Düşüncelerini ifade etme hakkı tanınmayan çocukların ruh sağlığı bozuluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2008 20:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Aile ve toplum içerisinde kendi düşüncelerini ifade etme hakkı tanınmayan çocukların ruh sağlıklarının bozulduğu belirtiliyor. Ruh sağlığı bozulan çocukların bir kısmının saldırgan tutum sergilediği, bir kısmının da tam tersi bir şekilde içine kapanmayı tercih ettiği ifade ediliyor.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, çocukların ruh sağlığının kontrol altında tutulabilmesi için ailelere çok büyük görevler düştüğüne dikkat çekti. Ailelerin çocuklarına kendi düşüncelerini ifade etme hakkı tanıması gerektiğini belirten Çetinkara, bunun yanı sıra çocukların öz benlikleri ve güven duygularını geliştirmelerine yardımcı olunması gerektiğini vurguladı.

Çocukların söyledikleri doğru ve mantıklı konularda onların görüşüne katılınması, bununla birlikte yanlış veya olumsuz düşüncelerde sert tepki verilmemesi konusuna dikkat edilmesini isteyen Çetinkara, "Ayrıca çocuklar doğru işler yaptıklarında ödüllendirilmeli, başka çocuklarla kıyaslanmaktan uzak durulmalıdır. Aileler çocuklarının ruh sağlığına özen göstermediği müddetçe toplumdaki diğer çevreler bu konuya hiç dikkat etmeyecektir. Çocukların ruh sağlığının bozulması demek, toplumun ve dolayısıyla da gelecek neslin ruh sağlığının bozulması anlamına gelir. O nedenle çocuklar konusunda çok daha hassas davranılmalıdır." diye konuştu.

Ruh sağlığı bozulan çocuklarda saldırganlık veya içe kapanıklık gibi durumların gözlemlendiğini belirten Çetinkara, bu durumdaki çocuklara da olumsuz tepki vermek yerine şefkatle yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Türk toplumunda psikiyatrist ve psikologlara gitme alışkanlığının bir türlü yerleşmediğini ifade eden Çetinkara, günümüzde ruh sağlığı alanında etkin tedavi yöntemleri geliştirilmiş olmasına rağmen ruhsal sağlığı bozuk olan kişilerin yarısının tedavi hizmeti almadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber