Heşt TV zirvesi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Aralık 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT'nin Kürtçe kanalı Heşt TV Malta Köşkü'nde masaya yatırıldı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ocak ayında başlayacak Kürtçe kanalı yazar ve sanatçılardan oluşan 40 kişiye verdiği akşam yemeğinde tartıştı. Yemeğe Kürtçe kanalın koordinatörü Sinan İlhan ile yeni kanalın yöneticileri DTP'li Orhan Miroğlu, şair Bejan Matur, sanatçı Nilüfer Akbal, Kürt-Kav Genel Sekreteri Remzi Çakın ile gazeteci Fehmi Koru ve Derya Sazak da katıldı. Şahin, yaptığı sunumda kanal hakkında bilgi verdi, katılımcıların görüşleri alındı. Davetlier, gecikmiş kanalın ölü doğmaması için Kürtlerin taleplerini kapsaması ve devletin ideolojik söylemlerine yer verilmemesi gerekti fikrinde buluştu. İbrahim Şahin de aynı yaklaşımda olduklarını söyledi. Daha önce de görüşlerine başvurulan yazar Ümit Fırat toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi:

1 OCAK 2009, SAAT 19.00

Kanalın, kültür, haber eğlence kanalı olacağı söylendi. Sembolik slogan ?1 Ocak 2009'da saat 19.00'da. Kırmanci yayını yapılacak. Arada Zazaca ve Sorani lehçelerinde de programlar olacak. Kadın, sağlık konularına da yer verilecek.

TRT Kürtçe sıkıntısı çekiyor. Şimdiye kadar böyle bir dil yoktu. Kurumun içinde de buna karşı direnç olacağını düşünüyoruz. Kurumun yıllarca belli bir ideolojik mekanizması vardı. Bunu kırıp modern dünyaya açılmasını sağlamak mümkün değil. TRT özel TV'ye de hazır değildi, ama şimdi onlarla rekabet ediyor.

ENGELLENME ENDİŞESİ

Engelleneceği endişesi var ve bu mümkün görülüyor. Meclis tutanaklarına bakıldığında Kürtçe yayının görüşüldüğü komisyon toplantılarında CHP ve MHP milletvekillerinin kullandıkları vahim ifadeler mevcut. TRT yöneticilerinin de bu durumdan endişeli. Bu sürecin yaşanması lazım.

Süleyman ARIOĞLU /İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber