Erdoğan: Türkiye'de ikinci bir Anayasa Mahkemesi daha çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2008 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştayın, kapatılması öngörülen 862 belediye arasında bulunan ve süresi içinde nüfus sayımının iptali için dava açan bir belediyenin tüzel kişiliğinin devam ettirilmesine ilişkin kararını "Ben doğrusu yeni bir şey öğrendim şimdi. Türkiye'de ikinci bir Anayasa Mahkemesi daha çıktı" şeklinde değerlendirdi.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısından ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir gazetecinin, "YSK bir karar aldı. Kapatılan belde belediyelerinden zamanında itiraz edenlerin yerel seçimlere katılabilmesine yönelik. Bu karar nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, "Bizler bu belde belediyelerinin 2 binin altında nüfusa sahip olduğu ve belediyecilik açısından hizmetlerin verilmesi için ne teorik ne de pratik planda mümkün olmadığını gördüğümüz, beldelerimizin daha çok ve daha kaliteli hizmet alabilmesi için bu adımı attık" dedi.

Bunların yaklaşık 800'ünün AK Partili belediyeler olmasına rağmen böyle bir karar aldıklarını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani bizim burada beklentimiz herhangi bir siyasi rant elde etmek değildir. Sadece ülkemizin yerel yönetimler noktasında daha güzel hizmeti alabilmesine yönelik böyle bir adımı attık.

Bu kararı alan merci TBMM'dir, yani yasama organıdır. Yasama organının böyle bir kararı almasından sonra Anayasa Mahkemesine itirazda bulunulmuştur ve Anayasa Mahkemesi de bazı düzeltmelerle bu kararı onaylamıştır. Ben doğrusu yeni bir şey öğrendim şimdi. Türkiye'de ikinci bir Anayasa Mahkemesi daha çıktı. Yani Anayasa Mahkemesi bir tane var Türkiye'de. İkinci bir Anayasa Mahkemesi yok ve yasama organının çıkardığı kanunların üzerinde tasarruf yetkisi olan sadece Anayasa Mahkemesidir. Doğrusu beni şaşırtan bir olay olmuştur ama siyaseten burada herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Tabii arkadaşlarımız şu anda konu üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. YSK, bu karara uymuştur. YSK'nın uymuş olduğu bu karar çerçevesinde biz seçimlere girer yine mücadelemizi veririz ama bana göre bütün o beldeler kaybetmiştir."

Etnik köken tartışması

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "Türkiye'de etnik köken tartışması yaşanıyor. CHP'li milletvekilinin açıklamalarıyla gündeme geldi. İddiasına da Sayın Cumhurbaşkanı'nın yanıtı oldu. Bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, "Biz yola çıkarken bir şey söyledik. Biz üç kırmızı çizgi üzerinde kesinlikle ittifakı olan bir partiyiz. Biz etnik milliyetçiliğe karşıyız. Biz insanların etnik kökeniyle falan uğraşmayız" diye konuştu.

"Bir insan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mıdır? Anayasal kimliği Türk müdür? İş bitmiştir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama etnik kimliği noktasında Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, başımız, gözümüz üzerinde yeri var. Kimseyi böyle bir ayırıma tabi tutmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu ülkede yaşayan herkes benim vatandaşımdır, canımdır, ciğerimdir. Hiçbir ayrım yapamam ve burada ne olursa olsun bölgesel milliyetçilik asla yapamam. Dinsel milliyetçilik asla yapamam. Hepsine karşı AK Parti'nin anlayışı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı çerçevesi altında kucaklamaktır."

Başbakan Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile gerçekleştireceği görüşmede hangi konuların gündeme geleceğine ilişkin bir soru üzerine de "Ağırlıklı olarak biliyorsunuz stratejik düzeydeki anlaşmamızı yapmıştık. Şimdi bu strateji anlaşması çerçevesinde ikili görüşmelerimiz olacağı gibi heyetler arası görüşmeler de olacak. Bu arada da tabii en önemli konumuz terörle mücadele konusu olacak. Bu konuyu da yine aramızda görüşme fırsatı bulacağız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber