Akdağ'dan gripken antibiyotik kullanımı için uyarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 18:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ankara - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, nezle ve gripte antibiyotik kullanmanın bir anlamı olmadığını belirterek, "Doktor, nezle ve gripken antibiyotik öneriyorsa vatandaşlar bunu sorgulamalıdır" dedi.

Akdağ, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği'nce düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ilaca erişilebilirliğin arttığını, 2002'de 699 milyon kutu olan eczanelere dağıtılan ilaç miktarının, 2008 projeksiyonunda 1 milyar 400 milyon kutu olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Bu noktada akılcı ilaç kullanımının ön plana çıktığını, hekimlere önemli görevler düştüğünü ifade eden Akdağ, vatandaşların ilaç yazmadığı zaman hekimi zorlamaması gerektiğini söyledi.

En iyi tedavinin en az ilaçla yapılan olduğunu vurgulayan Akdağ, her ilacın yan etkisi olduğunu, antibiyotikler gereksiz kullanıldığında mikroplarla mücadelede yetersiz kalınabildiğini kaydetti. Akdağ, "Vatandaşlar, bireyler olarak antibiyotik konusunda dikkatli olmalıyız" şeklinde konuştu.

Hastanelerde enfeksiyon kontrolüyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini, bu kurumlardaki gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi için tedbirler alındığını anlatan Akdağ, sağlık çalışanlarının, hekimlerin antibiyotik yazmak üzere kalemi ellerine aldıklarında birkaç kez düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Akdağ, taneyle ilaç yazımıyla ilgili soru üzerine, Türkiye'de ilaç endüstrisinin geliştiğini, farklı sayılarda ilaç içeren kutular piyasaya sürüldüğü için bunun gerekli olmadığını belirtti.

Bir başka soru üzerine Akdağ, şöyle konuştu:

"Nezle ve gripte antibiyotik kullanmanın anlamı yoktur. Bunun kullanımı hastalığı önlemez, tedavi süresini kısaltmaz, iyi hissetmenizi sağlamaz, ilave enfeksiyonları önlemez, gereksiz yan etkileri vardır. Nezle ve gripken doktor antibiyotik öneriyorsa vatandaşlar bunu sorgulamalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber