Çocuklardaki burun akıntısının çok sebebi var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2008 14:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Burun tıkanıklığı nefes almayı güçleştiriyor ve bebeklerin çoğu bu şikayetlerden dolayı çok zorluk çekiyor. Çocuklarda en sık rastlanan burun tıkanıklığı nedeninin geniz etinin büyümesi olduğu bildirildi.

Uzmanlara göre, geniz eti büyümesi olan çocuklar sürekli olarak ağızlarından nefes alıp, yüzlerinde bir mutsuzluk ifadesi bulunuyor, geceleri sesli nefes alıyor, hatta horluyorlar. Çocuklar düğme, çengelli iğne, oyuncak parçaları, bezelye ve nohut gibi küçük parçacıkları burunlarına sokma eğiliminde oluyor. Fark edilmeden daha önce çocuk tarafından buruna kaçırılan yabancı cisim daha sonra tek taraflı kötü kokulu akıntıya neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumda mutlaka bir doktora başvurulmasını istiyor.

Burnun ve ince bir kıkırdaktan oluşan ve burnu iki ayrı bölüme ayıran burun septumunun bozuklukları da burun tıkanıklığı belirtilerine yol açabildiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Yazıcı, burun septumunun eğrilmesinin genellikle geçirilen bir kaza veya düşme sonucu oluştuğunu kaydetti. Uzm. Dr. Yazıcı, "Kaza veya düşmenin ne zaman olduğu hatırlanmayabilir. Yeni doğan bebeklerin yüzde yedisinde doğum esnasında burun zedelenmesi olabilmektedir. Bunlar soluk almayı güçleştiriyorsa cerrahi olarak düzeltilmesi gerekir. Nadir olarak burun tümörleri ve yabancı cisimler de burun tıkanıklığı yapabilir. Soğuk algınlığı sırasında sıklıkla burun ve sinüs enfeksiyonu görüldüğünden burun tıkanıklığı oluşabilir. Bu durum, virüs enfeksiyonları sırasında burnun ve sinüslerin bakteri enfeksiyonlarına olan direncinin azalmasına bağlıdır" dedi.

Burun akıntısı berrak görünümünden sarı veya yeşile dönerse bunun bakteriyel enfeksiyonu gösterdiğini ve muhakkak doktora başvurulmasını tavsiye eden Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Akut sinüs enfeksiyonlarında burunda tıkanıklık, koyu bir akıntı, hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yanaklarda ve üst dişlerde, gözler arasında ve gerisinde veya üzerinde ağrı ve hassasiyet bulunur. Kronik sinüs enfeksiyonlarında burun tıkanıklığı ve burun akıntısı sürekli vardır. Bazı hastalarda sinüslerden polip denilen yapılar gelişir. Hastalık aşağı hava yollarına da yayılarak kronik öksürük, bronşit ve astıma neden olabilir. Akut sinüzit genellikle antibiyotik tedavisine cevap verir, kronik sinüzit için ise genellikle cerrahi tedavi tavsiye ediliyor." (

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber