Türk Ticaret Kanunu Tasarısının görüşmelerine devam ediliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Aralık 2008 23:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, Türk Ticaret Kanunu Tasarısının görüşmelerine devam ediliyor. Tasarının 3. bölümü üzerinde söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Türk Ticaret Kanunu Tasarısında ''Hükümetin dayatmasıyla karşı karşıya'' bulunduklarını öne sürerek, yürürlükteki kanunun tamamen ortadan kaldırılmasını eleştirdi.

Tasarıda kullanılan dilin Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu ile bir bütünlük içinde olması gerektiğini kaydeden Bal, bu duruma dikkat edilmediğini söyledi. Kabul edilen 60 maddeden en az 20'sinin yeniden değiştirilmeye muhtaç olduğunu iddia eden Bal, ''Bu tasarı hazırlanırken ticaret hayatını düzenleyen kanunlar gözetilmemiştir'' dedi.

Bal, tasarıda kullanılan kavramların da birbiriyle çeliştiğini anlatarak, düzenlemenin kabul edilmesi durumunda bazı ''evrensel kuralların'' ihlal edileceğini savundu.

MHP'li Bal, bir öğretim üyesinin, yabancı bir şirketin tasarıyı destekleyen 60 sayfalık bir broşür hazırlayıp dağıttığını söylediğini bildirerek, ''Yabancı bir şirketin bu kanunla ilgili destekleyici yazı dağıtmasını anlayamadım'' diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de konuşmasına, İTÜ'de çıkan olayları kınadığını söyleyerek başladı.

Hükümetin uyguladığı politikaları da eleştiren Öztürk, ''Uygulanan politikalar, halkımızı dinamit yemiş balığa çevirdi'' dedi.

Tasarının terminolojisini eleştiren Öztürk, aynı maddeler içinde aynı anlama gelen Osmanlıca ve Türkçe kelimelerin kullanıldığını söyledi. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da tasarının 3. bölümünde yer alan ''defter ve kayıtlar Türkçe tutulur'' hükmünü eleştirerek, özellikle çok uluslu şirketlerin Türkçe karşılığı olarak kendi dillerinde de kayıt tutmalarına izin verilmesini istedi. Kaplan, Irak, Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetleriyle ortaklığı olan şirketlerin kendi dillerinde defter tutmalarının olağan karşılanması gerektiğine işaret etti. Tasarının 3. bölümünün üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber