personele 'ödül' adı altında her ay yasalara aykırı bir şekilde ödemeler yapıldığı tespit edildi. Sayıştay raporuna göre bu yolla sadece 3 yılda ödenen para miktarı 500 bin YTL'yi buluyor. Vakıf yetkililerinin müfettişlerin sorularına verdiği cevapta; rektörlükte çalışan bir kısım idari personele mesai saatleri dışında çalışmaları ve bu çalışmalarında üstün gayret göstermeleri sebebiyle 'ödül' adı altında ödeme yapıldığı itiraf edilmiş. Vakıf çalışanlarının uygulamayı savundukları da raporda yer alıyor.

Sayıştay müfettişleri ve raporörlerin ulaştığı bilgilere göre hazırlanan raporda; yasalara aykırı bir şekilde yapılan bu ödemelerle ilgili şu görüş dile getiriliyor: "Öncelikle Rektörlükte çalışan idari personelin tabi olduğu 657 sayılı Kanun hükümleri dikkate alındığında, bu personel için yapılan ödemelerin anılan Kanun'da dayanağının yer almadığı anlaşılmaktadır. Devlet memurlarına bağlı veya ilgili Bakanın uygun görmesi üzerine bir mali yıl içinde bir aylıkları tutarını aşmayacak şekilde "ödül" ödenebileceği ifade edilmiştir. Halbuki, incelemeye konu ödemeler her ay düzenli şekilde yapılmakta, dolayısıyla ilgili madde hükmündeki şartlarla uyum arz etmemektedir. Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde idari personel için yapılan "ödül" adı altındaki ödemelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda dayanağı bulunmamaktadır."

TEZ ÜYELİĞİ İÇİN BİLE PARA ALMIŞLAR

Yine aynı dönemde yapılan incelemelerde aralarında üniversite yöneticilerinin de bulunduğu tez jüri üyeliği yapan bazı öğretim üyelerine 'yolluk ve ödül' şeklinde yaklaşık 300 bin YTL'lik ödemeler yapıldığı tespit edilmiş. Raporda, akademik personelin tez üyeliği yapmasının kamu görevi olduğu vurgulanırken, yapılan ödemelerin kamu kaynaklarının kişisel çıkar amaçlı kullanıldığına dikkat çekiliyor: "Dolayısıyla tez jüri üyeliğine atanan muhtelif üniversitenin akademik personeline yolluk ve ödül şeklinde yapılan ödemelerin, vakıf aracılığı ile kamu kaynaklarının kişisel çıkara yönelik kullandırılmasına yol açtığı kanaatine ulaşılmıştır. Bu nedenle kamu kaynaklarının kişisel kullanımının önlenmesi amacıyla konunun Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne yazılmasının uygun olacağı düşünülmektedir."

GRUP KAZA SİGORTASININ PARASI VAKIFTAN

Sayıştay raporuna göre üniversitede yapılan usulsüzlükler bunlarla sınırlı değil. Üniversite yönetimi, yasalar gereği devlet tarafından her türlü sosyal güvencesi bulunan akademik ve idari personel ile bazı öğrenciler adına vakıf bütçesinden "Grup ferdi kaza sigortası" da yaptırmış.

Üniversite bunun için her yıl 150 bin YTL ödemiş. Raporda bu uygulamanın izahı istenirken şu kanaat belirtiliyor: "Gelirlerinin tamamına yakını kamu kaynağı niteliği taşıyan Selçuk Üniversitesini Yaşatma ve Geliştirme Vakfı bütçesinden, kamu sosyal güvenlik sistemine dahil edilmiş kamu görevlileri ve öğrenciler adına, katılımın tamamen gönüllülük esasına dayandığı "Ferdi Kaza Sigortası" primi olarak yaklaşık 150 bin YTL.'lik katkı payı yatırılmasının izahı mümkün değildir. Üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencileri adına yaptırılan Grup Ferdi Kaza Sigortasına ait poliçe giderlerinin Vakıf tarafından ödenmesinin, kamu kaynaklarının kişisel kullanıma yönelik kullandırılmasına yol açtığı kanaatine ulaşılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber