Ziraat Bankası'ndan memursuz şube: VTM

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2008 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye'de uygulamaya girecek VTM (Video Teller Machine) makineleri ile bir hayalinin gerçekleştiğini ifade eden Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Memursuz bir şube yaptık" dedi.

Ziraat Bankası, Türkiye'de ilk kez uygulamaya girecek olan görüntülü hizmet noktaları VTM (Video Teller Machine) ile bankacılık hizmet kanallarına yeni bir açılım getirdi. Temel olarak banka şubesinin bulunmadığı ilçe ve beldeler ile büyük şehirlerde yoğun nüfus barındıran yerleşim alanlarında hizmet vermesi planlanan VTM'ler ile bankacılık hizmetleri, çağrı merkezi personeli ile karşılıklı olarak anında, sesli ve görüntülü olarak verilecek.

Görüntülü bir elektronik bankacılık hizmeti olan VTM aracılığı ile gerek Ziraat Bankası müşterilerinin gerekse müşterisi olmayan kişilerin temel bankacılık hizmetlerinden 365 gün ve 24 saat esasına göre kesintisiz olarak yararlanmaları hedefleniyor.

İnternet, telefon bankacılığı ve ATM gibi artık standartlaşmış kanallardan hizmet alma olanağı olmayan, bu kanalları tercih etmeyenler yeni sistem sayesinde her türlü bankacılık hizmetine kavuşmuş olacak.

VTM aracılığı ile banka müşterileri; hesap, yatırım/döviz, para transferi, kredi kartı, banka kartı, fatura ödeme ve karayolları geçiş sistemleri işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Banka müşterisi olmayanlar ise, fatura ve para transfer işlemlerinde VTM'leri kullanabilecek.

VTM'lerin tanıtıldığı toplantıda konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, VTM'ler sayesinde şubelerde yaşanan yoğunluğu hafifletmek istediklerini kaydetti. Türk bankacılık sisteminde kar marjının daraldığına işaret eden Çağlar, VTM'leri geliştirmelerinin bir diğer nedeninin de, alternatif dağıtım kanallarının ön plana çıkması olduğunu belirterek, "Alternatif dağıtım kanallarının en kullanışlı olanı tercih edilir hale geliyor. Bu sebeple kar marjının daraldığı bir ortamda da maliyetleri aşağı

çekmenin bir yöntemi olarak gerçekleştirdik" dedi.

Memursuz bir şube yaparak bir hayallerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Çağlar, "Bu memursuz şube ile Türkiye'nin her yerinde hizmet verecek hale geldik. Türkiye'nin her noktasında, bütün belde ve yerel ilçelerde bizim olmadığımız yer çok az olmakla beraber, buralarda insanımıza hizmet eder hale geldik" diye konuştu.

Ziraat Bank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Güraylı ise, Türkiye'de ve dünyada elektronik bankacılık büyük bir hızla yaygınlaşmaya devam ettiğine işaret ederek, ancak hala günümüzde bu alternatif dağıtım kanallarını çeşitli nedenlerden dolayı kullanmayan, kullanamayan büyük bir kitle olduğunu söyledi. Güraylı, hem teknolojinin tüm imkanlarını kullanmak hem de bu büyük kitleye en kolay ve güvenli yoldan ulaşmak üzere VTM sistemini oluşturduklarını ifade etti.

VTM'lerin kişilerin güvenlik ihtiyacını yoğun şekilde karşılayacağına işaret eden Güraylı, "Neden VTM diyoruz? Güvenlik için. Diğer alternatif dağıtım kanlarlına göre daha gelişmiş güvenlik ayrıntıları düşünülmüş olup, en çekingen kişilerin bile güven açısından hiç tereddüt göstermeden kullanacağı bir makine" dedi.

VTM'lerin 365 gün 24 saat hizmet vereceğini kaydeden Güraylı, "Neler yapılabilir? Genel olarak müşterilerimizin günlük olarak yaptıkları işlemlerin tamamını VTM'den yapmak mümkün. Havale, fatura ödeme, yatırım fonu, devlet tahvili, repo, döviz, OGS, bankkart ve kredi kartı gibi işlemleri yapmak mümkün" şeklinde konuştu.

VTM'leri seri üretime geçtikten sonra şubelerinin bulunmadığı yerleşim yerlerine koymak istediklerini ifade eden Güraylı şöyle devam etti: "Bundan kastımız şu, henüz şube açılmamış, Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki küçük yerleşim yerlerinde şube açmadıysak bu VTM'den koyup, sanki şube açılmış gibi birçok işlemin bu makineden yapılmasını sağlamak. Diğer taraftan, büyük şehirlerde çok şubemiz olmasına rağmen şehirlerdeki yeni gelişen yerleşim merkezlerine o hızla şube açmak mümkün olmayabiliyor. Diğer

taraftan,alışveriş merkezlerine koymayı düşünüyoruz. Bir başka düşüncemiz hava alanları ve otobüs durakları, benzin istasyonları, metro istasyonları gibi insanların ister istemez vakit geçirdikleri yerlere yerleştireceğiz."

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, sistemin kendilerini ait olsa bile diğer bankalar tarafından kullanılabileceğini belirterek, "Diğer bankaların belki bunu örnek alıp daha ileriye götürecek. Bu çerçevede birbirimizle rekabet ederek daha iyi çözümlere ulaşabileceğiz. O yüzden bunun sadece bize ait olduğunu düşünmüyoruz. Ziraat Bankası, 70 milyonun bankası olduğu için bunu biz de, rakiplerimiz de dilediği ölçüde kullanabilir, dilediği ölçüde

paylaşımlar yapabiliriz" dedi.

VTM'lerin maliyetlerine ilişkin bir soruya da Çağlar, "VTM makinelerinin ATM'den çok fazla maliyetli olacağını düşünmüyoruz ve bunu şubelere alternatif görüyoruz. Bizim olduğumuz ancak diğer bankaların olmadığı 450'den fazla noktamız var. Türkiye'de birçok noktada finansal erişilebilirlik yeterli düzeyde olmadığı için sürekli bizim oralarda şubeler açmamız talep ediliyor. Bunları bir tane olarak düşünmeyin, yan yana 5 tane koyup 5 kişilik bir şube çerçevesinde düşünebilirsiniz. Zaman zaman bir dükkan

içerisine 5 tane koyup orayı bir memursuz şube haline getireceğiz. Bütçe olarak herhangi bir kısıtlamaya gitmiyoruz. Çünkü bunun alternatifini bizim oralarda şube açmamız şeklinde değerlendirmek gerekiyor. Şube maliyetleri ile mukayese edilmeyecek, ATM maliyetlerinin de belki biraz üzerinde olabilecek bir şey" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin kamu bankalarının yatırım yapmadığı eleştirilerini hatırlatması üzerine ise Çağlar, Ziraat'in de bir kamu bankası olduğunu hatırlatarak, "Kamu İhale Kanunu çerçevesinde bunların ihale süreçleri olacak. İhale süreçlerinde ortaya çıkacak fiyatlar bizim bütçemizi şekillendirecek. Bundan bin-2 bin tanesini hızlı bir şekilde üretip Türkiye'nin her yerine koyma konusunda bütçesel herhangi bir kısıtlamamız yok" şeklinde konuştu.

VTM'lere hizmet verecek personele ilişkin bir soru üzerine de Çağlar, "Bir bilişim şirketimiz var. İstanbul'da yer alan şirkette bin 450 kişi çalışıyor. Bu iş yaygınlaşmaya başladığında başka mekanlarda bu işin sevk ve idaresi için merkezler açacağız. Belki Anadolu'da call center'lar oluşturup oralardan bu hizmeti vereceğiz. Artan ihtiyaçlar çerçevesinde Anadolu'da bir yere taşınmayı da düşünüyoruz" dedi.

"Başbakan Erdoğan'ın "eğer özel bankalar kendilerini düzeltmezlerse biz bunu (kredi verme) kamu bankalarıyla yaparız" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Çağlar, "Kadıköy'de maçı kaybettik ama İnönü'de mutlaka kazanacağız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber