Ovalardaki toplu konut projelerine tepki!

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Jeoloji Mühendisleri Adana Şube Başkanı Dr. Müzeyyen Şevkin, tarım arazisi niteliğindeki ovaların toplu konut alanları olarak seçilmesinin deprem riski açısından da son derece yanlış olduğunu, henüz inşaatına başlanmayan projelerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Şevkin, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Büyükşehir, Seyhan ve Yüreğir belediyelerinin bir süre önce işbirliği yaptığı ve toplu konut üretimini hedefleyen projelerdeki yer seçiminin yanlış olduğunu savundu. İlgili projelerde yer alan Yeşiloba ve Eski Sümerbank arazisinin ova olduğunu belirten Şevkin, "Ova, toprak kalınlığının 20 metreden fazla ve yeraltı seviye derinliğinin 20 metreden daha az olduğu yerler olarak tanımlanır. Örneğin Adana'nın güneyinin yüzde 80'i ova niteliği taşımaktadır. Buralarda yeraltı su seviyesi 10 metreden daha az derinde bulunmaktadır. 1 santimetre toprağın oluşumu için binlerce yılın geçmesi gerekmektedir. Ayrıca depremler sonucu meydana gelen yıkım ise genellikle ovada olmaktadır. Sıvılaşma, salınım, genlik büyümesi, yer kabuğunun öteleme hareketleri ovada depremi daha yıkıcı hale getirmektedir. 1998 Adana depreminin yıkıcı etkisi de bu yüzden olmuştur" dedi.

Anayasa'nın 43, 44 ve 45. maddelerine göre devletin koruyup geliştirmekle zorunlu olduğu ovaların, ulusal servet niteliği taşıdığını ifade eden Şevkin, "Ülkemizin yüzölçümünün yüzde 5'ini oluşturan ve aynı zamanda 1. sınıf tarım alanı olan ve depremde en zayıf zemini oluşturan ovaların süratle cazibe merkezi olmaktan çıkarılması lazım. Yerleşim alanlarının jeolojik ve jeofizik araştırmalar sonucunda belirlenmesi gerekir. TOKİ, belediyeler ve sivil toplum örgütleri ile bu konuda sorumluluk taşıyan herkesi, bütün kurumları uyarıyor; Adana'da toplu konut alanı olarak belirlenen yer seçimi yanlışından bir an önce dönülmesini diliyoruz" diye konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber