MEB'de, 2008 yılı sıralarının çalıştırılmaması yargıda

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Kasım 2008 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen 2008 yılı sıralarının çalıştırılmamasını yargıya taşıdı.

Sendikadan yapılan açıklamada "Tüm girişimlerimizin sonuçsuz kalması neticesinde Danıştay'a 2008 yılı sıralarının çalıştırılması ile ilgili dava açılmıştır. 2007 yılı sıralarının çalıştırılmaması sebebiyle açmış olduğumuz davada Danıştay 2008/511 E sayılı ve 20.05.2008 tarihli Yürütmeyi Durdurma kararı ilgi tutulmuştur. 2008 yılı il içi sıra bekleyen öğretmenlerin mağduriyetinin giderileceği kanısındayız." denildi.


İŞTE SENDİKANIN DAVA DİLEKÇESİ

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

?Yürütmeyi Durdurma Taleplidir?

DAVACI :Türk Eğitim-Sen

VEKİLİ :Av. Hatice AKALAN-Av. Ömer SARPDAĞ

Av. Keziban Hilal DÜZGÜN

Bayındır 2 Sok. No:46 Bakanlıklar/ANKARA

DAVALI :Milli Eğitim Bakanlığı

T.KONUSU :31/10/2008 tarih ve 100979 sayılı işlemin yürütmesinin durdurulası ve devamında iptali talebinden ibarettir.

T.TARİHİ :06/11/2008

AÇIKLAMALAR : Davalı idare tarafından 2008 yılı il içi tayinlerinde sıralar çalıştırılmamıştır. Bu durum karşısında müvekkil sendika, gelen yoğun şikâyetler üzerine sessiz kalmamış ve 16.10.2008 tarih 935 sayılı yazı ile bakanlıktan 2008 yılı sıralarının çalıştırılması istenmiştir. Bakanlıktan 31 Ekim 2008 tarih ve 100979 sayılı yazı ile dava konusu cevap alınmıştır. Dava konusu yazıda sıraları ne zaman çalıştıracağına dair bir açıklama getirmemiştir. Dava konusu yazı incelendiği takdir de bakanlığın bu açıklamasından 2008 yılında sıraları çalıştırmayacağı anlaşılmaktadır.

2008 yılı il içi yer değiştirme kılavuzu ?3.5. Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan öğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro açığı, hizmet puanı üstünlüğü ve tercihlerine göre yapılacak sıralamaya bağlı olarak yapılır. 3.6. İsteğe bağlı yer değiştirmelere ilişkin başvurular ve atamalar EK-1 takvimde gösterildiği şekilde değerlendirilecektir. Bu sıralar millî eğitim müdürlüklerince Nisan ayı içinde ilan edilecektir. Eğitim kurumları bazında oluşturulan sıraların ilan edilmesinden sonra, hiçbir atama döneminde atama biçiminden bu kurumlara atama yapılamayacak ve yeniden sırada oluşturulmayacaktır.5. Başvuruların Değerlendirilmesi ve Atamaların Yapılması Mart ayı içinde yapılacak başvurular, Nisan ayı içinde yapılacak değerlendirme sonucu tercih edilen eğitim kurumları bazında hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya alınır. Bu sıralar il millî eğitim müdürlüklerince ilan edilir ve atamalar, EK-1 takvimde belirtilen süreler içinde gerçekleştirilir.?

?1. 2008 YILI İL İÇİ İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ

İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvuruların Kabul Edilmesi 12 - 25 Mart 2008

Eğitim Kurumu, İlçe ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü Onay Süreci 12 - 25 Mart 2008

Sıra Listelerinin İlan Edilmesi 10 - 18 Nisan 2008

Sıradan Yer Değiştirme Suretiyle Atamaların Yapılması ve

Sonuçlarının İlan Edilmesi 04 Ağustos 2008

Tebliğ ve İlişik Kesme İşlemlerinin Tamamlanması Ağustos ayı içinde? olarak belirlenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Madde 20-(1) ?Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan öğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro açığı ve hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak sıralamaya bağlı olarak yapılır. ?Madde 22-a ??Sıra kapsamındaki il içi yer değiştirmeler, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılır. Ancak, sırada bulunan öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarında norm kadro fazlası konumunda olmaları halinde bu dönemler dışında da yer değiştirmeleri yapılabilir. Eğitim kurumları itibarıyla oluşturulan sıraların ilân edilmesinden sonra bu Yönetmelikte belirtilen özür durumlarından biri nedeniyle il içinde yer değişikliği isteyenlerin atamaları, sırada atanmak üzere öğretmen bulunmayan eğitim kurumlarına yapılır. Ataması yapılanlar ile herhangi bir şekilde sırası iptal edilenlerin yerine sıra içinden veya dışından hiçbir şekilde sıra kaydı yapılmaz? denilmektedir.

Görüleceği üzere davalı idare kendi çıkardıkları yönetmelik ve kılavuz doğrultusunda başvurular almış, ancak çeşitli bahaneler ile kendi çıkardığı yönetmelik ve kılavuza ters düşerek sıraları çalıştırmamıştır. Hiçbir gerekçe hukuka aykırı bir işlemi makul hale getiremez.

Eğitim kurumları bazında oluşturulan sıraların ilan edilmesinden sonra, bu Yönetmelikte belirtilen özür durumlarından veya herhangi bir nedenle il içinde yer değişikliği isteyenlerin atamaları, sırada atanmak üzere öğretmen bulunmayan eğitim kurumlarına yapılır. Boş kadronun olduğu durumlarda ilk olarak atanmak için sırada bekleyen öğretmenlerin atanması, sırada bekleyen öğretmenler atandıktan sonra halen boş kadro var ise o kadrolara öğretmen atanması usulen doğru olandır.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 22. madde uyarınca il içinde veya iller arasında yer değişikliğinin hangi şartlarda ve hangi zamanlarda yapılacağı açıkça belirtilmiş olmasına karşın bakanlık tarafından sıralar ısrarlı bir tutumla çalıştırılmamaktadır. Aynı, Bakanlık 27 Aralık 2007 Tarih ve B.08.0.PGM.0.23.05.04/79360 Sayı ? Sıraların Çalıştırılması? Konulu işleminin ? 1. Eğitim bölgesi ve eğitim kurumlarındaki norm fazlalığı 2. Sıradan atanan öğretmenin ayrılacağı kurumda oluşacak öğretmen ihtiyacının da göz önünde bulundurularak?.? İbaresinin yürütülmesinin durdurulması ve devamında iptali için Danıştay 2. Dairesine müvekkil sendika tarafından dava açılmış ve E:2008/511 sayılı kararı ile yürütmeyi durdurma kararı almıştır. Ancak bakanlık yargı kararını uygulamaktan her zaman olduğu gibi imtina etmiş yazılı başvurular neticesinde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından tüm valiliklere ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bahsi geçen yargı kararının uygulanması amacıyla gönderilen 26 Eylül 2008 tarih ve 88002 sayılı yazı ile ?2007 yılı sıraların çalıştırılması ile ilgili 27/12/2007 tarih ve 9360 sayılı yazı gereğince sıraya girdiği eğitim kurumunda alanında ihtiyaç olmasına rağmen eğitim bölgesinde norm fazlalığı olması nedeniyle sırası geldiği halde yer değiştirmesi yapılmayan öğretmenlerin başvurması halinde yer değiştirme isteklerinin yerine getirilmesi gerekmektedir? denilerek sıraları çalıştırmış gibi gösterilmiş yine sırada bekleyen öğretmenleri mağdur etmiştir.

Davalı idarenin büyük bir ısrarla yönetmeliğe ve kılavuzlara aykırı olarak işlem tesis etmesini anlamayabilmek imkânızdır. Hukuk normlarını keyfi olarak yorumlamak ve zamana göre işlem tesis etmek hukuk devletinin temel esaslarına aykırıdır. Yönetmelik hükümlerinin uygulama alanları daralmış ise veyahut ortadan kalmış ise yönetmeliğin değişmesi yada kaldırılması yoluna gidilmelidir. Davalı idarenin hiçbir gerekçesi yönetmeliğe ve kılavuza aykırı olarak işlem tesis etmesinin mazereti olamaz.

İstediği zaman atamaları durdurma, istediği zaman sıraları çalıştırmama, istediği zaman hiçbir makul gerekçesi olmayan şekilde işlem tesis etmek hukuken göz ardı edilebilecek nitelikte değildir. Davalı idarenin, binlerce eğitim çalışanına yönetmelik ve kılavuzla verdiği hakkı daha sonra ellerinden alması kabul edilemez niteliktedir.

Danıştay 2. Dairesinin E:2008/511 sayılı yürütmeyi durdurma kararı da göz önünde bulundurularak, sıraya girerek atanmayı bekleyen öğretmenlerin mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi için savunma alınmaksızın yürütmeyi durdurma kararının verilmesini saygılarımızla arz ile talep ederiz. Takdir yüce makamınızındır.

HUKUKİ SEBEPLER :İYUK, DMK, İlgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER :Dava konusu işlem, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 2008 İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu, Danıştay 2. Dairesinin E:2008/511 sayılı kararı

SONUÇ VE TALEP :Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve yüksek mahkemenin re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;

1) 31/10/2008 tarih ve 100979 sayılı işlemin yürütmesinin durdurulası ve devamında iptaline,

2) Tüm yargılama harç, masraf ve ücreti vekaletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ile talep ederiz.

Av. Hatice AKALAN-Av. Ömer SARPDAĞ- Av. Hilal DÜZGÜN

Ek: Deliller Bölümünde Sayılanlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber