CHP'li Engin Altay: Islak tavuk gibi dışarda mı sigara içeyim

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2008 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuliste sigara içtiği gerekçesiyle TBMM Başkanı köksal Toptan'ın ceza verilmesini istediği milletvekillerinden biri olan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, uygulamaya tepki gösterdi. Engin Altay, Meclis'in her yerinde sigara içilirken sadece kuliste sigara içen milletvekiline ceza kesilmesinin yanlış olduğunu öne sürdü.

TBMM'de konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Engin Altay, sigara yasağı uygulanmaya başlandığı zaman "Cezamı öderim, sigaramı içerim" şeklinde bir açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine, "O espriydi ancak tiryakilik yasakla terkedilmiyor" dedi. Meclis kampusu içinde, ana bina, halkla ilişkiler binaları dahil olmak üzere her yerde sigara içildiğini ifade eden Engin altay, diğer kamu kuruluşları ile yasağı uygulayacak olan polis karakollarında bile sigara içildiğini, bunun bir realite olduğunu söyledi.

"Meclis kulisinin, Meclis'te sigara içilen yerlerden bir ayrıcalığı mı var?" diye soran Altay, "Diğer Meclis çalışanları, şu veya bu şekilde kapalı alanlarda sigara içerken, bir milletvekillinin ıslak tavuk gibi çıkıp dışarda sigara içmesinden daha abes bişey olabilir mi? Yani ben dışarı çıkıp o soğukta sigara içeceğim ve sağlığımı kaybedeceğim" diye konuştu. Bu konuda Meclis Başkanı'nı uyardıklarını dile getiren Altay, tiryaki haklarına saygı gösterilerek milletvekillerine sigara içebilecekleri kapalı alanlar yapılmasını istediklerini kaydetti.

Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın, İdare Amiri tutanağı olmamasına karşın, polisin tuttuğu tutanakla işlem yapılmasını istemesinin de ayrıca bir 'ayıp' olduğunu savunan Engin Altay, "Meclis Başkanı'nın kanunu bilmemesi, böyle bir yanlışa alet olması ayrıca bir ayıptır. İdare Amiri tutanağı tutar, cezamızı öderiz. Polisin tuttuğu tutanak, bir jurnalciliktir. Bu tutanağı esas alarak bizim başkanımız olan Toptan'ın buna alet olması ayrıca bir yanlıştır." diye konuştu. Altay, milletvekilleri hakkında kanunen polisin tutanak tutamayacağını, milletvekilleriyle ilgili ancak İdare Amiri'nin tutanak tutabileceğini hatırlattı. Altay, milletvekilleri hakkında tutanak tutma ehliyetine sahip olan İdare Amiri'nin bile Meclis'te sigara içtiğini öne sürdü.

TBMM İdare Amiri Ahmet Küçük'ün, polis tutanağı ile milletvekillerine ceza kesemeyeceğini açıkladığını hatırlatan Engin Altay, Meclis Başkanı'nın polis tutanağına dayanarak 'ceza kesin' talimatı vermesinin yanlış olduğunu öne sürdü. Bunun milletvekillerine bir saygısızlık olduğunu ifade eden Altay, "Yasalara uyalım ama, yasalar da insan hayatını yaşanmaz hale getirmek için çıkarılmaz. Kulisin kenarında bir camekan yapılabilir. Kulis milletvekilinin özelidir. Meclis Başkanı çıksın, 'ana binada, diğer binalarda sigara içilmiyor' desin, hazır kriz varken bir maaşımı ceza olarak ödeyeceğim devlete. Bunu diyemezken, 'milletvekillerine ceza kesin' deme hakkı Meclis Başkanı'nda yoktur. Yasağı tamamen uygular, sonra bize dönüp 'ceza kesin' der. Meclis Başkanı yanlış bir işlem yapmıştır. Yanlıştan dönmesini bekliyorum" şeklinde konuştu. Altay, Meclis Başkanı Toptan'ın, "Kuliste sigara içilmesin de nerde içilirse içilsin" mantığı içinde olduğunu iddia etti.

Engin Altay, söz konusu cezanın maaşından kesilmesi durumunda buna itiraz edeceğini ve konuyu yargıya götereceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber