Trabzon'daki el bombalarında Ergenekon şüphesi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2008 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trabzon'da ele geçirilen el bombalarının üzerindeki seri numaralarının, Ergenekon operasyonu kapsamında ele geçirilen bazı bombalarla benzerlik gösterdiğinin belirlendiği iddia edildi.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 12 Aralık'ta 5 ayrı adrese yönelik eş zamanlı yapılan operasyonlarda, İl Merkezi Erdoğdu Mahallesi'ndeki bir evde çamaşır makinesi ve set üstü ocağın içerisinde saklanmış 8 adet el bombası, Yomra ilçesinde bir adrese yapılan operasyonda da 1 adet seyyar dipçikli Kaleşnikof piyade tüfeği ve bu silaha ait 420 adet mermi, 1 adet tabanca ile bu silaha ait 8 adet mermi ve 1 adet el bombası ele geçirilmişti. Yapılan incelemede bombaların Alman menşeli savunma tipi parça tesirli el bombası olduğu belirlenmiş, operasyonlarda olayla ilgili 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Operasyonların, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nü arayan bir şahsın, bir kişinin silah kaçakçılığı yaptığı ve elinde silahlar bulunduğu ihbarı ile başladığı kaydedildi. İhbar üzerine şahsın Erdoğdu Mahallesi'ndeki evine baskın düzenleyen polis, çamaşır makinesi ve süt üstü fırının içerisine saklanmış 8 adet el bombası ele geçirdi.

Polis, zanlıdan başka kişilere silah sattığını belirtmesi üzerine operasyonu Yomra ilçesine genişletti. Yomra ilçesi Çınarlı köyünde yapılan aramada da bir evin bahçesinde toprağa gömülü vaziyette 1 adet Kaleşnikof, bu silaha ait 420 adet mermi, 1 adet el bombası ve 1 adet tabanca ile bu tabancaya ait 8 adet mermi ele geçirildi. Olaylarla ilgili H.A. ve İ.H.'nın da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan birinin Samsun'da gözaltına alınıp, Trabzon'a getirildiği öğrenildi.

'Ülke genelinde çeşitli illerde faaliyet yürüten organize suç örgütleri ile iltisaklı oldukları' açıklanan zanlıların, emniyetteki sorguları devam ediyor. Bugün sağlık kontrolünden geçirilen 4 kişi için polisin savcılıktan ek gözaltı süresi aldığı belirtilirken, şahısların yarın adliyeye çıkartılması bekleniyor.

BOMBALARIN SERİ NUMARASI

Trabzon Emniyeti'nin Emniyet Genel Müdürlüğü ile irtibatlı olarak geniş çaplı soruşturma yürütürken, Trabzon'da ele geçirilen bombaların üzerindeki seri numaralarının, daha önce ülke genelinde çeşitli yerlerde ele geçirilen el bombaları ile aynı olduğu önü sürülüyor. Ele geçirilen el bombalarının üzerinde HGR DM 41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP 143, HGR DM 41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP 197 ve HGR DM 41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP 125 nolu seri numaraları yer alıyor.

12 Haziran 2007'de Ergenekon Operasyonu'nun başlatıldığı Ümraniye'de bir evde ele geçirilen ve Oktay Yıldırım'a ait olduğu ileri sürülen 27 adet el bombasının bazılarındaki 'HGR DM 41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP 16', 'HGR DM 41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP 24' ve 'HGR DM 41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP 22' kafile numaralı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, 9 Kasım 2005 tarihinde Şemdinli'de meydana gelen olayların ardından tahrip edilen askeriyeye ait araçta ele geçirilen 2 adet el bombasının da 'HGR DM 41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP 134' seri numaralı olduğu bilgisine ulaşıldı.

Trabzon Valiliği'nden dün yapılan açıklamada geçirilen 9 adet el bombasının Alman menşeli savunma tipi parça tesirli olduğu belirtilmişti. Polisin, Alman menşeli el bombalarının Türkiye'ye nasıl sokulduğu ve kimler tarafından satıldığını tespit için soruşturmayı geniş çaplı yürüttüğü ifade ediliyor.

Olaylarla ilgili gözaltına alanın İ.H.'nin adı, oğlu Tolga H.'nin ortakları otel işletmecisi Salih Demirkıran'ı alacak verecek meselesi yüzenden 23 Haziran 2007 tarihinde öldürmesi ile gündeme gelmişti. Olayın ardından Tolga H. 26 yıl 3 ay hapse mahkûm olmuştu. Cinayete yardım ettiği gerekçesi ile Abdullah Ümit Y. de 9 yıl 7 ay ceza hapis cezası almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber