Et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2008 19:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Veterinerlik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Atasever, hayvanlardan insana geçen yaklaşık 200 çeşit hastalık bulunduğunu belirterek, "Bu nedenle kurbanlıklar hijyenik bir ortamda kesilip, etlerin buzdolabında saklanması, tüketilirken de iyi pişirilmesi gerekir" dedi.

AÜ Veterinerlik Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Atasever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanların et kombinaları, mezbahaneler ya da belediyenin belirlediği alanlarda uzman kişilerce kesilmesi gerektiğini söyledi.

Kurbanlık hayvanın kesimi sırasında kanının iyice akıtılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Atasever, "Hayvanın kanı ne kadar çok akıtılırsa etteki lezzet ve kalite de o oranda artar. Yani hayvan kesilir kesilmez hemen yüzme işlemine geçilmemeli, kanı iyice akıtılmalı" diye konuştu.

Hayvanlar kesildikten sonra etinin hemen tüketilmesinin de doğru olmadığını ifade eden Atasever, şöyle konuştu:

"Etteki kaslar, belli bir süre sonra ete dönüşeceğinden kurbanlıklar kesildikten 12 saat sonra tüketilmelidir. Ayrıca etler buzdolabına tek porsiyonluk ambalajlar halinde saklanmalıdır. Dondurulmuş etin çözüldükten sonra bir kısmının kullanılarak diğerinin yeniden buzluğa konulması çok yanlıştır. Bu şekilde bir uygulama ile etler mikrop kapar ve insan sağlığına zarar verebilir. Ayrıca kurbanlık hayvanlar kesilirken yapışan kıllar mikrop üremesine dolayısıyla etin bozulmasına neden olur."

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ET TÜKETİMİNİN ÖNEMİ

Atasever, et tüketiminin insan sağlığı için çok önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ancak ülkemizde et tüketimi gelişmiş ülkelere göre azdır. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kişi başına yıllık 60 ila 90 kilogram arasında et tüketimi düşerken, Türkiye'de bu oran 20-30 kilogram arasındadır. Özellikle çocukların gelişimi için et tüketimi çok daha önemlidir. Ancak çocuklara yedirilen etin çok iyi pişirilmesi gerekir. Ayrıca bir seferde çok aşırı et tüketimi sindirim sisteminde bozulmalara neden olabilir."

Kesilen hayvanın etinde sarılık ve kan pıhtısı, iç organlarında ise parazit görülmesi halinde bir veteriner hekime başvurulmasını isteyen Atasever, "Hayvanlardan insana geçen yaklaşık 200 çeşit hastalık bulunuyor. Bu nedenle kurbanlıklar hijyenik bir ortamda kesilip, etlerin buzdolabında saklanması, tüketilirken de iyi pişirilmesi gerekir" dedi.

Sakatatların tüketilmesinde de herhangi bir sorun olmadığını anlatan Atasever, sakatatların minareller açısından çok zengin olduğunu, ancak su oranının yüksek olmasından dolayı çok kolay bozulduğunu vurguladı.

KURBANLIK HAYVAN TERCİHİ

Atasever, kurbanlık hayvan alınırken tercihlerin alışkanlıklara göre değiştiğini, küçükbaş hayvan eti tüketimine alışanların bayramda küçükbaş hayvan, büyükbaş etine alışanların ise büyükbaş hayvan kestiğini belirtti.

Kurbanlık alınırken erkek hayvan alınmasının daha uygun olduğunu kaydeden Atasever, "Erkek hayvanların et kalitesi ve lezzeti dişi hayvanlara göre çok daha iyidir. Ayrıca dişi hayvanların kesilmesi hayvan neslini tehlikeye sokuyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber